ГЕРБ ще внесе следващата седмица проект на решение за отнемане

...
ГЕРБ ще внесе следващата седмица проект на решение за отнемане
Коментари Харесай

ГЕРБ поиска да се отнеме спешно дерогацията на „Лукойл“ за руския петрол, ДПС ги подкрепи

ГЕРБ ще внесе идната седмица план на решение за лишаване на дерогацията на „ Лукойл “ за преправка на съветски нефт , заяви в Русе ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова .

„ Считаме, че би трябвало да въведем най-либералния режим за предпазване на горива и страната да си назначи необикновен представител. Това, че държавното управление не може да взема смели решения , не следва да се написа в сметката на всички, които го поддържат, тъй като нашата парламентарна група знае по какъв начин се ръководи и в рецесия “, сподели Атанасова.

Парламентът към този момент взе решение за „ Лукойл “. Ако ще се предлага нещо ново, би трябвало да забележим какво тъкмо се предлага . То ще бъде разисквано от цялото държавно управление, включително и от министъра на стопанската система “, отговори задочно от Ловеч финансовият министър Асен Василев .

По думите му предходното решение на Народното събрание било взето въз основата на много обстойни отчети за това „ какво е допустимо да се случи като скорост на прехода “ и с цел да се промени то, би трябвало да бъдат предоставени „ действителни текстове, действителни оферти “.

Според Василев „ Лукойл “ за първи път стартира да заплаща налози, а страната да си прибира парите от рафинерията, което е извънредно значимо и потребно за българския бюджет.

Министърът разяснява още, че дали рафинерията в Бургас ще бъде продадена, зависи от „ Лукойл “, съобщи Българска телеграфна агенция. „ Това, което съм споделил в изявлението на „ Файненшъл Таймс “ е, че има проявен интерес към закупуване на рафинерията от разнообразни интернационалните организации “, изясни Василев и добави, че не може да разбере упреците от президента Румен Радев и ръководителя на ГЕРБ Бойко Борисов, тъй като „ най-нормалното нещо е, в случай че ще се продава подобен стратегически актив, държавното управление да следи относително от близко процесите “.

А депутатът от ГЕРБ Делян Добрев разгласи, че решението за удължение на дерогацията било взето под напън.
Това решение беше взето под напън на кабинета. Първите два пъти, когато ние внесохме един път в 7-дневен период и един път в 30-дневен, получихме закани от премиера Денков, че ще подаде оставка и кабинетът пада. Съобразихме се с това и гласувахме въпросния период до октомври 2024 година
Делян Добрев, народен представител от ГЕРБ-СДС

Според Добрев от дерогацията печели само „ Лукойл “ и то в размер на милиарди долари на година, до момента в който изгодата за българския консуматор била никаква . От ГЕРБ настояват, че при рухване на дерогацията няма да има повишаване на горивата. Те се аргументират с това, че в този момент „ Лукойл “ купува на ниска цена съветски нефт, само че това не се отразявало по никакъв метод в крайната цена на горивата.
Пеевски: Национална агенция за приходите и митниците да кажат заобикаля ли рафинерията глобите и заплаща ли налози
Междувременно, в късния следобяд на съботния ден Движение за права и свободи разгласи, че ще поддържа предлагането на ГЕРБ за преустановяване на дерогацията на „ Лукойл Нефтохим Бургас “, тъй като това е въпрос от стратегическо значение за България и българските жители.

По думите на Делян Пеевски, който неотдавна заема поста съпредседател на ПГ на Движение за права и свободи, гласуването на това решение в Народното събрание ще очертае доста ясно „ на чия страна са парламентарните партии и обединения – на страната на жителите и евроатлантизма или на страната на „ Лукойл “, Русия и финансирането на войната против Украйна “.

„ Въпреки подхванатите ограничения и дейности за осъществяване на санкционния режим, натрапен от Европейски Съюз, работата на рафинерията остава непрозрачна , продължава да се стреми към опазване на монополното си състояние на българския пазар, което се отразява отрицателно върху хората и бизнесите и не извършва уговорките си към бюджета на страната, с което ощетява фиска “, показват от Движение за права и свободи.

И прибавят, че още в понеделник ще изискват отчети от шефовете на митниците и Национална агенция за приходите , с които да осведомят Народното събрание какво се случва в „ Лукойл “ – заобикалят ли се глобите и заплащат ли си налозите.

Остават открити въпросите за назначението на необикновен представител и по какъв начин страната си извършва правата като владетел на златната акция, посредством своя представител в Надзорния съвет на „ Лукойл “. Задължение на държавното управление е да отбрани националния интерес и българските жители. Като част от евроатлантическото болшинство в Народното събрание ще настояваме за ефикасни, решителни и бързи дейности от страна на изпълнителната власт “, стои още в прессъобщението на Движение за права и свободи.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР