ГЕРБ, Възраждане и БСП настояха българската държава да се намеси

...
ГЕРБ, Възраждане и БСП настояха българската държава да се намеси
Коментари Харесай

Три партии поискаха държавата да проучи кой стои зад украинския сайт "Миротворец"

ГЕРБ, " Възраждане " и Българска социалистическа партия настояха българската страна да се намеси по проблема с включването на имена на български жители в лист с врагове на Украйна, оповестен на украинския уебсайт " Миротворец ".

В листата на " Миротворец " от 2018 година насам са попадали хора от проруските среди в България като журналистките Велиана Христова, Велислава Дърева и Елена Йончева (в момента евродепутат), водача на АБВ Румен Петков, анализатора Валентин Вацев, члена на Българска социалистическа партия Ваня Добрева, водача на " Атака " Волен Сидеров, някогашния народен представител от Българска социалистическа партия проф. Иво Христов и други От 2022 г там попада името на зам.-председателя на Народното събрание Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия и на някогашната журналистка от ТВ7 Диляна Гайтанджиева.

В " Миротворец " не излагат причини, за какво Диляна Гайтанджиева е част от черния им лист, само че през 2017 година тя взе участие в специфичен репортаж на съветския ефирен канал " Россия 24 " - " Болгарский поток ", който внушава, че България в тандем със Съединени американски щати е станала основният директен пункт за снабдяването с оръжие на ИДИЛ и Близкия Изток. По-късно тя разгласява материали за " американските лаборатории за биологични оръжия в Украйна и Грузия ", напълно основани на съветски източници и документи.

Именно поради нейно недоволство, че е била включена в листата, тематиката стартира да циркулира в публичното пространство. Най-напред Съюзът на българските публицисти (СБЖ) разгласи, че Гайтанджиева е попаднала в листата с врагове на Украйна на уеб страницата " Миротворец " и прикани българските и украинските управляващи да извърнат особено внимание на случая, защото медията " разгласява персонални данни, нарушава базисни правни правила в Европейски Съюз и заплашва правата и сигурността на доста хора, в това число и европейски жители ". За отбелязване е обаче, че ръководителят на Съюз на българските журналисти Снежана Тодорова е някогашен сътрудник на Държавна сигурност, а уеб сайтът на съюза от години се е трансформирал в проводник на съветска агитация.

След Съюз на българските журналисти тематиката бе подета и от проруските обединения в Народното събрание. Още във вторник водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов изиска реакция от страна на страната по тематиката, а през днешния ден със същия апел излезе и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Двете обединения, без значение една от друга, оповестиха, че ще изпратят сигнал до ДАНС, с цел да създадат инспекция по случая. От " Възраждане " прибавиха, че ще изискат и прокуратурата да се намеси и ще изпратят писмо до президента Румен Радев с гледище НСО да предложи защита на хората, включени в листата.

Лидерът на Българска социалистическа партия пък добави, че ще изиска службите да се явяват в отрасловата комисия, която да бъде свикана на изключително съвещание през днешния ден. Тя настоя и българската страна и украинския дипломат да се свържат с президента на Украйна Володимир Зеленски. Зам.-председателят на партията Кристиан Вигенин добави, че не се опасява, само че е " отчаян и изумен от това, че към този момент в продължение на 2-3 дни българската страна не подхваща нищо.

По-рано денем водачът на ГЕРБ Бойко Борисов също взе отношение по тематиката. Той съобщи, че по време на съвещанието на комисията по външна политика, на която той е ръководител, е упълномощил на вицепремиера Мария Габриел и на зам.-външния министър Елена Шекерлетова да проучат кой стои зад уеб страницата.

" Абсолютно е неприемливо там да влизат публицисти, българи и зам.-председател на Народното събрание, тъй че ние всичките взехме това решение да го създадем и го задействахме. Така че чакаме външната комисия и службите да ни отговорят кой стои зад тези всичките хора ", изясни Борисов.

Ден по-рано президентът Румен Радев разяснява тематиката без да бъде питан категорично по нея. Той напомни, че когато насочи закани към журналиста Христо Грозев, страната се била задействала мигновено, с цел да подсигурява сигурността му и съобщи, че.

От Украинското посолство също излязоха с коментар по случая като с позиция във " Facebook " показват, че " Миротворец " е самостоятелен информативен запас на социална самодейност на Центъра за проучване на признаците на закононарушения против националната сигурност на Украйна, мира и сигурността на човечеството и интернационалния правов ред и по никакъв метод не е обвързван с работата на държавните институции на Украйна и не отразява формалната политика на Украинската страна.

" Информационното попълване на уеб страницата " Миротворец " се реализира от общоизвестни и общодостъпни отворени източници, които се употребяват извънредно за научно-изследователски, креативен и журналистически цели. Основните източници на информация, които се употребяват от Центъра " Миротворец ", са материали, оповестени в обществените мрежи, уеб издания, частни уеб страници, както и тези, които се излъчват по телевизионни и радио канали ", показват от посолството.

Какво е " Миротворец "

Сайтът " Миротворец " поражда през 2014 година след анексирането на Крим от Кремъл като част от активността на " неправителствен Център за проучване на признаци за закононарушения против националната сигурност на Украйна, мира, човечеството и интернационалното право ". Смята се, че самодейността идва от Антон Герашченко, по това време нещатен консултант на вътрешния министър на Украйна и след това зам.-министър в Министерство на вътрешните работи. На него измежду оповестените материали има и персоналните данни на голям брой чужденци, в това число публицисти, които, съгласно създателите на уеб страницата, са или са сътрудничили с проруски терористи, сепаратисти, наемници, военни нарушители и убийци ".

На въпроса за какво има и публицисти, през 2016 година изпълнителният шеф на Центъра Роман Зайцев, дава отговор, че в Конституцията на Украйна има член, в който се приказва и за отбрана на осведомителната сигурност на страната, под което попада и разпространението на информация и изказвания на подпомаганите от Русия сепаратисти в Донбас и в окупирания Крим.

Освен това тези, които са Донбас и Крим, го вършат с акредитация и сключване на документи с управляващите в така наречен Донецка и Луганска национални републики - организации, които Украйна е оповестила за терористични. " Обществото би трябвало да знае имената на тези, които си сътрудничат с терористи ", споделя Зайцев. Той дава образец с това дали би било по време на Втората международна война, през 1942, публицист от руския армейски вестник " Красная звезда " да отиде в Берлин и да вземе изявление от Адолф Хитлер и по какъв начин би се възприело това.

От Центъра настояват, че персоналните данни - изключително на публицисти - които разгласяват, са обществено налични по този начин или другояче.

Пикът на напън над Киев да спре уеб страницата бе през 2016 година, стартира и следствие и той бе блокиран за няколко дни. Но още тогава се разясняваше, че измежду поддръжниците му е вътрешният министър Арсен Аваков и се пишеше, че протичащото се демонстрира, че украинските спецслужби не са се отдалечили доста от маниера на работа в някогашния Съюз на съветските социалистически републики или в Русия на Владимир Путин.

Роман Зайцев споделя преди седем години, че 20% от публицистите в Украйна са работни, ерудирани и порядъчни, само че гласът им не се чува, до момента в който останалите 80% той назовава " журнаститутки " и копипейстъри, които препубликувайки едно и също дружно с печатните му неточности на моменти може би вземат участие, даже неумишлено, в осведомителна специфична интервенция.

" Наличието на прес карта въобще не значи, че принадлежат към този поминък. Обективността им е нулева, нямат разбиране от обикновени стандарти в специалността. Като фракция са окупирали медийното пространство и са основали прослойка на недосегаемите ", споделя още той.

" Дойче веле ", чийто кореспонденти също попадаха в листата, назова протичащото се " мръсна акция, ориентирана против хора, които просто си правят работата ".

" Журналистите би трябвало да са там, където гори. И на всички места по света те би трябвало да показват акредитация, даже тя да е издадена от съмнителни групи. Журналистите би трябвало да съблюдават тези правила на играта най-малкото от съображения за сигурност. Но това по никакъв метод не ги трансформира в " колаборационисти ". Ако тези хора не бяха отишли в Донбас, светът щеше да знае доста по-малко за протичащото се там и за дейната роля на Русия в тази война. Затова е още по-цинично, че уеб сайтът " Миротворец " съпоставя тези публицисти надали не с терористи ", написа Бернд Йохан
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР