ГЕРБ в момента играят ва банк и извиват ръце с

ГЕРБ в момента играят ва банк и извиват ръце с ...

Финансист: ГЕРБ извиват ръце с плана за възстановяване


ГЕРБ в момента играят ва банк и извиват ръце с Националния план за възстановяване и устойчивост. Възможно е и да не са готови с него. Ако не се справим с изпращането на плана в срок, означава, че чак през 2022-2023 година ще имаме достъп до тези пари, а не още тази есен.
Това заяви в ефира на Българското национално радио финансистът и бивш зам.-финансов министър Любомир Дацов.

Една от основните опорни точки в изказванията на управляващите от последните дни е именно Планът за възстановяване, надвиснал над бъдещия парламент. Сочен е като една от първите и най-важни задачи за новия кабинет.

Само преди ден в ефира на Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че планът няма да бъде внесен в Министерския съвет в момента и ще бъде оставен в ръцете на следващия кабинет. Той отбеляза , че няма да има нужда от ревизия на документа, защото крайният срок за подаването му на Европейската комисия /ЕК/ е до края на април.

“Приходната част в бюджета се изпълнява добре. Проблемът, който се заформя с растящия дефицит, не е следствие на неизпълнение на приходи. Бюджетът към март показва добро изпълнение и е малко над данните за миналата година преди кризата. Данъчната част не е проблем и не е извинение за това, което се случва в разходната част, където имаме тенденция за увеличаване на дефицита заради непремерени политически решения. Разходната част се е увеличила с 25% в сравнение с миналата година”, смята Дацов.

По думите му преструктуриране на разходите няма да доведе до тяхното намаляването, идеята е ефективността на публичните разходи да е по-висока.

“Единственото, което можем да направим, е да вземаме заеми”, смята още той.

Източник: fakti.bg