ГЕРБ внесе сигнал до главния прокурор за проверка на строителството

...
ГЕРБ внесе сигнал до главния прокурор за проверка на строителството
Коментари Харесай

ГЕРБ внесе сигнал до Цацаров за „Цанков камък“

ГЕРБ внесе сигнал до основния прокурор за инспекция на строителството и финансирането на „ Цанков камък”. На брифинг след внасянето на сигнала народните представители Десислава Атанасова и Александър Ненков се мотивираха с това, че оборудването е рисково и нецелесъобразно, заяви Фокус.

Десислава Атанасова посочи, че сигналът касае както диспути по отношение на реализирането на плана, по този начин и данни за финансирането му. Тя означи, че съгласно специалисти изплащането му ще отнеме стотици години, а в това време, няколко години след стартирането му употреба, се нуждае от ремонт.

Атанасова обърна внимание на обстоятелството, че по времето, когато този план е осъществен, ръководи държавно управление на Тройната коалиция с министър на енергетиката Румен Овчаров и зам.-министър Корнелия Нинова.

„ Считам, че в този момент е моментът и госпожа Нинова освен да разяснява основаването на антикорупционния орган, само че и да даде мнение дали този орган, както и да се ситуира той, би следвало да се занимава и с една такава договорка, какъвто е планът „ Цанков камък “, обърна се Атанасова към водача на Българска социалистическа партия.

Александър Ненков от своя страна разяснява, че неведнъж са се нараснали средствата от старта до реализирането на плана, което оставя подозрения за корупционни схеми. По думите му претекстът за внасянето на сигнала е, че се вижда един рецидив, при който хората, които най-вече приказват за паралелна страна, като Корнелия Нинова, са очевиден образец за това по какъв начин по неуместен метод и в ущърб на обществото разходват не малко средства.

„ Аз имам вяра, че основният прокурор доста деликатно ще подходи към сигнала “, съобщи Ненков. Той означи, че планът, който коства общо 1,5 милиарда лева се е оскъпил три или четири пъти от неговото пускане до неговото завършване.

„ При това държавното управление на Бойко Борисов беше насила, както и за АЕЦ „ Белене “, или да заплати 100 милиона, с цел да се извърши цялостното привършване на плана, или да загубим парите, които към този момент са финансирани и той да седи като един монумент на нелепостта. Защото този план действително няма никакво отношение нито към енергийната система, нито към стопанската система “, акцентира депутатът.

По думите му, план, който коства 1,5 милиарда лева, за предходната година е записал доходи от продажба на електрическата сила от 15 млн. лева „ При състояние, че той я е продавал на НЕК не на пазарен принцип, а на по-висока цена. Тази година се чака да не надвишават 10 млн. лева Направете си сметка по кое време ще бъде изплатен този план, който даже няма отношение към енергийната система “, уточни Ненков.

„ Навремето е имало такава инспекция, уверен съм, че прокуратурата още веднъж ще се заеме със случая, тъй като при един подобен план на фона на цифрите, които ви дадох, няма да ме убедите, че не става дума за неуместен обект. И второ парите, които неведнъж са се усили, приказват за подозрения за схеми “, добави Ненков.

Той посочи, че сигналът не е съответно против някого. „ Ние просто даваме на прокуратурата да се запознае с обстоятелствата, които не са загадка. Просто сме ги събрали и синтезирали и прокуратурата ще направи своето изследване “, уточни депутатът.

Заместник-председателят на Българска социалистическа партия Кирил Добрев разяснява на брифинг от „ Позитано “, че не му е станало ясно против кого ГЕРБ внасят сигнала за „ Цанков камък “. По думите на Добрев Българска социалистическа партия е на мнение, че всички нередности би трябвало да бъдат внасяни в прокуратурата. "Прокуратурата е за това да ревизира “, сподели той. "Стана ясно обаче, че нямаме проблем с техническите характерности на хидро-техническите уреди.

По контракт е ясно, че на 6-ата година язовирът би трябвало да се източи и да се огледа дъното. НЕК е оповестило социална поръчка за под 100 хиляди лева Представете си това голямо оборудване и социална поръчка за под 100 хиляди лева за пукнатини. Ремонтът на един плувен басейн е три пъти повече “, изясни Добрев.

„ Всичко останало за какво се прави, питайте сътрудниците от ГЕРБ ", добави той.

Хидровъзел "Цанков камък " съставлява язовир и водноелектрическа централа на реките Въча и Гашня, част от каскадата Доспат-Въча, наоколо до село Михалково, Южна България. „ Цанков камък “ е най-големият язовир, строен в България от средата на 80-те години на предишния век.

Язовир „ Цанков камък” е с размер 111 млн. м3, с първата в България дъгова куполна язовирна стена с двойна кривина с височина 130 м. Водноелектрическа централа „ Цанков камък” с конфигурирана мощ 80 МВт и с годишно електроенергийно произвеждане 185 млн. кВтч. Хидровъзелът "Цанков камък " е пуснат в употреба на 5 февруари 2010 година

Строителството му стартира през 2004 година след подписано от държавното управление на Симеон Сакскобургготски година по-рано съглашение сред Националната електрическа компания и три австрийски компании. Развитието на плана продължава по време на Тройната коалиция сред Национална движение „Симеон Втори", Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи и приключва по време на първия кабинет на Бойко Борисов (ГЕРБ).

Планираната инвестиция е 400 млн. лева, само че окончателната му цена нараства до близо 1 милиарда лева Като една от главните аргументи за оскъпяването на плана се показва закъснението му - хидровъзелът трябваше да е подготвен през 2008 година, само че градежът на язовира завърши чак през 2010. Закъснението беше обяснено от изпълнителите на плана с наводненията и измененията, настъпили вследствие на геоложките изследвания. Хидровъзелът се прочу и с построяването на 21-километровия му обходен път против рекордните 220 млн. лева, поради които стана прочут като "златния път ".

През 2010 година стана ясно, че водачът на Движение за права и свободи Ахмед Доган е получил хонорар от 1.5 млн. лева като съветник по четири хидроенергийни плана, в това число "Цанков камък ". Също през 2010 година министър председателят Бойко Борисов подаде сигнал при тогавашния основен прокурор Борис Велчев за "Цанков камък " и бе формирано следствие. През 2011 година петчленен състав на Върховния административен съд излезе с решение, че няма спор на ползи за хонорара на водача на Движение за права и свободи Ахмед Доган по плана "Цанков камък ".

През юли тази година Национална електрическа компания (НЕК) заяви, че стартира планов ремонт по река Гашня, част от водосбора на язовир "Цанков камък ", чието корито минава през карстов регион и по тази причина е налице загуба на вода. Беше стартират и настоящ ремонт на хидрогенератори на Водноелектрическа централа "Цанков Камък ".

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР