Гербът на СССР - държава, която не съществува от 31

...
Гербът на СССР - държава, която не съществува от 31
Коментари Харесай

Съветският герб изчезва от прочут паметник в Киев

Гербът на Съюз на съветските социалистически републики - страна, която не съществува от 31 години, най-сетне ще изчезне от един от най-прочутите паметници в Киев и в Украйна. Вместо него върху щита на " Родината майка " ще бъде инсталиран стилизиран тризъбец, прочут като националният знак на самостоятелна Украйна.

Идеята се появи още предишното лято, само че през днешния ден управляващите публично оповестиха, че идната седмица стартира работа, която би трябвало да завърши за 24 август, националният празник на страната.

Стойността на заместването на руския герб е 28 млн. гривни, които са за събрани от донори. Един от тях е Ринат Ахметов, допреди войната най-богатият украинец, който изгуби голяма част от благосъстоянието и активите си, съсредоточени най-вече в Донбас, стамонодобива и пристанищата в окупираните след 24 февруари 2022 година територии.

 Съветският герб изчезва от фамозен монумент в Киев

Стоманата, от която е направен по руско време големият паметник, идва от " Запорожстал ", " Азовстал " и металургичния комбинат " Илич " - всичките от сегашната група Метинвест на Ахметов.

" Родината майка " е повдигнат през 1981 година и през последните години се спореше дали и той би трябвало да премине през декомунизация, както изисква законът в страната. В последна сметка бе проведено допитване и 85% от участвалите съвсем 800 хиляди украинци желаеха новия си народен знак.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР