ГЕРБ води с 3,3% пред БСП, ако сега имаше избори,

...
ГЕРБ води с 3,3% пред БСП, ако сега имаше избори,
Коментари Харесай

Тренд: 4 партии в парламента, ако изборите са сега

ГЕРБ води с 3,3% пред Българска социалистическа партия, в случай че в този момент имаше избори, демонстрират данни от постоянното изследване на проучвателен център “Тренд” по поръчка на вестник “24 часа” за политическите и обществените настройки на българите.

Структурата на желанията се резервира сходна към този момент повече от година. Двата огромни съперника събират гласовете на по-малко от половината гласоподаватели. Трета мощ е Движение за права и свободи с близо 7 на 100 електорат. “Обединени патриоти” ги следват с 5,5% поддръжка. Тези са и четирите партии, които влизат в юнския парламент.

Под бариерата е новосъздадената Демократична България, която получава поддръжка от 2,1% гласоподаватели. Реформаторският блок получава два пъти по-малко, или 1,2%. Между тях двете е “Воля” на Веселин Марешки с избор от 1,9%, демонстрират данните.

България се оправи добре с европредседателството, безапелационни са 41 на 100 от българите. Два пъти по-малко - 19%, са на противоположното мнение.

В последната група преобладават симпатизантите на Българска социалистическа партия. Според социолозите от “Тренд” повода е, че точно българското държавно управление стои в центъра на организацията и събитията на председателството и това няма по какъв начин да не срещне отрицателна реакция измежду последователите на главната опозиционна мощ.

Според данните ползата към председателството е бил по- натоварен първоначално, през януари - тогава 53% са следили новините за него, а 43% - не. През юни структурата е обърната – 56% заявяват, че не наблюдават, а 40% - че наблюдават вести за европредседателството ни.

Социолозите са употребявали превъзходството на европейската тематика, с цел да тестват настройките към участието на България в Европейски Съюз и НАТО. Регистрират болшинство от 59%, които твърдо биха дали своят вот за оставането на България в Европейски Съюз, в случай че има референдум по въпроса. Около една пета биха били срещу.

За оставане в НАТО пък биха дали своят вот 49% от запитаните против 24% срещу.

И при двата въпроса симпатизантите на Българска социалистическа партия са мощно нюансирани от общата картина, настояват социолозите.

На въпроса за Европейски Съюз са раздвоени, до момента в който при този за НАТО господства мнението, че България би трябвало да напусне Северноатлантическия пакт, разясняват от “Тренд”

Общо над 2/3 от българите считат, че Европейски Съюз би трябвало да се промени като метод на действие.

Според 40% в тази група смяната би трябвало да е съществена, а съгласно 29% - несъществена и дребна. Само 7% от всички интервюирани считат, че на Европейски Съюз не му би трябвало никаква смяна.

На две равни елементи са разграничени българите по въпроса дали Европейски Съюз би трябвало да се стреми към по-силна интеграция сред другите страни-членки (35%) или би трябвало да се даде повече власт на националните страни (36%).

Изследването е извършено сред 1 и 9 юни т.г. и е представително за пълнолетното население на страната. Интервюирани са 1008 пълнолетни български жители по метода “лице в лице”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР