ГЕРБ вероятно ще поеме МВР, което може да повлияе сериозно

...
ГЕРБ вероятно ще поеме МВР, което може да повлияе сериозно
Коментари Харесай

Очертава се нова четворна коалиция – може и да е задълго

ГЕРБ евентуално ще поеме Министерство на вътрешните работи, което може да повлияе съществено на резултатите от локалните избори през есента

С номинацията на Мария Габриел за министър председател се появиха първите съществени индикации, че този парламент може и да успее да образува постоянно държавно управление . Днес водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи от трибуната на Народното събрание кандидатурата на еврокомисарката за министър-председател.

Най-желаният от него за сътрудник – обединението „ Продължаваме промяната – Демократична България “ , предстоящо, удостовери позицията си, че няма да поддържа държавно управление с мандата на ГЕРБ.

При което остава по този начин нареченият вид „ Б “. А това може да е единствено държавно управление с присъединяване на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи плюс възможна добавка от партията на Слави Трифонов „ ИТН “. И трите обединения реагираха по-скоро положително след номинацията на Мария Габриел.

Изненадващо или не, първа с позиция излезе Има Такъв Народ, която изрази утвърждение за Габриел. От там обаче оповестиха, че е рано да се приказва за присъединяване в възможното бъдещо държавно управление, до момента в който ГЕРБ не излязат с съответни оферти за параметрите на ръководството.

Последва реакцията и на Българска социалистическа партия – групировката на Корнелия Нинова се обрисува да е основният състезател в тази ситуация. Проруската лява партия на някогашните комунисти се отличава съществено от останалите , които са по-скоро в дясноцентристкия набор и изповядват прозападни позиции.

Нинова през днешния ден още веднъж сподели мускули, като разкритикува Бойко Борисов поради метода му да издигне министър председател, преди да е ясно какви цели и какъв период за ръководство предлага. Тя обаче не разяснява качествата на Мария Габриел всъщност, което бе добър знак.

Неофициално, няколко депутати от Българска социалистическа партия разясниха пред „ Флагман “, че настройките са да се върви към компромис и че се обрисува да влязат в държавно управление с мандата на ГЕРБ . Това може да се изясни със ступора в страната и нуждата най-накрая да се постави завършек на порочния кръг от непрекъснати предварителни избори.

В кабинета ще би трябвало да се включи, несъмнено, и Движение за права и свободи, с цел да може да се оформи болшинство - от 128 народни представители . Има Такъв Народ за по-сигурно ще прибавят още 11 депутати. И по този начин се обрисува солидно болшинство от 139 народни представители.

Българска социалистическа партия ще би трябвало да мине и през вътрешно-партийно допитване. То обаче се чака да излезе с резултат, който ще дава отговор на настройките на управлението.

С Движение за права и свободи не се чака да има проблеми – тя е постоянно подготвена за присъединяване във властта.

Изненадваща ненапълно е позицията на „ ИТН “, която демонстрира необикновена податливост за съдействие с ГЕРБ . След прескачането на бариерата на последните парламентарни избори водачът на Има Такъв Народ Слави Трифонов съобщи, че депутатите му в Народното събрание. Това предполагаше партията му да е съпротива поради и антисистемното й държание на контра на всички. Явно обаче е преценено, че е по-добре Има Такъв Народ да влезе във властта.

От ГЕРБ, наподобява, също са склонни на компромис и на коалиция с Българска социалистическа партия. Тук, несъмнено, е значимо Бойко Борисов да не промени за следващ път позицията си . Той упорства медиите да не назовават възможното бъдещо ръководство с думичката „ коалиция “, а държавно управление на „ споделената отговорност “.

Любопитно е по какъв начин ГЕРБ ще отиграе обстановката и по още едно направление . Висшият орган на партията – Националното заседание, има взето решение да не се влиза в коалиция с Българска социалистическа партия. Технически, няма време за анулация на този политически императив.

Борисов и хората му евентуално просто ще настояват, че коалиция няма да има, а ще се прави краткотраен кабинет на споделената отговорност, което си е баш същото . Но все някак би трябвало да се излезе от обстановката.

Ще би трябвало да се замете под килима и спорът към войната на Русия против Украйна. Макар и външнополитическа, тематиката продължава да е основна. А там Българска социалистическа партия и ГЕРБ са на противоположни позиции.

, сподели преди единствено пет дни Бойко Борисов, очевидно визирайки соцпартията. Вчера обаче той сподели държавно управление да се сформира непременно, даже и с пай период от половин, една година или година и половина.

Реално се обрисува нова четворна коалиция – сходна на тази при последното постоянно държавно управление с министър председател Кирил Петков.

Двама от играчите ще са същите – Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ. ГЕРБ и Движение за права и свободи пък ще заменят Политическа партия и Демократична България.

Ако се резервира структурният състав на държавното управление с министър председател и 20 министри, то ГЕРБ би следвало да получи 10 места в бъдещия кабинет. Това демонстрира сметката съгласно размера на парламентарните групи. Борисов упорства да не се приказва за квоти, само че друга логичност за систематизиране на властта мъчно може да се откри.

Движение за права и свободи би следвало да разполага с петима или шестима министри, Българска социалистическа партия – с трима или четирима, а Има Такъв Народ – с двама.

Какъв период ще си заложи новата четворна коалиция, е другият забавен проблем . Къс мандат от към година наподобява логически. Веднъж формирана обаче властта би могла да се окаже доста устойчива. Депутат разяснява пред „ Флагман “, че може да изкарат даже цялостен мандат от четири години.

Важно е да се означи, че при едно такова ръководство ГЕРБ ще се завърне в Министерство на вътрешните работи – разумно е тя да поеме ресора като най-голяма партия. Това може да е основно за резултатите от локалните избори наесен. Знаем за какво...

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР