Германия е най-големият производител на лигнитни въглища в света, които

...
Германия е най-големият производител на лигнитни въглища в света, които
Коментари Харесай

Планът за $48-милиарда, който трябва да освободи Германия от въглищата за 18 години

Германия е най-големият производител на лигнитни въглища в света, които са най-замърсяващият тип въглища. А някои страни са подготвени да заплащат доста за тях. Но съгласно готвена от Берлин тактика страната би трябвало да отстрани изцяло потреблението на изкопаемото гориво до 2038 година.

Икономика номер 1 в Европа ще има по-малко от 20 години, с цел да изведе от екплоатация всички въглищни централи, които значително способстват за световното стопляне. В допълнение страната си е сложила за цел до 2030 година най-малко 65% от нужното ѝ електричество да бъде генерирано от възобновими източници.

Берлин си слага една сложна задача, като се има поради, че към 2018 година към 35% от електричеството в Германия идва от въглищни централи. За съпоставяне междинното равнище за целия Европейски съюз (ЕС) е към 20 на 100.

В собствен разбор от Световния стопански конгрес показват, че в кратковременен проект отказването на страната от въглищата ще се окаже " скъпо " начинание за бизнеса. В дълготраен обаче тази стъпка ще подкрепи в огромна степен битката с климатичните промени на Стария континент.

Германските управляващи плануват да поддържат бизнеса в процеса към елиминирането на въглищата. Берлин ще обезпечи финансиране в размер на общо 45 милиарда $ за затварянето на въглищни централи в провинциите Саксония-Анхалт, Саксония, Северен Рейн-Вестфалия, Бранденбург и други.

Тези средства ще бъдат употребявани за компенсиране на сдружения от енергийната промишленост, за построяването на нова инфраструктура в бранша и за подкрепяне на заетите в минната промишленост, които ще би трябвало да се преквалифицират и да си търсят нова работа.

В добивът на лигнитни въглища, както и във въглещните централи в Германия сега са заети към 20 000 души. Междувременно съгласно данни на International Renewable Energy Agency към 2018 година в бранша на възобновимите източници на сила заетите са към 284 000 души.

За да реализира Берлин задачата си, държавното управление възнамерява да усили тяхното произвеждане до 65% от нужния размер електричество. Това ще сътвори хиляди нови работни места в бранша. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР