ГЕРБ тропна по масата и постави ултиматум след срещата с

...
ГЕРБ тропна по масата и постави ултиматум след срещата с
Коментари Харесай

ГЕРБ: ПП-ДБ да представи до неделя премиер и министри

ГЕРБ тропна по масата и сложи ултиматум след срещата с ПП- Демократична България: 

ГЕРБ тропнаха по масата. След следващата среща в Народното събрание с " Продължаваме промяната - Демократична България " хората на Борисов сложиха ултиматум.

" Продължаваме промяната-Демократична България " би трябвало да показа до неделя кой министър председател и кои министри предлага за кабинет, който да получи поддръжка от ГЕРБ-СДС. Неговият небосвод за ръководство е 18 месеца, стана ясно след диалозите, написа.

Бойко Борисов изпрати за договарянията в Огледалната зала на Народното събрание своя заместител Томислав Дончев, ръководителя на групата Десислава Атанасова и депутати, измежду които Десислава Танева, Теменужка Петкова, Костадин Ангелов.

От ПП-ДБ на срещата пък участва единствено съпредседателят на ПГ на обединението Николай Денков, който заяви, че обединението не е имала подготвеност за диалога.

Десислава Атанасова изясни, че са прецизирали до края на утрешния ден да се изготви управническата стратегия по секторни политики на кабинет с обща споделена отговорност. Двете обединения желаят и диалог с финансовия министър за бюджета.

До петък контрактуваната стратегия би трябвало да бъде показана на управленията на партиите.

През уикенда пък ПП-ДБ би трябвало да огласят пред ГЕРБ проектосъстав на Министерски съвет. " Ако това не стане, за нас ще е ясно, че не се подхожда съществено към съставянето на общо ръководство ", дебело акцентира Атанасова. Тя изрази неодобрение, че Асен Василев й е заречен да участва на диалога, само че не е спазил думата си.

" Ще извървим търпеливо целия развой. Не е елементарно да вървим към общо болшинство и общо държавно управление. Подхождаме с цялата съвестност на обстановката. Когато се приказва за ръководство, това не е детска игра ", скастри изчезналите водачи на Политическа партия и Демократична България шефката на депутатите от ГЕРБ.

Ако няма показан състав на кабинет през уикенда, ГЕРБ ще отидат на диалог с другите партии. Не се изключва и кабинет на малцинството. Съставът на Министерски съвет обаче трябвало да отразява това, че партията на Бойко Борисов е победител на изборите.

По-рано денем Томислав Дончев разяснява, че  пътят към сформиране на държавно управление е извървян на една трета.

Акад. Николай Денков, претендентът на Политическа партия за министър председател в предния парламент, не изключи разновидността обединението да предложи проектосъстав на кабинет с втория мандат, както желаеха от ГЕРБ.

„ Нека да минем през разискване в обединението. Има и плюсове, и минуси в двата разновидността. Има настройка, че можем и да предложим по този начин, както беше разисквано през вчерашния ден ”, съобщи Денков в коридорите и повтори, че би трябвало да се разиска от всички сътрудници в обединението.

Академикът добави, че ПП-ДБ работят по лична управническа стратегия, която да показват пред останалите групи в Народното събрание.

„ Разбира се, ще стартираме с ГЕРБ, с цел да забележим дали може да получим поддръжка. Ясно е че гласуването върви в комплект - състав, конструкция на Министерския съвет и стратегия ”, посочи Денков.

Малко по-късно Томислав Дончев свика брифинг. Той предизвести ПП-ДБ да не си разрешават волни стратегии, размахвайки пръст: „ Към момента сме извървели една трета от пътя. Очаквам диалози и съответна, техническа, експертна работа във връзка с политики. В стратегиите на първата и втората политическа мощ има съществени разминавания. Водени от отговорността да бъде формирано държавно управление ние сме склонни да създадем някои взаимни отстъпки. Но, когато търсиш поддръжка, даваш причини, в това число мотив - сътрудници, ето това е държавното управление, може ли да получим вашата поддръжка. Когато търсиш поддръжка, е неверно да поставяш нови условия ", изясни Дончев.

И предизвести: „ За да разясняваме изобщо опцията ние да се откажем и пропилеем първия мандат, тъй като той е наша отговорност, би трябвало да имаме стопроцентови гаранции, че с вторият мандат ще има устойчиво и работещо държавно управление. Дали сме подготвени с наш състав на държавно управление? Имаме фрагменти. И специалисти, и опитни. Готови сме с повече от един състав на кабинет ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР