ГЕРБ върна бонусите за държавните служители, които участват в бордовете

...
ГЕРБ върна бонусите за държавните служители, които участват в бордовете
Коментари Харесай

ГЕРБ върна бонусите за държавни служители в бордовете на държавни фирми |

ГЕРБ върна бонусите за държавните чиновници, които вземат участие в бордовете на държавни и общински компании. Депутатите от бюджетната парламентарна комисия без никакви диспути гласоподаваха през днешния ден нужните ремонти в Кодекса на труда и Закона за държавния чиновник, заяви “Сега ”. Те бяха вкарани от шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова и Менда Стоянова сред първото и второто четене на измененията в данъчните закони за следващата година.

В новите текстове е записано, че държавни чиновници, които вземат участие в ръководството или контрола на държавни и общински предприятия, получават хонорари за това.

Забраната да се получават заплати от държавни и общинските компании бе въведена през 2012 година, откакто министър председателят Бойко Борисов се възмути от големите
бонуси на някогашната шефка на здравната каса Нели Нешева и някогашната шефка на организацията по вписванията Виолета Николова. Сега депутатите от ГЕРБ показват в претекстовете си за законовата смяна, че задачата е " да се преодолее пропуск в законовата уредба ".

Бившият омбудсман Мая Манолова, а в този момент ръководител на гражданската платформа Изправисе.бг, разяснява, че не е обяснен въпросът дали министрите и зам.-министрите ще могат да вземат участие в бордовете на държавните и общинските сдружения и да получават спомагателни хонорари. " Всеки, който взе участие в подобен ръб и работи, би трябвало да получава заплащане ", каза бившия зам.-финансов министър Любомир Дацов пред БНР. Според него премахването на тези хонорари преди 8 години е бил " безспорен популизъм ", тъй като в тази ситуация не става въпрос за
бонуси, а за заплати.

На днешното съвещание на бюджетната комисия по този начин и не стана изцяло ясно какви тъкмо данъчни промени одобриха депутатите. Текстовете за второто четене на данъчните закони не бяха качени на уеб страницата на Народното събрание, a водещата съвещанието Менда Стоянова прочиташе само номерата на параграфите.

Така и не се разбра какво данъчно облекчение за деца бе гласувано, откакто ГЕРБ се отметна детски добавки да получават всички родители, без значение от приходите им. Съпредседателят на парламентарната група на „ Обединени патриоти “ Искрен Веселинов сподели пред БНР, че е реализирано единодушие с ГЕРБ и детската надбавка ще се получава в цялостен размер при 510 лв. приход на член на фамилията, а при приход от 610 лв. на член на фамилията надбавката ще се получава в 80-процентов размер. „ Независимо дали получава или не получава надбавки фамилията ще има право на данъчната преференция за дете “, сподели още Веселинов 

Други утвърдени от комисията дaнъчни пpoмeни, импортирани от ГEPБ, са, че пoтpeбитeлcĸият дaнъĸ ce нaмaлявa oт 20 нa 9% зa дocтaвĸaтa нa xpaнa пo дoмoвeтe, ĸaĸтo и зa xpaнaтa, взимaнa зa вĸъщи, oт зaвeдeниятa. Hoвaтa пpoмянa oбaчe нямa дa вaжи зa тoплaтa витpинa нa cyпepмapĸeтитe, въпpeĸи пpизивитe зa тoвa oт гoлeмитe тъpгoвcĸи вepиги.

C измeнeниятa в Зaĸoнa зa ДДC yпpaвлявaщитe възpaждaт и CУΠTO изиcĸвaниятa ĸъм фиpмитe, ĸaтo тe вeчe ca c дoбpoвoлeн xapaĸтep и oпpeдeлeни пpeфepeнции зa изпoлзвaнeтo им.

Лимитa нa фиpмeнитe вayчepи зa xpaнa, ĸoитo paбoтoдaтeлитe мoгaт дa пpeдocтaвят нa cлyжитeлитe cи и ĸoитo ca ocвoбoдeни oт ĸopпopaтивeн дaнъĸ, дaнъĸ oбщ дoxoд и ocигypoвĸи, се усилва от 60 на 80 лева

Хората, които са правили ремонт в домовете си, могат да понижат общата сума на годишната си данъчна основа с до 2000 лева с платените от тях разноски за труд на майсторите.

Срокът за обявление и заплащане на налог облага се измества от 31 март на 30 юни. По-дългият период ще е годен и за еднолични търговци и аграрни производители, както и за компаниите без активност. Удължават се и периодите за одитиране.

За да бъде дефинитивно признат държавният бюджет за 2021 г, той би трябвало да бъде гласуван още един път в пленарна зала.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР