ГЕРБ засега е първа сила с 24.2% вот на гражданите,

...
ГЕРБ засега е първа сила с 24.2% вот на гражданите,
Коментари Харесай

Ново проучване: ГЕРБ, води на БСП и Продължаваме промяната, но премиер ще е Кирил Петков

ГЕРБ към този момент е първа мощ с 24.2% избор на жителите, в случай че изборите бяха през днешния ден. Това демонстрира ново социологическо изследване на Центъра за разбори и маркетинг, представено от Юлий Павлов в БТА-София. Изследването е направено в интервала 6 – 10 октомври измежду 812 пълнолетни жители. 

Втора мощ все още е  Българска социалистическа партия с 15.8%. Следват „ Продължаваме промяната “ (ПП) – 12.8%, „ ИТН “ (ИТН) - 11.7%, Движение за права и свободи са с 11%, а „ Демократична България “ (ДБ) - 10.3%.

Под бариерата пада „ Изправи се.БГ! Ние идваме! “ (ИБГНИ) - 3.2%. Все отново те влизат в статистическата неточност и не е изключено да прескочат границата от 4%, смята Юлий Павлов.

Следват  " Възраждане " с 1.7% и Вътрешна македонска революционна организация - 0.7%. За друга партия биха дали своят вот 3.7%. 

Според Юлий Павлов най-вероятно е мандат за сформиране на държавно управление да се осъществя от " Продължаваме промяната ", а министър председател да е единият водач на групировката - Кирил Петков. Политическа партия имала капацитет да изпревари Българска социалистическа партия и да стане втора мощ. 

Само 55% от жителите ще гласоподават за същата политическа групировка, която са избрали на вота за парламент на 11 юли, сочи още проучването. Това демонстрира съществено преразпределение на силите, счита Павлов. Печеливш от обстановката е новата групировка " Продължаваме промяната ". Тя обира най-вече от електората на Има Такъв Народ, която се е сринала на половина. 

Не малко гласоподаватели на Демократична България и ИБГНИ също се пренасочват към Политическа партия. 

За президентските избори, съгласно проучването, Румен Радев получава към този миг 49.5%, а Анастас Герджиков – 22.3%. Трети е Мустафа Карадайъ – 9.1%, а четвърти Лозан Панов – 7.5%.

Следват Костадин Костадинов - 1.7%, Луна - 1%, Милен Михов - 0.7%. 

Юлий Павлов счита, че Румен Радев е доста малко евентуално да победи на първи тур (т.е. да вземе избор над 50%). Една от аргументите е, че по време на проучването не са били оповестени всички претенденти за президент. Вчера стана ясно, че те са 23-ма. Според Павлов големият брой претенденти ще докара до прахосване на вота. 

Освен това избирателната интензивност мъчно щяла да прескочи 50%, което също е условие, с цел да няма втори тур. 

Изследването е направено по метода на директно стандартизирано изявление " лице в лице ". При тази величина на извадката при огромните - 40-50-процентни, дялове възможната стохастична неточност е 3.5%. При по-малките стойности тя понижава докъм 1 - 1.2% при към 10-процентни дялове и повече не понижава, разгласи Юлий Павлов. 

Проучването било самофинансирано отчасти. За една част от въпросите, свързани с възможни промени в правосъдната система, платило сдружението " Правосъдие за всеки ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР