ГЕРБ смятате, че е добре да се продължи Закона за

...
ГЕРБ смятате, че е добре да се продължи Закона за
Коментари Харесай

БСП към ГЕРБ: Искаме бюджет с нови социални предложения

ГЕРБ смятате, че е добре да се продължи Закона за бюджета от 2022 година и за 2023 година Ние сме срещу, тъй като за нас това значи замразени обществени заплащания и замразена минимална работна заплата . Ние бихме желали да внесем бюджет с нови обществени оферти.

Това сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова на среща сред Българска социалистическа партия и ГЕРБ по въпроса за Бюджета, съобщи БГНЕС.

От страна на Българска социалистическа партия присъстван Корнелия Нинова, Георги Свиленски, Румен Гечев, и други, а от страна на ГЕРБ - Десислава Атанасова, Костадин Ангелов, Делян Добрев и Кирил Ананиев.

Тези оферти ще са съобразени с макроикономическата конюнктура и стабилността на страната. Както и господин Борисов сподели, " ще приемем и обществения пакет на Българска социалистическа партия " . Нека приказваме отговорно какво е допустимо и какво не.

Смятаме, че беше добре служебният кабинет да внесе нов бюджет, само че щом не го прави, сме подготвени да обсъдим дружно второ четене на този закон за удължение на бюджета нови точки, да вземем за пример в обществената сфера. Вчера с госпожа Сачева бяхме на обществена комисия, и към този момент се одобряват обществени закони - да вземем за пример, за обществено подкрепяне, в който обществените помощи се усилват. За 2023 г- са нужни нови 87 милиона в допълнение за такива заплащания. Тези пари не са планувани в остарелия бюджет, макар че заплащанията влизат от юли. Не дай Боже, в случай че има нови избори, оставяме страната в много нестабилно състояние, добави Нинова.

Имаме разлики с вас по макрорамката, във връзка с дълг, инфлация, и систематизиране на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията. Както и да приключат договарянията за държавното управление, бюджетът би трябвало да е усъвършенстван от този на служебния кабинет, добави водачът на Българска социалистическа партия.

ГЕРБ обявиха, че са пристигнали на срещата водени също от предпочитание за градивен разговор. " Благодаря за тона и обещанието, че популизма и политическите послания ще ги оставим за декларациите в пленарната зала . Трябва да взимаме бързи решения.   Знаем за срещата ви с Политическа партия, както и че държите за нов държавен бюджет за 2023. Ние постъпваме по еднакъв метод както беше предходната година, при все, че тогава имаше определен кабинет с мандата на господин Петков, в което Българска социалистическа партия беше съдружен сътрудник ", сподели Десислава Атанасова.

Атанасова посочи, че няма никакви сигнали от партиите в Народно събрание, че са подготвени да поддържат държавно управление. Затова те са подготвени да разискват удължение на макрорамката, с цел да има финансова непоклатимост в страната.

Румен Гечев от Българска социалистическа партия показа визията на партията за Бюджет 2023 година „ Трябва да има минимални бюджетен недостиг и държавен дълг, нужно е да се стремим и към напредък на бюджета. Държавните разноски спряло % от Брутният вътрешен продукт също би трябвало да бъдат деликатно планувани ”, изясни още Гечев.

Георги Гьоков също от Българска социалистическа партия, пък показа обществените разноски за обществена протекция. „ България отделя едвам 13,1% от БВП-то си за обществена протекция, като междинната стойност за Европейски Съюз е 21,9%. Трябва да вземем ограничения, с цел да не изключваме обществените политики като част от нашите цели.

Деница Сачева от ГЕРБ изясни, че двете партии имат разнообразни гледни точки за пенсионната промяна, както и, че би трябвало да има формулировка за енергийно безпаричен през 2024 година

„ При предходното преизчисление би трябвало да се направи разбор дали се е понижило общественото неравноправие сред другите групи пенсионери. Ако не се е понижило това неравноправие, то тогава няма потребност от преизчисление на пенсиите ”, разяснява още Сачева.

Делян Добрев също от ГЕРБ сподели, че концепциите за енергетиката са споделени, защото ГЕРБ също поддържа обезщетенията за бизнеса и семействата в резултат на цените на силата.

„ Ние се тормозим за това, че съгласно Българска социалистическа партия стопанската система ще пораства с 2,2% растеж идната година, като Българска народна банка дава напредък от под 1%. Вие от години сте последователи, че би трябвало да се усили държавният дълг като % от Брутният вътрешен продукт, само че би трябвало средствата да се изразходват за вложения, а не за настоящи разноски. Според нас би трябвало той да бъде до 40% от Брутният вътрешен продукт ”, сподели Добрев. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР