Германия е отнела от Япония символичната титла на третата по

...
Германия е отнела от Япония символичната титла на третата по
Коментари Харесай

Германия е станала третата икономическа сила през изминалата година

Германия е лишила от Япония символичната купа на третата по величина икономическа мощ, демонстрират оповестени през днешния ден предварителни данни за японския Брутният вътрешен продукт, представени от Франс прес.

Номиналният Брутният вътрешен продукт на Япония през 2023 година е бил към 4200 милиарда $ спрямо към 4500 милиарда $ за Германия, чийто номинален Брутният вътрешен продукт беше подкрепят от инфлацията в страната през предходната година. Но в действително изражение, т.е. без въздействието на инфлацията, японският Брутният вътрешен продукт се е ускорил през предходната година (+1,9% по отношение на 1% през 2022 г.), до момента в който немската стопанска система се е свила с 0,3% съгласно формалните данни, оповестени през януари.

Като експортьор Германия страда от слабото външно търсене, енергийните разноски за огромния ѝ индустриален бранш и лихвените проценти, нараснали от Европейската централна банка (ЕЦБ) в опит за справяне с инфлацията. Влошаващата се икономическа обстановка в Германия значи, че новата ѝ купа на трета международна икономическа мощ, обещавана ѝ още от октомври предходната година от прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ), се преглежда за лъжлива - изключително като се има поради, че е допустимо след няколко години Индия да изпревари и Япония, и Германия, отбелязва Агенция Франс Прес.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР