Германия даде да се разбере, че ПВО системите Пейтриът (Patriot), ...

Германия даде да се разбере, че ПВО системите Пейтриът (Patriot),

Германия отговори на Полша за системите Пейтриът

Германия даде да се разбере, че Противовъздушна отбрана системите " Пейтриът " (Patriot), които Берлин предложи на Полша, са предопределени за потребление на територията на НАТО, противопоставяйки се на настояванията на Варшава те да бъде изпратена в Украйна.

" Тези " Пейтриът " са част от интегрираната противовъздушна защита на НАТО, което значи, че са предопределени да бъдат ситуирани на територията на НАТО ", сподели немският министър на защитата Кристине Ламбрехт в Берлин, съобщи Ройтерс, представена от БНР.

" Всяко потребление отвън територията на алианса ще изисква предварителни полемики с НАТО и съдружниците ", добави тя.

Берлин предложи на Варшава системата за противоракетна защита Patriot, с цел да помогне за обезпечаването на въздушното пространство, откакто заблудена ракета се разруши и умъртви двама души в полско село предходната седмица.

Полският министър на защитата Мариуш Блашчак обаче сподели в сряда, че е помолил Германия вместо това да изпрати огневи единици Patriot в Украйна.

" След продължаващите съветски ракетни офанзиви в Украйна, желаех от Германия батареите Patriot, препоръчани на Полша, да бъдат трансферирани в Украйна и ситуирани на западната ѝ граница ", написа тогава Блашчак в " Туитър ".

В понеделник Полша пък сподели, че ще предложи разполагането на спомагателни ракетни установки " Пейтриът " покрай границата си с Украйна.

Но системите са в дефицит в НАТО, така като след Студената война доста съдружници от алианса понижиха техния брой, с цел да отразят оценката, че занапред ще би трябвало да се оправят единствено с лимитирана ракетна опасност, идваща от страни като Иран.

Това се промени фрапантно с нахлуването на Русия в Украйна, което накара съдружниците от НАТО да се борят да усилят запасите си от муниции и да се оправят с минусите на системата за противовъздушна защита.

Германия разполагаше с 36 Противовъздушна отбрана системи " Пейтриът ", когато беше страна на фронтовата линия на НАТО по време на Студената война и даже тогава разчиташе на поддръжка от съдружниците на алианса. Днес обаче немските въоръжени сили са намалели до едвам 12 системи " Пейтриът ", две от които са дислоцирани в Словакия, припомня организацията.

 

Източник: novini.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg