ГЕРБ вече води на БСП с 4,5%, ще има най-много

...
ГЕРБ вече води на БСП с 4,5%, ще има най-много
Коментари Харесай

Алфа рисърч: ГЕРБ води на БСП с 4,5%! Управляващата партия увеличава доверието, ще има най-много евродепутати

ГЕРБ към този момент води на Българска социалистическа партия с 4,5%, ще има най-вече евродепутати. Управляващата партия усилва доверието.

Това демонстрира последното социологическо изследване на " Алфа Рисърч, завършило през вчерашния ден, заяви БТВ.

Според социолозите

ГЕРБ получава 31,1% от гласовете;

за Българска социалистическа партия биха дали своят вот 26,6%;

Движение за права и свободи - 13.9%;

Вътрешна македонска революционна организация - 6.0%;

Воля 4.9%;

Демократична България - 4.2%;

" Коалиция за България " с АБВ - 3.2%,

" Атака " и " Патриоти за Валери Симеонов " - по 2%.

Три са сигурни партиите, които влизат в Екологичен потенциал, само че не са изключени и още две, показват от организацията.

АБВ " краде " от Българска социалистическа партия към 3,2%, акцентират от организацията.

Избирателната интензивност ще е към 35-36 %, или чака се към 2,1 млн гласоподаватели да отидат до урните.

Скандалите в страната и цялостното отчаяние в политиката, както и по-ниският интерес към протичащото се в Европа покачва тежестта на последните дни на акцията, обявиха от " Алфа Рисърч ".

" Нашето изследване завърши през вчерашния ден. 1/3 от гласуващите към момента не знаят за кого да гласоподават ", съобщи социологът Геновева Петрова.

Движение за права и свободи съумява да активизира огромна част от електората си и по тази причина резултатът им е към 14%, означават от " Алфа Рисърч ".

Все още неяснотите са към патриотичните организации, където с най-голяма поддръжка към този миг се употребява Вътрешна македонска революционна организация.

" Ако при започване на мандата смятахме, че ГЕРБ и Българска социалистическа партия ще имат еднакъв брой евродепутати, в този момент по-голямата възможност е ГЕРБ да вкарат най-вече евродепутати ", добави Геновева Петрова.

Причината за спада на Българска социалистическа партия е сбърканата акция - липса на фокус и обстоятелството, че лицата, които е извела напред Българска социалистическа партия, не са се трансформирали в национални водачи, показват от " Алфа рисърч ".

Голямата разлика сред Българска социалистическа партия и ГЕРБ Петрова изясни с " доста мощна анти Българска социалистическа партия готовност " в ГЕРБ, а за какво тежестта на Българска социалистическа партия понижа в границите на акцията?

" Първата причина е, че Българска социалистическа партия не съумя да наложи нова тематика отвън предварителните избори. А тя не е задоволителна да активизира поддръжка отвън твърдите ядра - уточни Геновева Петрова.

Втора значима причина е, че лицата, на които Българска социалистическа партия заложи като остриета, не съумяха да се трансфорат в тези рейтингови политици, които да преборят главния конкурент от ГЕРБ.

Третата - Българска социалистическа партия търпи софтуерна загуба от няколко % - хора, които се ориентират към " Коалиция за България ", а са били техни гласоподаватели ".

Проучването, осъществено с аналог на действителната интегрална бюлетина, с която ще гласуваме на изборите, демонстрира, че относителната тежест на Движение за права и свободи нараства, а също - че има голям % хора, които не са решили за кого да гласоподават.

" Демократична България " имат късмет, те са изправени пред предизвикването да активизират десните гласоподаватели, уточни Петрова.

Макар към момента да остава неразбираемо до каква степен напъните на ГЕРБ и персонално на водача на партията и министър председател Бойко Борисов съумяват да възстановят доверието към държавното управление, те несъмнено активизират част от електоралната им външна страна и стопират записаната преди месец ерозия в поддръжката (когато " Алфа Рисърч " регистрира равнене на резултатите на ГЕРБ и Българска социалистическа партия - бел. ред.).

Обратно, Българска социалистическа партия не съумява да разшири кръга си от последователи и да се възползва от слабостта на ГЕРБ. Частичен пробив в привличането на разочаровани от ръководството гласоподаватели имат някои от по-малките партии, което доближава позициите им до прага за лъчение на евродепутати ", обобщават от социологическата организация.

Социолозите регистрират леко активизиране на гласоподавателите - решилите да гласоподават се възстановяват до 35-36% против 32.9% в края на април. Така желанието за присъединяване в изборите се връща до равнището, регистрирано от организацията в края на март.

Запазва се обаче наклонността към по-ниска изборна интензивност на евроизборите спрямо националните и в случай че няма смяна до 26-ти май, до урните се чака да отидат малко над 2.1 млн. души. По данни на Централната изборна комисия на предходните евроизбори бюлетина са пуснали 2 361 943 души, а изборната интензивност беше 35.84%.

Предизборната акция е оказала съществено въздействие върху крайното решение на гласоподавателите за кого да гласоподават, отбелязва изследването. Според социолозите фактори като абсурда към евтините жилища, купени от представители на властта, разочарованието от политиката и по-слабият интерес към европейските тематики усилват тежестта на " последното усещане ", като партиите с масирана и нападателна медийна акция притеглят публично внимание и избор от до неотдавна неориентираните гласоподаватели.

Общо 58% са лоялните на партията, на която обичайно симпатизират, взели решение още преди началото на акцията. Почти всеки втори интервюиран обаче прави избора си през акцията: 15% в последните 2-3 седмици, а още (27%) декларират, че последните няколко дни преди вота ще бъдат определящи за техния избор, сочат данните.

Според " Алфа Рисърч " това значи, че изненади не са изключени до последния миг.

" За последните дни са отсрочили решението си най-вече най-младите гласоподаватели и жителите на огромните градски центрове.

Финалните дни ще са решаващи за извънпарламентарната десница и за национал-популистките обединения, чиито симпатизанти се двоумят до последно. Трудно могат да бъдат регистрирани и резултатите от възможен корпоративен избор, който бива активизиран в последните дни преди изборите ", предвижда организацията.

ГЕРБ си връща периферните гласоподаватели

" Проучването на финала на акцията демонстрира възвръщане на електоралната преднина на ГЕРБ при понижаване на относителната тежест на Българска социалистическа партия. През последните седмици, залагайки на акция на триумфите и на анти-БСП мобилизацията, ГЕРБ съумява да обезврежда в електорален проект вредите от имотните кавги ", регистрират социолозите.

Според данните ръководещата партия си възстановява част от по-близката външна страна и наваксва изоставането от предходния месец.

Така ГЕРБ приключва завършва акцията с задатък от 4.5 пункта пред Българска социалистическа партия, откакто в края на април изоставаше, въпреки и алегорично (с 32.2% против 32.75 за социалистите).

Дни преди вота ръководещите се употребяват с поддръжката на 31.1% от решилите да гласоподават против 26.6% за Българска социалистическа партия.

Българска социалистическа партия губи без рейтингови политици и от Първанов

Проучването показва няколко аргументи, поради които относителната тежест на вота за парламентарната левица понижава.

Първата е, че социалистите не са съумели да развият и наложат в акцията нови тематики, отвън тази за предварителните избори, с цел да привлекат гласоподаватели отвън кръга на мобилизираните още преди старта й твърди симпатизанти.

" Остриетата, на които заложи водачът на партията Корнелия Нинова, не съумяха да се трансфорат в рейтингови политици, способни да издърпат листата, изключително след персоналното включване на Борисов в акцията ", сочи анализът на социолозите.

Като трета причина, се регистрира самобитна " софтуерна загуба " - изследването, извършено с аналог на интегралната бюлетина, открило няколко % от Българска социалистическа партия, които отиват към " Коалиция за България " - обединяването към основаната от някогашния президент и някогашен водач на Българска социалистическа партия Георги Първанов партия АБВ.

Самото име " Коалиция за България " беше наложено и употребявано от Българска социалистическа партия в няколко следващи избори. Сега обединението към АБВ, която се записва с него за вота, завършва акцията с 3.2% измежду решилите да гласоподават (при 1.2% през март и април - бел.ред), 80% от които са някогашни гласоподаватели на Българска социалистическа партия.

Движение за права и свободи е в нормалната готовност

Движение за права и свободи предстоящо и обичайно активизира последователите си в последните дни преди вота, демонстрират данните. След лекия отлив при оповестяването на листата предишния месец, когато взимаше 9.3 на 100 от гласовете на решилите да гласоподават, в този момент придвижването приключва акцията с поддръжката на 13.9%.

На базата на данните социолозите показват, че през последните седмици е налице консолидация на последователите на водещите партии – ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, която води до забележителна динамичност в съотношението на силите посред им спрямо месец по-рано (когато ГЕРБ и Българска социалистическа партия стартираха конкуренцията с паритет).

Решаващи дни за " Демократична България "

Според допитването измежду колебаещите се до последно ще са десните гласоподаватели, които са съществена електорална база на " Демократична България ". В края на акцията обединяването сред ДСБ, " Да, България " и " Зелено придвижване " получава 4.2% поддръжка измежду решилите да гласоподават. Така, наред с Вътрешна македонска революционна организация и " Воля ", обединението резервира шансове за мандат в Европарламента, в случай че успее да стимулира своите гласоподаватели да отидат до урните, считат социолозите от " Алфа Рисърч ".

Колебаещите се за Патриотите - при Марешки

Въпреки, че симпатизантите на национал-популистките обединения са измежду към момента най-разколебаните по какъв начин да постъпят в изборния ден, акцията като цяло им носи позитиви - Вътрешна македонска революционна организация резервира позициите си от преди месец и с 6% от твърдо решилите заема четвъртата позиция, демонстрира изследването.

Сериозната конкуренция в тази ниша идва не толкоз от НФСБ и " Атака " (и двете партии завършват акцията с изравнени позиции от по 2%), а от " Воля ", сочи разбора на социолозите. Според тях шумната и масирана акция на Веселин Марешки събира не повече от половината от предходния му избор, само че притегля вниманието на част от някогашните гласоподаватели на " Обединените патриоти ". В резултат на това " Воля " бележи значителен растеж в акцията и приключва с поддръжка от 4.9% от твърдо решилите да гласоподават и значителен дял евентуални симпатизанти, оставили решението си за последните дни.

* Изследването е извършено в интервала 19 – 22 май 2019г. от " Алфа Рисърч ", разгласява се на уеб страницата на организацията и се осъществя със лични средства. Изследването е извършено измежду 1016 пълнолетни жители от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление по домовете на интервюираните лица. " Алфа Рисърч " носи отговорност за данните и интерпретацията, оповестени на нейния уебсайт, само че не и за изборно или манипулативно потребление на тези данни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР