ГЕРБ трябва да бъдат държани далеч от изпълнителната власт, защото

...
ГЕРБ трябва да бъдат държани далеч от изпълнителната власт, защото
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев: Възможен е кабинет с мандата на Промяната, ...

ГЕРБ би трябвало да бъдат държани надалеч от изпълнителната власт, тъй като са нездравословни

Половин Европа към този момент е с съвременни натовски оръжия, откакто продаде старите на Украйна

Бюджетът е задача номер 1 на новия парламент, високите лихви не разрешават нови заеми

 

- Г-н Мирчев, може ли да чакаме изненади в деня на откриването на Народното събрание?

- Дано да забележим приятни изненади. И най-сетне България да има обикновено ръководство. Трябва да има държавно управление.

- Как ще стане? Този въпрос май няма отговор.

- Въпросът е към тези, които ще получат първи, втори мандат. Ние няма по какъв начин да подкрепим ГЕРБ, тъй че отговорите би трябвало да дойдат от тях. Казахме им го още лятото - сваляте държавното управление, само че нямате проект какво ще вършиме по-късно.  И дано ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Възраждане “ отговорят за какво смъкнаха предния кабинет, а не могат да създадат нов. Ако, несъмнено, са виновни сили, каквито настояват, че са.

- Изборът сред Росен Желязков и Никола Минчев за парламентарен началник ще бъде ли лакмус за цялата работа на Народното събрание?

- Ще бъде, само че не е потребно да предопределяме цялата орис на Народното събрание единствено от избора на негов началник. Ситуацията в страната, в целия свят е извънредно тежка. Не може гласуването на парламентарен началник да има отношение към последващи предварителни избори. Най-малкото те мъчно ще доведат до съществена смяна, тъй като явно обществото е доста разграничено. Но няма по какъв начин да бъде изработен компромис и ГЕРБ да бъде позволен в изпълнителната власт. Това е нездравословно за страната

- Възможно ли е ГЕРБ да излъчат въпреки всичко държавно управление - било с непредвидена настройка или по различен метод?

- Нямаме визия за конфигурации. Нашата позиция е кардинална - няма по какъв начин да подкрепим мандат на ГЕРБ.

- Прескачаме „ Промяната “, защото те оповестиха, че не договарят с ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Възраждане “, а това автоматизирано води до малцинство. Виждате ли трети късмет за кабинет?

- Рано е да разясня третия мандат, тъй като няма изясненост какво ще прави „ Промяната “ с втория. Трябва да бъдат направени старания за държавно управление от страна на Политическа партия.

- Възможно ли е държавно управление на Политическа партия?

- Да, само че тук Политическа партия би трябвало да дадат своята тактика. Не е наложително кабинетът им да има болшинство. Зависи от метода, по който „ Промяната “ ще подходят. Дали ще върнат непосредствено мандата заради липса на болшинство, или ще се опитат въпреки всичко.

- „ Демократична България “ подготвена ли е да получи третия мандат, в случай че президентът Радев реши по този начин?

- Всяка политическа мощ би трябвало да е подготвена и ние не вършим изключение. Готови сме да бъдем изключителни рационални, само че възможностите на която и да е партия не наподобяват изключително високи поради поръчките. Най-вече поради ината на ГЕРБ, че сътрудник по този начин и нямат!

- Но стреличките на ГЕРБ тези дни са ориентирани напълно към вас, не към „ Промяната “. Посланията им са, че желаят Демократична България за сътрудник.

- Очевидно ГЕРБ са разбрали, че „ Демократична България “ е политическата мощ, с която би трябвало да се преценяват, в случай че желаят изобщо да се върнем в някаква сходна посока. Но ГЕРБ не са разбрали, че би трябвало да се реформират. Не ние би трябвало да им споделяме по какъв начин. Демократична България не вижда обаче сходни дейности от ГЕРБ и по тази причина няма по какъв начин да ги подкрепим.

-  Защо отказахте среща с парламентьорите на ГЕРБ Соломон Паси и Росен Плевнелиев?

-  Предпочитаме да споделяме с овластени политически лица. Това се случва в Народното събрание, само че не с господин Паси и господин Плевнелиев, а с излъчените там депутати. Нямаме такава поръчка. Политическите сили би трябвало да застават със своите лица, задължения и отговорност, вместо да пробват по този метод да водят диалози, които даже не били за държавно управление - по думите на самите така наречен договарящи.

- ГЕРБ ще ви репликират: ето ви кабинет без Борисов, без други знакови техни лица!

- Темата за Борисов даже не стои. ГЕРБ пробват сега да се върнат във властта, само че без да се трансформират. Ние намираме това за погрешно и няма по какъв начин да ги подкрепим, без значение от имена на министри. Въпреки куп дефицити на предходното ръководство, не трябваше да му бъде желан избор на съмнение. ГЕРБ го направи на инат. И ги предупредихме, че нямат проект. Сега дано си поемат отговорността за какво не могат да сформират държавно управление. Очевидно е, че останалите партии не желаят да си партнират с тях. ГЕРБ не може да откри освен сътрудник, а даже с кого да се срещнат така наречен договарящи. Тогава за какво беше всичко!? „ Оти ги ручахме жабетата. “

- Със забележката, че държавното управление беше свалено с „ вътрешен пробив “ в лицето на Има Такъв Народ.

- Точно по този начин, само че не без скъпата услуга на ГЕРБ. И господин Трифонов към този момент получи оценката на хората. Нека ГЕРБ дават отговор пред хората, тъй като не им е за първи път. И на миналогодишните избори през април победиха, само че не откриха сътрудник. През юлските получиха мандат като втора мощ, само че се получи същото. Стояха в коридорите сами, никой не откликваше на поканите им. Това е знаково и не знам за какво си мислеха, че този път ще е друго. Нашите почетения към тези 600 000 души, които гласоподаваха за тях. Но явно множеството българи ги желаят надалеч от властта, тъй като всички знаем и ги помним.

- В предходното ръководство бяхте сътрудници с Българска социалистическа партия, само че в този момент сякаш несъгласията ви по тематиката с войната в Украйна са непреодолими?

- Не става въпрос за войната в Украйна, а за избора на България дали ще принадлежи към западните демокрации, или към евразийския път. Демократична България е извънредно безапелационна. В Българска социалистическа партия имат други разбирани поради най-много русофилските настроения измежду техните гласоподаватели. В същото време даже там се следи оттегляне, тъй като зверствата на Путин в Украйна допират всеки. И най-убедените русофили стартират да го виждат.

- Ще ви възразявам с резултата на „ Възраждане “, който беше качен тъкмо около тематиката!

- Те са една много популистка партия, явно съветско прокси. Качила се на няколко талази, като почнем от коронавирус пандемията. В България постоянно е имало група от 10-15 % гласоподаватели с сходни настроения. Целта на Демократична България е била да има разсъдък и да не разрешаваме сходни крайни политически субекти да въздействат, тъй като е нездравословно за България.

- Ще се образува ли в този парламент, колкото и да оцелее той, коалиция за пращане на оръжия в Украйна? И допустимо ли е това да стане действителност без постоянно държавно управление?

- Заявките на политическите сили сега демонстрират воля и численост за сходно решения. Демократична България ще го внесе. Само да припомня на всички, че България е предпоследната страна в Европа, която не оказва помощ на Украйна с оръжие. Дори македонците пратиха преди 6 месеца. Останахме единствено ние и правилният съдружник на Путин - Орбан в Унгария. Важното е да се знае, че в това време ще вземем съвременно натовско оръжие, тъй като сега използваме 50-60-годишни танкове и самолети на по 40 години. 

- Президентът Радев обаче сподели, че армията ще бъде сложена в неспособност да извършва отговорностите си, тъй като няма по какъв начин натовските оръжия да бъдат внедрени незабавно?

- Никой няма сходни планове. Между другото, и сега опциите  на армията ни са мощно лимитирани от неналичието на модерни оръжия. Напротив, ще се търси допустимо най-бързо решението, както го направи към този момент половин Европа. Редица страни към този момент имат най-модерните Противовъздушна отбрана системи, танкове, а старите просто отидоха в Украйна. И то против пари. Това е късмет, който идва по неприятен мотив, само че е отличен за България. И дано го помислят хората, които споделят - какво ще им даваме на украинците. Да де, мислете за България тогава, като не можете за Украйна и демократичния свят!

- Кои са другите цели на новия парламент?

- Приемане на бюджет е номер 1, тъй като той има отношение към всички други процеси. Като стартираме от Шенген, минем през еврозоната, превъоръжаване, обезщетения за бизнеса. Дано имаме разсъдък. Разбира се, законите, нужни за асимилиране на парите по Плана за възобновяване и резистентност. И в доста оптимистичен вид - законите по приемането ни в еврозоната.  Дори неприятно и едва ръководство е по-добро от противоположното. Държавата буксува, институциите не работят, пораства престъпност. Нищо положително не носят 5 избора в границите на две години.

- Лично вашата партия защо ще упорства в бюджета?

- Нека първо забележим отчета на финансовото министерство. Лично ние желаеме придържане към Маастрихтските критерии. Те са доста значими за финансовата непоклатимост. Вдигнаха се лихвите и ще е доста, доста мъчно да теглим нови заеми. И тук зовем за отговорност, тъй като освен ще задължим децата и внуците да заплащат големи суми, рискуваме стабилността на страната в тежки времена, от които излизането е мъчно. Затова ще настояваме за премерена разходна част.

Визитка 

Ивайло Мирчев е депутат в 45-ото, 46-ото, 47-ото и 48-ото Народно заседание, определен от листата на “Демократична  България ”. Роденият в Добрич икономист е притежател на две български IT компании. Той е член на Изпълнителния съвет на “Да, България! ”. Семеен е, има две деца. Обича да играе баскетбол и да тества нови електронни джаджи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР