Германия е абсолютен фаворит сред българските емигранти в момента. По

...
Германия е абсолютен фаворит сред българските емигранти в момента. По
Коментари Харесай

Германия има 19 региона, които са сериозно икономически застрашени

Германия е безспорен любимец измежду българските емигранти сега. По последни данни в страната живеят близо 340 000 сънародници или повече от една трета от българите с непрекъснат адрес в друга страна от Европейския съюз. Причината е ясна: немската стопанска система е атрактивна с огромния избор от работни места в най-различни браншове. Но надалеч не всички райони на страната предлага положителни условия за кариера.

Институтът, изследващ немската стопанска система, показва 19 от общо 96 региона на страната, които имат проблеми. Сред тях шест са открояващи се със съществени дефицити, измежду които слаба стопанска система, застаряващо население и неприятна инфраструктура*. Без изненада по-голяма част от 19-те се намират в някогашната Източна Германия.

Нарастващите стопански разлики основават обилни обществени и политически напрежения ", се споделя в проучването, по което са работили 20 научни сътрудници и 4 академични професора.

В изводите се показва още, че в слабите райони лисват достижения и са склонни да сменят доста по-често политиците. Според учените трябват да бъдат взети незабавни ограничения за наваксване на изоставането, в противоположен случай може да се стигне до " рискова серпантина ".

Регионът с най-лоши индикатори е Алтмарк, който се намира в северната част на провинция Саксония-Анхалт. Неговият общ резултат по трите съществени знака е 3.25, с което той оглавява непрестижната ранглиста. Ето и останалите:

Класация на най-слабите райони на Германия:
 Снимка 438327
Карта на 19-те най-слаби райони на Германия:
 Снимка 438328
Целта на проучването по думите на създателите му е да отвори полемика за бъдещето на тези райони. Според тях макар възходящата аткрактивност на градовете като цяло, разделянето не е на " град-село ", а на мощни и слаби райони. Дава се образец с обитаеми места като Гелзенкирхен, който макар въглищната си и стоманена промишлеността е застрашен от процесите на глобализацията, конкуренцията, която основава и отражението й върху локалната стопанска система.

Друг образец се дава с градове орт Рурската област, която е известна с въгледобива си. В локалните региони като Дуисбург/Есен и Емшер-Липер безработицата се движи към 10%, като понижава извънредно постепенно.

*Изследването взема поради следните знаци:

Икономически - безработица, Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, покупателна дарба, задлъжнялост на домакинствата;

Демографски - коефициент на раждаемост, дълготрайност на живота, междинна възраст и брой жители;

Инфраструктурни - широколентов достъп, лекари на глава от популацията, общинска задлъжнялост, цени на жилищата;
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР