Германия е една от страните, които правят най-много за предоставяне

...
Германия е една от страните, които правят най-много за предоставяне
Коментари Харесай

Шолц: Германия изпраща най-модерните оръжия в Украйна

Германия е една от страните, които вършат най-вече за даване на военна помощ на разкъсваната от война Украйна, съобщи канцлерът Олаф Шолц, като в същото време оправда закъсненията на доставката на оръжия за Киев.

Забавянето на немските оръжия, спрямо бързите доставки на американски оръжия, се дължат на нуждата от образование на украинските бойци в Германия, съобщи Шолц пред CBS News в токшоуто " Face the Nation ".

" Очевидно е, че Германия е една от страните, които вършат най-вече, тъй като това, което изпращаме в този момент, е най-сложната технология, която може да се употребява ", сподели Шолц в изявлението, записано в коридорите на срещата на върха на НАТО в Мадрид.

Откакто Русия нахлу в източноевропейската си съседка на 24 февруари, Берлин е упрекван, че се колебае - даже не желае - да изпрати оръжия на Украйна от угриженост за връзките си с Москва.

Определени американски оръжия бяха доставени за по-малко от 48 часа откакто президентът Джо Байдън подписа прехвърлянето, означи журналистката от CBS Маргарет Бренан по време на изявлението с Шолц.

Но канцлерът съобщи, че сравняването на този период със седмиците или месеците закъснение на Германия е безразсъдно.

" Трябва да разберете, че има разлика сред страна като Съединените щати, която харчи толкоз доста за защита, което е доста огромна инвестиция, и разполага с доста оръжия и ресурси ", сподели Шолц.

Той изясни, че ракетните установки, изпратени от други страни, към този момент са били на склад, само че не са били безусловно най-модерните, до момента в който Германия е изпратила " най-модерната гаубица, налична на международния пазар ".

Той също по този начин изрази угриженост, че съветският президент Владимир Путин разполага със средства, с цел да продължи офанзивата си в Украйна.

" Той в действителност води тази брутална война и се е подготвил за нея ", сподели Шолц, като означи, че съгласно него Путин е решил да нахлуе година или повече преди да го направи в реалност.

" Така че той ще бъде в положение да продължи войната в действителност дълго време ", заключи немският канцлер. /АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР