Германец или французин ще е следващият управител на Европейската централна

...
Германец или французин ще е следващият управител на Европейската централна
Коментари Харесай

Германец или французин - кой ще наследи Марио Драги в ЕЦБ

Германец или французин ще е идващият шеф на Европейската централна банка – такова съревнование се обертава за поста на Марио Драги, чийто мандат изтича в края на октомври тази година.

Управителят на Бундесбанк Йенс Вайдман е любимецът за поста все още, само че все по-често се спрягат имената на двама френски кандидата - Франсоа Вилроа дьо Гало и Беноа Кьоре.

Техните кандидатури също са доста съществени и почтени да завоюват поддръжка на Управителния съвет, показа пред БНР Кай Лойенс от организацията Foreign Brief. По негова оценка Франсоа Вилроа дьо Гало ще следва ексцентричната политиката на Марио Драги.

От значително значение за развръзката в тази конкуренция е дали канцлерът Ангела Меркел няма да " изтъргува " кандидатурата на Вайдман, с цел да може немец да оглави Европейската комисия, разясняват наблюдаващи.

„ Управителят на Европейската централна банка би трябвало да има две доста значими черти - първата от тях е да умее да комуникира. Той би трябвало напълно ясно да насочи посланието на Франкфурт към пазарите. Другата доста значима линия е да може да се оправя с рецесии, изключително при непредвидени обстановки. Особено по втората точка ми е доста мъчно да си показва Вайдман като сполучлив началник, който посреща вярно бъдещи шокови обстановки “, съобщи за " Събота 150 " Пиер Ортлиб от Официалния конгрес за парични и финансови институции и добави

„ Мисля, че за Германия е доста по-важно да има немец на поста ръководител на Европейска комисия. Разбира се, те доста желаят да има и немец президент на Европейската централна банка - най-малкото, тъй като до момента не се е случвало. В същото време Вайдман сигурно е най-крайният в убежденията си претендент. Ястребът в конкуренцията. Знаете, че Вайдман съществено подлага на критика Драги и за негативните лихви, и за програмата за количествени удобства. Той е единственият представител на управителния съвет, който гласоподава срещу концепциите на Драги. “, уточни той.

Според специалиста Кай Лойенс, най-квалифициран от претендентите е Беноа Кьоре. Другият французин, Вилроа дьо Гало пък е с най-големи шансове да получи политическа поддръжка от западноевропейските страни. Той е доста отзивчив и е харесван от пазарите. Те също му дават значителен късмет в конкуренцията, показва още Лойенс. Сред спряганите съществени кандидатури за поста са още тази на Оли Рен и

Ерки Ликанен, някогашен гуверньор на централната банка във Финландия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР