Гергей Гуяш, началник на канцеларията на унгарския премиер Виктор ОрбанУнгария

...
Гергей Гуяш, началник на канцеларията на унгарския премиер Виктор ОрбанУнгария
Коментари Харесай

Унгария няма да арестува Путин, ако влезе на територията й

Гергей Гуяш, шеф на канцеларията на унгарския министър председател Виктор Орбан

Унгария не би могла да арестува съветския президент Владимир Путин по заповед, издадена от Международния углавен съд (МНС), защото не е обнародвала Римския статут от 1998 година за основаване на съда. Това съобщи пред публицисти ръководителят на кабинета на унгарския министър-председател Гергей Гуяш.

Унгария в миналото е подписала и утвърдила Римския статут, по силата на който е основан и стартира да действа МНС, само че документът не е публично оповестен в страната.

" Можем да се позовем на унгарския закон и въз основа на него не можем да арестуваме съветския президент, тъй като статутът на МНС не е обнародван в Унгария ", изясни Гуяш. Той напомни, че против този документ се е противопоставил по-специално някогашният маджарски президент Янош Адер, който е считал, че той опонира на конституцията на страната.

Гуяш, който е с сан на министър от кабинета, съобщи също по този начин, че унгарското държавно управление " не е формирало позиция " по отношение на решението на МНС против Путин. Той съобщи, че заповедта за арест е издадена от МНС и " няма какво да се добави към нея ".

" Подобни решения не са положителни, тъй като водят до по-нататъшна ескалация, а не до мир. Това е моето персонално субективно мнение ", добави ръководителят на службата.

На 17 март Международният углавен съд издаде заповеди за арест на Путин и на президентския комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова по обвинявания в " противозаконна депортация " на украински деца. Коментирайки това решение, представителят на съветския президент Дмитрий Песков съобщи, че Москва не признава юрисдикцията на МНС. На собствен ред говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова, говорейки за информацията от Хага, съобщи, че решенията на МНС нямат никакво значение за Русия и че възможните заповеди за арест са юридически невалидни.

Източници: ТАСС, banker.bg

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР