ГЕРБ успя да се превърне в нещо като „прокажена“ партия,

...
ГЕРБ успя да се превърне в нещо като „прокажена“ партия,
Коментари Харесай

Анализаторът Калоян Константинов пред Фрог: Борисов е уплашен, че ще изгуби властта и търси начин да подхлъзне опозиционните партии

ГЕРБ съумя да се трансформира в нещо като „ прокажена “ партия, сходно на Движение за права и свободи – знак на всички най-порочни практики в ръководството, които унищожават страната ни. ГЕРБ е партия на властта. Нейните членове и последователи са там с една-единствена цел: да получават пари и материални облаги. В момента, в който това не е допустимо, ще стартират да се отделят от нея и да търсят други възможности.

Това споделя в изявление за Фрог Калоян Константинов - водещ на самостоятелното предаване " По острието с Калоян Константинов ". Той е дълготраен публицист, политически и културен анализатор, изучавал Близкоизточни науки и политика в Кралския лондонски лицей и Оксфорд.

- Г-н Константинов, ще имаме ли кабинет в скоро време и какъв ще е той съгласно вас - експертен, длъжностен?

- Дори партиите не могат да отговорят на това. Най-разумното нещо сега е опозиционните партии да преглътнат своето его и да се обединят в името на изолирането на ГЕРБ и Движение за права и свободи от властта. Има Такъв Народ, Демократична България, Българска социалистическа партия и „ Изправи се! Мутри вън “ би трябвало да се обединят и да сформират кабинет, като си слагат общи цели, върху които да работят. Обединяващото преди изборите беше „ да махнем ГЕРБ от властта “.

То се случи, само че се тормозя, че след него стартира гонитбата на персонални ползи и ламтеж за власт. Това ще провали държавното управление и ще докара до възможен сюжет вид „ Орешарски “, където след нови избори победител ще са ГЕРБ и съдружниците им. Сега виждаме Демократична България да се вършат на „ ощипани моми “, които не желаят да се коалират с съвсем никого, тъй като се вършат на по-добри, а Българска социалистическа партия наподобява, че няма да одобряват никаква коалиция, в която те не излъчат министър председател и не са водещи. Абсурдно е.

Експертен кабинет по принцип е добра концепция, само че ме тормози, че партиите, които най-вече упорстват за това, са ГЕРБ и Движение за права и свободи. Явно имат нещо поради и то е притеснително. Служебен кабинет би бил много рисков за ГЕРБ, защото ще е формиран от президента Румен Радев, който няма да пропусне тази златна опция да нанесе допустимо най-вече вреди на Борисов и компания.

- Протестите от 2020 година ли предопределиха протестния избор против ГЕРБ на изборите. Има ли победител на изборите? Не е ли победа, че впарламента ще влязат младежи, които не са били обвързани политически?

- Протестите несъмнено способстваха много, само че анти-ГЕРБ вотът е заслуга най-много на самите ГЕРБ и демонстрирания от тях цялостен провал на управленчески качества. Изглежда, че техният главен гений е въртенето на далавери и присвояването на еврофондове. Победител на изборите са всички без ГЕРБ и Българска социалистическа партия, които се сринаха съществено.

Макар че патриотите не влязоха, това си е тяхна виновност, която се дължи на отхвърли им да се коалират. За страдание, виждаме напредък на сходен вид партии с крайнодясна изразителност като Вътрешна македонска революционна организация, НФСБ, АТАКА, КОД, „ Възраждане “, БНО. Сумарно те събират значителен % от гласовете.

Разбира се, че е победа влизането на нови лица в Народното събрание. Нагледали сме се на старите, знаем, че множеството от тях не стават за тази работа. Дали новите ще са по-добри – следва да разберем. Промяната обаче е ключът към развиването на всичко в този живот.

- Ошашавен ли е министър председателят Бойко Борисов? Предлага по байганьовски депутати на кг на Слави Трифонов, отхвърли се да бъде народен представител, обръща се почтително към жителите, които преди този момент наричаше - " елементарни, матрял, мисирки, кал, навалица, тулупи "....

- Борисов е изплашен, че може да изгуби властта и идващите с нея облаги и отбрани, което да го сложи в директна заплаха от давност, затвор или даже по-лошо... Затова в този момент той се пробва под всевъзможен метод да подхлъзне опозиционните партии в някакъв тип съдействие с ГЕРБ. Той знае, че по този начин ще си обезпечи някакъв тип отбрана, както и съществено ще подкопае доверието на гласоподавателите в тези партии, в случай че по някакъв метод си сътрудничат.

ГЕРБ съумя да се трансформира в нещо като „ прокажена “ партия, сходно на Движение за права и свободи – знак на всички най-порочни практики в ръководството, които унищожават страната ни. Съюз с тях е политическо самоубийство за всяка партия, която няма извънредно твърда или фанатична база (като Движение за права и свободи или ВМРО).

- Политици от " Демократична България " са безапелационни, че би трябвало да тръгне смяната с промени в правосъдната система, Висш съдебен съвет и прокуратурата, с цел да се стартират следствия за злоупотребите на сегашната власт. Вашето мнение?

- Напълно съм склонен. Не е инцидентно, че в последно време върви шегата, че България не е парламентарна република, а е прокурорска. На процедура Гешев е недостижим. Нека не забравяме обаче, че той бе определен освен от представители на ГЕРБ, само че и от тези на Българска социалистическа партия.

Надявам се точно тези промени да са сплотяващата цел на едно бъдещо държавно управление, за което загатнах. За страдание нямам доверие, че Българска социалистическа партия имат изгода от това, защото морално не стоят по-високо от ГЕРБ, двете партии си трансферират членове, кметове и общински съветници из страната от години. И двете партии са водени от ламтеж за власт и пари. Не съм сигурен, че сами биха си пъхнали главата в торбата. Има Такъв Народ и Демократична България сигурно могат да се обединят към тези хрумвания, въпросът е дали го желаят.

- Може ли и по какъв начин ще се разбие административната скица и система на Борисов и ГЕРБ?

- ГЕРБ е партия на властта. Нейните членове и последователи са там с една-единствена цел: да получават пари и материални облаги. В момента, в който това не е допустимо, ще стартират да се отделят от нея и да търсят други възможности. Изолирането на ГЕРБ от властта за задоволително дълго време ще свърши тази работа. Точно по тази причина е значимо сегашната съпротива да се стегне, да преглътне егото си и да сформира постоянен кабинет за задоволително дълго време, че да изтощи ГЕРБ.

Другият вид е отстраняването на Борисов от политическата сцена. Ако той бъде заставен да се пенсионира, партията най-вероятно ще стартира да залинява, а битката за власт ще я раздра. ГЕРБ няма съответни политически лица, които да предложи за водачи. Имената, с които се спекулираше през предишното лято, не биха били задоволителни за това.

- Някои анализатори виждат в предизборната и следизборната борба " двубой Радев-Борисов ". Ще ма ли Бойко Борисов куража да се изправи против настоящия президент на президентските избори?

- Никой не знае какво ще реши Борисов след няколко месеца. Никой не знае какъв брой отзиви ще смени от сутринта до вечерта, в случай че би трябвало да сме почтени. Последните години се нагледахме на това по какъв начин министър председателят не може да заеме ясна и постоянна позиция по която и да е тематика в страната. Егото е водещо при него и е доста евентуално да се кандидатира. Освен в случай че не се случи някакъв голям скандал към Радев за оставащото време до изборите, не виждам вид Борисов да го победи на избори.

В момента Радев е най-одобряваният политик, водейки Борисов с двуцифрени проценти. Не имам вяра, че ГЕРБ са толкоз глупави, че да предложат различен претендент вид Цецка Цачева, който да е съвсем несъмнено, че ще загуби. Николай Младенов е име, което се дискутира още от предходната година. Вероятно той би имал късмет, само че е едва прочут у нас последните години. Не се сещам за друга евентуална фигура – нито Томислав Дончев, нито Мария Габриел, нито различен би имал късмет. Трябва да е име с огромен престиж и приети качества. Ако би трябвало да съм доста самоуверен с догатки си, биха показал Ирина Бокова и Кристалина Георгиева като евентуални претенденти, които биха могли да се изправят против Радев сполучливо.

- Как ще коментирате абсурда в „ Изправи се! Мутри вън “?

- Случващото се не е изненадващо. Това е една безпринципна коалиция, която не предложи безусловно никакви твърди хрумвания и политики с изключение на „ да разчистим кочината “. Разпадът стартира още преди изборите, когато Отровното трио стана Отровното дуо, откакто проф. Минеков, най-принципният и почитан от мен негов член, се разграничи от Бабикян и Хаджигенов. Това не е инцидентно и още тогава гласоподавателите трябваше да се досетят, че има нещо гнило в Дания.

Самата Манолова е от дълго време дискредитирала се политическа фигура. Все отново да не забравяме КОЙ предложи Пеевски. Уви, българите имаме къса памет и слаби качества за размишление в политически и публичен проект. „ Изправи се! Мутри вън “ отвлече митинга през лятото и отблъсна огромна част от хората на него. Гласовете, които обединението получи, по прави се полагаха на Демократична България. Вместо това Манолова, Хаджигенов и Бабикян „ се жертваха “, с цел да станат депутати, а в този момент някои от тях даже ще създадат голямата „ жертва “ да са министри, даже с цената на поддръжка от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Тъжно е. Тъжно е, че хората се подведоха и ги поддържаха вместо Демократична България или Има Такъв Народ.

- За кой ще са печеливши едни нови избори?

- За ГЕРБ и патриотите. При нови избори така наречен „ патриотични партии “ (най-обикновени популисти с националистическа риторика) видяха, че разграничени няма да реализират доста и сигурно ще се обединят, с цел да влязат в Народното събрание. После може и да се разпаднат, както стана с „ Обединени патриоти “ преди. В взаимозависимост от размера на обединението, тя може да си докара сред 6 и 10% без проблем, за жалост.

ГЕРБ също или ще задържат позициите си, или ще ги усилят, в случай че засилват следения и заплатен избор, с който разполагат. „ Изправи се! Мутри вън “ сигурно няма да влезе при нови избори, точно по тази причина в този момент се пробват по всевъзможен метод да се намърдат във властта. Българска социалистическа партия евентуално също или ще се срути, или ще задържи настоящия си резултат. Движение за права и свободи евентуално ще задържат сегашните си проценти.

Има Такъв Народ и Демократична България биха спечелили, според мен, само че не чак толкоз доста, че да си коства влизането на патриоти и засилен ГЕРБ в Народното събрание. Тогава като нищо може да забележим държавно управление на ГЕРБ, Движение за права и свободи и патриотите, което би било призрачен сън за България.

Интервю на Красен Бучков

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР