ГЕРБ заплаши Волен Сидеров, че може да бъде заменен от

...
ГЕРБ заплаши Волен Сидеров, че може да бъде заменен от
Коментари Харесай

Опитомяването на Марешки

ГЕРБ заплаши Волен Сидеров, че може да бъде сменен от Марешки

© Юлия Лазарова Партията на Веселин Марешки " Воля " се трансформира в патерица на ГЕРБ.

Варненският предприемач няма какво да губи, тъй като след изборите поддръжката за партията спадна фрапантно.
Още по тематиката
Горивата - единствено за огромни

Нов закон за горивата, импортиран от депутати от всички парламентарни сили, цели да изсветли бранша. Положителните резултати са доста противоречиви, само че той сигурно ще ограничи навлизането на нови играчи на пазара и ще затрудни дребните компании
16 мар 2018
Валери Симеонов призна за напрежение в обединението " Обединени патриоти "

Вицепремиерът е против ратификацията на Истанбулската спогодба, само че не приема и концепцията на Каракачанов за референдум
13 фев 2018
Операция " Послушен Марешки "

Прокуратурата и Комисия за защита на конкуренцията започнаха поредност от дейности против Веселин Марешки през последните седмици
7 юли 2017 " Партия АТАКА пита: Цветан Цветанов ли написа декларацията на Веселин Марешки? " Това прессъобщение единствено с едно въпросително изречение изпратиха до медиите от централата на групировката на Волен Сидеров в края на предходната седмица.

Реакцията на националистическата партия, част от обединението " Обединени патриоти " и ръководещото болшинство, беше във връзка желанието на водача на " Воля " Веселин Марешки да предложи Народното събрание да гласоподава декларация, с която да " осъди " медийните изяви на Волен Сидеров, свързани с визитата на съветския патриарх Кирил в България. Визитата му с изключение на всичко друго докара и до вербален конфликт сред двама от тримата " патриоти " - Валери Симеонов и Волен Сидеров.

Намесата на Марешки в него беше единствено следващият епизод от една тиха драма, която се разиграва във втората класа на властта - дребните партии, които поддържат или желаят да поддържат държавното управление. Когато преди година се сглобяваше форматът на ръководещата коалиция, Веселин Марешки остана (неочаквано за него) отвън нея. Постепенно обаче той изостави ролята на съпротива и стартира да поддържа някои дейности на ГЕРБ в Народното събрание. Сега обаче държанието на Волен Сидеров основава още веднъж очаквания, че той може да седне публично на по-мек стол до масата на властта. Новото е, че водачът на " Атака " наподобява от ден на ден като обезсърчителен сътрудник и Марешки се пробва да се показа като негов заместител.

За да се случи това обаче, варненският предприемач би трябвало да покаже, че към този момент е изцяло питомен от политическото статукво. Година и половина след популисткия му напредък в политиката утвърждението към партията му " Воля " съвсем е изчезнало, тъй че политически той няма какво да губи. Потенциалът на Марешки за комфортен сътрудник на властта се добавя от сваления му депутатски имунитет, най-малко едно следствие на прокуратурата и санкция от Комисия за защита на конкуренцията - все гаранции, че ще бъде дисциплиниран.

Надеждата му, несъмнено, не се е появила сама. Тя беше напълно намерено насърчена от ГЕРБ. В разгара на абсурда сред Борисов и " Обединените патриоти " към Истанбулската спогодба Волен Сидеров непосредствено атакува съдружния си сътрудник, че се пробва да разцепи националистите посредством подмолна сделка със Симеонов депутатите от партията му НФСБ да поддържат конвенцията. Атаката на Сидеров беше ориентирана персонално към ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. " Ако някой събори държавното управление, това ще бъде Цветанов. Той въздейства на нашите съдружни сътрудници, тъй като знам, че той доста добре се схваща с Валери Симеонов, чуват се по няколко пъти по телефона дневно. Знам, че той се пробва да въздейства, да разцепва и да прокарва тези неща, които не са допустими за българското общество ", съобщи тогава Сидеров пред партийната телевизия на " Атака " - " Алфа ". На тези обвинявания от ГЕРБ дадоха отговор със опасността, че Сидеров може да бъде сменен с Марешки.

Плашилото на ГЕРБ

" Спокойно може да сменяем поддръжката на депутатите от " Атака " с депутатите на Марешки. Погледнато математически, броят на депутатите на " Атака " е почти еднакъв на тези на Веселин Марешки, които също поддържат кабинета ", сподели националният представител от ГЕРБ Делян Добрев.

Заплахата към Сидеров от страна на ГЕРБ пристигна, откакто водачът на " Атака " на два пъти демонстративно извади депутатите си от основни гласувания в Народното събрание. Едното беше ветото на президента Румен Радев върху Закона за посевния и посадъчен материал, за чиято смяна упорстваха най-вече от партията на Валери Симеонов НФСБ. Другото беше гласуването на оставката на Валери Жаблянов (БСП) от зампредседателското място на Народното събрание по предложение на ГЕРБ. И до момента в който гласовете на народните представители на Марешки не бяха решаващи за отстраняването на социалиста от поста, то без депутатите на " Воля " ветото на президента можеше да мине. От тази позиция настояването за " осъждането на държанието на Сидеров " от водача на " Воля " може да се схване и като услуга към ГЕРБ за оказване на напън върху съдружните сътрудници на Борисов. Пропорциите сред трите партии в " Обединените патриоти " - Вътрешна македонска революционна организация, НФСБ и " Атака ", е надлежно 11-8-8, което значи, че дванадесетте народни представители на " Воля " могат да компенсират депутатите на всяка от националистическите обединения, в случай че някоя от тях не е съгласна с обещано управническо решение и реши да го бойкотира.

То също така е и самопризнание от страна на Марешки за цялостния надзор, който ГЕРБ съумя да наложи над депутатите на " Воля ".

До нежеланата си роля на патерица на партията на Борисов " Воля " стигна, откакто за близо година от влизането си в Народното събрание групировката на варненския предприемач претърпя няколко трансформации. Непосредствено след парламентарните избори Марешки първо се надяваше да влезе в изпълнителната власт като формален съдружен сътрудник на ГЕРБ, а откакто това не стана, отиде в другата прекаленост - стартира да се държи като съпротива на ръководещите. Това обаче му донесе куп главоболия: свален депутатски имунитет, следствие на прокуратурата за рекет върху конкурентни на аптечния му бизнес аптеки, санкция от 500 000 лева от Комисия за защита на конкуренцията за нелоялна конкуренция на компанията му за търговия с медикаменти " Фармнет ".

Примирен с картела

Освен предан на ГЕРБ, когато на ръководещата партия й липсват гласове в Народното събрание, Марешки наподобява към този момент безропотен и с " картела ", както наричаше огромните петролни компании до наскоро. Лидерът на " Воля " беше в очевидна война с генералния шеф на " Лукойл България " Валентин Златев, а битката му против " картела " беше един от главните моменти в предизборната му акция за президентските и парламентарните избори. В средата на ноември Златев даже беше викан на разпит в прокуратурата по сигнал на Марешки поради думите му, че върху варненския предприемач " има разпънат политически чадър ". А при визитата на ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни през ноември предходната година Марешки се похвали, че е сложил пред него казуса с картела при горивата.

Миналата седмица обаче " Воля " се подреди почтително в дългата редичка от представители на всички парламентарни партии - ръководещи и съпротива, които станаха вносители на законопроекта за административното контролиране на стопански действия, свързани с петрол и артикули с нефтен генезис, зад който стои ръководената от Валентин Златев " Българска петролна и газова асоциация ". Законопроектът вкарва нови регулации за пазара на горива, с които лимитира дребните притежатели на бензиностанции, както и навлизането на нови играчи в бранша.

Пред " Капитал " Марешки уточни като мотив за поддръжката нуждата от ограничения против " безобразията в бранша ", макар че го дефинира като " противоречив ", и посочи, че в него има " неща, които няма по какъв начин да бъдат признати " при гласуването му в пленарната зала. Включването на " Воля " в законодателната самодейност на газовата асоциация и мълчанието на Марешки по противоречивите оферти в законопроекта може да има две вероятни пояснения.

Едното е, че текстовете няма да обиден директно бизнеса му с горива и възможното отпадане на дребните притежатели на бензиностанции даже може да е и в негова изгода. Другото обаче е, че примирението му може да е за да си подсигурява успокоение. Обвиненията на прокуратурата към Марешки и още двама от депутатите му за рекет бяха импортирани в съда в средата на юли предходната година, само че по делото към момента няма развиване. До този миг няма развиване и по делото от 2015 година за изнудване на наемател на пицария във Варна, по което Марешки е обвинен и за нанасяне на лека телесна щета на водача на партия " Възраждане " Костадин Костадинов. Неотдавна от управлението на групировката му " Воля " споделиха, че прокуратурата е поискала да се направи психическа експертиза на очевидците по делото, което съгласно тях е знак, че изходът от процеса може да е в интерес на Марешки.

Без потребен ход

Тази политика на снишаване и на поддръжка за ръководещите може да помогне на варненския предприемач в кратковременен проект, само че надали ще реши проблемите на партията му. От много време насам социолозите регистрират спад в поддръжката за " Воля " и предвиждат, че при парламентарни избори тя няма да прескочи 4-процентовата преграда за влизане в Народното събрание. В лутането си сред това да е предан на ГЕРБ и да показва някаква опозиционност за пред гласоподавателите си " Воля " стига и до рядкости. При гласуването на ръководител на новата Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) в Народното събрание предходната седмица депутатите на Марешки поддържаха в пленарната зала и двамата претенденти за поста - номинирания от ГЕРБ и " Обединените патриоти " Пламен Георгиев и оферти от Българска социалистическа партия Николай Николов.

Израз на обезверения опит на Марешки да задържи гласоподавателите си е и заиграването с " патриотичната тематика ". В началото на март партията на варненския предприемач стана сътрудник на " Движението за Европа на нациите и свободите ", в което членуват редица националистически обединения от разнообразни европейски страни, сред които Алтернатива за Германия и Националният фронт на Марин льо Пен. Едва ли обаче това ще му помогне да притегли част от електората на " Обединените патриоти ". Така че пред Марешки, наподобява, няма други потребни ходове с изключение на този до последно да крепи болшинството на ГЕРБ в Народното събрание. Една година след влизането му в Народното събрание като антисистемен състезател системата го победи. Днес Марешки наподобява питомен, а властта може да си отдъхне - изблиците на Сидеров към този момент няма да основават толкоз доста паники, тъй като може да бъде сменен.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР