ГЕРБ води с 1,3% пред ПП-ДБ, шест партии влизат в

...
ГЕРБ води с 1,3% пред ПП-ДБ, шест партии влизат в
Коментари Харесай

ГЕРБ води с 1,3% пред ПП-ДБ - получава подкрепата на 25,9 % от гласуващите срещу 24,6 % за "Промяната"

ГЕРБ води с 1,3% пред ПП-ДБ, шест партии влизат в Народното събрание, а една е на границата.. Това демонстрират данните от изследване на най-старата и най-достоверна социологическа организация " Сова Харис " по поръчка на организация ПИК. Изследването е направено в интервала 18-24 март.

Когато доверието към дадена политическа мощ надвишава степента на подготвеност да се гласоподава за нея, споделяме, че тази партия има атмосфера, т.е. има опция да усилва своята електорална поддръжка. В актуалното проучване записваме, че партиите, които получават най-високо доверие, са двете най-значими политически сили у нас: ГЕРБ (19,3%) и Продължаваме Промяната (17,5%). Трябва да отбележим обаче, че доверието съвсем съответствува с готовността да се гласоподава за тях. Атмосферата им се е свила до твърдото ядро от гласоподаватели. Ако са налични политически субекти с непосредствен профил, е допустимо доверието да се трансферира и от гласоподаватели, за които първи избор е друга групировка. Например сключването на предизборна коалиция сред Политическа партия и Демократична България води до това гласоподаватели на едната групировка да показват доверие и към другата. Когато предвиждаме изборния резултат, би трябвало да отчитаме и този резултат.
 
Резултатите от проучването демонстрират, че партиите от второто равнище съгласно електоралната поддръжка имат по-голяма опция да притеглят нови гласове.
Доверие, надвишаващо каузи на гласуващите за тях, получават Демократична България (14,5%), Български напредък (13,9%) и Възраждане (13,0%). Ефект на преливане на доверие евентуално има и сред Българска социалистическа партия (11,8%) и " Левицата! " (9,6%). При ляво насочените обединения също има капацитет за напредък. Доверието към Вътрешна македонска революционна организация (7,8%) демонстрира, че симпатизантите им още не са ги не запомнили, само че че партията е изгубила новост в съответната обстановка.
 
Коалиция " Заедно " (4,2%) се постанова измежду претенциозната градска среда, което е гаранция за позитивна наклонност в бъдеще, само че към момента е незнайна измежду по-широките пластове от популацията. Рестартът на Национална движение „Симеон Втори" (2,1%) към този момент е съвсем неосезаем.
 
 Имате ли доверие на следните политически партии Имате ли доверие на следните политически партии Източник: ПИК
Резултатите от проучването демонстрират, че не би трябвало да чакаме прилив на гласоподаватели в резултат на предизборната акция. 42,4% от всички гласоподаватели декларират, че сигурно ще гласоподават на идните на 2 април парламентарни избори. Това значи, че до урните се чака да отидат сред 2,7 и 2,8 млн. души.
 
 Доколко сте сигурни, че ще гласувате на идните избори на 2 април Доколко сте сигурни, че ще гласувате на идните избори на 2 април Източник: ПИК
Според направените заявки най-голяма поддръжка се чака да получи обединението ГЕРБ-СДС – 25,9% от действителните гласове. Следва я обединението ПП-ДБ с непосредствен резултат от 24,6%. Този резултат не доближава сбора на подадените по настрана за двете партии гласове на последните парламентарни избори.
Очертава се оспорвана битка и за третото място сред Движение за права и свободи (12,8%) и Възраждане (12,6%). За Българска социалистическа партия с 7,8% можем да заявим, че сигурно ще влезе в идващия парламент, само че на неуютното за до неотдавна водеща групировка пето място. Регистрираните резултати демонстрират, че " Левицата! " (4,1%) е на път да прескочи изборната преграда. Съвсем покрай тази опция е и " Български напредък " (3,9%). Засега наклонността и на двете обединения се обрисува като позитивна.
Според проучването не по този начин стоят нещата с " ИТН " (2,9%). Дали заради непокрити упования, или поради отделянето на водещи специалисти от тази партия в нов политически индивид, трендът при тях е в отрицателна посока. Вероятно за сметка на това коалиция " Заедно " отбелязва наличие, което въпреки и да е надалеч от бариерата за влизане в Народното събрание, получава доверие, което надвишава 4-те %.
 
 Ако парламентарните избори са тази седмица, за коя партия или коалиция бихте дали своят вот Ако парламентарните избори са тази седмица, за коя партия или коалиция бихте дали своят вот Източник: ПИК
В хода на акцията стават ясни и претекстовете, които стоят в основата при оформяне на политическата поддръжка от гласоподавателите. Според публичното мнение, най-сериозният проблем пред страната сега е инфлацията. На второ място са високите цени и спекулата към тях. На трето място се показва ръководството на страната в изискванията на политическата рецесия. Като важен проблем се прави оценка и корупцията. Отношението към войната в Украйна се обрисува като декор, а проблемите в опазването на здравето и правосъдната система са сложени на назад във времето.
 
 Според вас кой е най-сериозният пролем пред страната Според вас кой е най-сериозният пролем пред страната Източник: ПИК
Едва 20% от гласоподавателите смятат, че след парламентарните избори на 02.04.23 ще се излъчи устойчиво ръководство, което ще ни преведе през рецесията. Тези, които са на мнение, че заплетеният възел на българската политическа сцена няма да се разплете с тези избори, са съвсем три пъти повече – 57,7%. С неналичието на оптимизъм можем да си разбираем и ниския интерес към политическите процеси.
 
 Смятате ли, че изборите ще доведат до устойчиво ръководство, което да ни преведе през рецесията Смятате ли, че изборите ще доведат до устойчиво ръководство, което да ни преведе през рецесията Източник: ПИК
По въпроса за износа на оръжие от България за Украйна публичното мнение е още по-категорично: 17,8% са " за ", до момента в който срещу са 65,8%.
Трябва да отбележим, че по този въпрос политическата линия на президента следва настройките на болшинството от българското общество. Това се удостоверява и от отговорите на въпроса " Как би трябвало да се контролират връзките сред България и Русия в по-далечно бъдеще? ".
 
 Как би трябвало да се контролират връзките с Русия в близко бъдеще Как би трябвало да се контролират връзките с Русия в близко бъдеще Източник: ПИК
Крайните позиции се застъпват от два съвсем равностойни дяла – България да се държи на допустимо най-голяма отдалеченост (22,5%) против това България да се разгласи срещу глобите (19,3%). Превес (43,0%) получава умерената позиция, съгласно която България би трябвало да съблюдава глобите като предан сътрудник, само че и да поддържа връзки като с непосредствен комшия в района.
 
 Трябва ли България да изнася оръжие за Украйна Трябва ли България да изнася оръжие за Украйна Източник: ПИК
Споровете към приемането на промените в Изборния кодекс разколебаха увереността на гласоподавателите в коректността на изборния развой. Все отново по-голямата част от хората – 48,8% - чакат, че служебното държавно управление ще обезпечи условия за провеждането на почтени и демократични избори. Скептично настроените са 22,9%. Можем да се надяваме, че изборната администрация и този път ще бъде над политическите пристрастия и още веднъж ще си свърши добре работата.
 
 Служебното държавно управление ще обезпечи ли условия за провеждането на почтени и демократични избори Служебното държавно управление ще обезпечи ли условия за провеждането на почтени и демократични избори Източник: ПИК
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР