Германия е открила следи от подводни експлозиви в проби, взети

...
Германия е открила следи от подводни експлозиви в проби, взети
Коментари Харесай

Германия открила следи от експлозиви на яхта, вероятно свързана с взривяването на Северен поток

Германия е разкрила следи от подводни експлозиви в проби, взети от яхта, за която подозира, че " може да е била употребена за превозване на експлозивите " за взривяване на газопровода " Северен поток ", заяви Германия на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации в писмо, изпратено взаимно с Швеция и Дания, съобщи.

През септември предходната година поредност от необясними детонации засегнаха газопроводите " Северен поток " 1 и 2, свързващи Русия и Германия, минавайки под Балтийско море в изключителните стопански зони на Германия, Швеция и Дания. Всяка от трите страни организира обособени следствия и изпрати настояща информация, до която Ройтерс е получила достъп, преди съвещанието на 15-членния Съвет за сигурност довечера. То беше свикано от Русия, която се оплака, че не е била осведомена за инспекциите.

" Нито едно от следствията не е завършило и на този стадий към момента не може да се каже по кое време ще бъдат завършени. Естеството на саботажите е невиждано и следствията са комплицирани ", пишат трите страни в взаимно писмо от 10 юли, което включва настояща информация за всяко следствие. В него се споделя, че Германия проверява " съмнително наемане на ветроходна яхта ", която е била наета по метод, който да " скрие самоличността на същинския наемател ". Германия към момента проверява точния курс, който е следвала яхтата.

" Има съмнения, че въпросната лодка може да е била употребена за превозване на експлозивите ", с които бяха взривени двата газопровода, се споделя в писмото за немското следствие.

Москва е упреквала Запада, че стои зад гърмежите. Западните държавни управления отхвърлят да са забъркани, както и Украйна, която се бори с съветските сили, нахлули през февруари 2022 година, напомня Българска телеграфна агенция.

През март Русия не съумя да накара Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да изиска без значение следствие на гърмежите в " Северен поток ".

" На този стадий не е допустимо надеждно да се откри самоличността на причинителите и техните претекстове, изключително във връзка с въпроса дали случаят е бил направляван от страна или държавен индивид ", се споделя в писмото за немското следствие.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР