ГЕРБ ще внесе проект за промени в конституцията, с които

...
ГЕРБ ще внесе проект за промени в конституцията, с които
Коментари Харесай

Ще подкрепим инициативата за ревизия на приватизацията

ГЕРБ ще внесе план за промени в конституцията, с които да се отстрани отминалостта за закононарушения при приватизационни покупко-продажби от 1992 до 2017 година. Това разгласи при започване на седмицата шефът на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов. По думите му и до момента е имало следствия на такива закононарушения, само че доста производства са били прекъснати по отминалост, която сега е пет години.

Г-н Митев, какъв резултат може да се чака, в случай че концепцията на ГЕРБ за смяна в конституцията, и по-точно за рухване на отминалостта за закононарушения при приватизацията, бъде осъществена?

- На първо място, чакам тези следствия, свързани с приватизацията, които не са завършили поради приключването на давностния период в в този момент настоящия Наказателен кодекс, да продължат. И да завършат или с покачване на обвиняване, или с мнение, че не е осъществено закононарушение. На последващо място, във връзка с тези, които ще стигнат до неоправдателни присъди - уверен съм, че все някои от тези производства ще стигнат до такива - ще се възвърне възприятието правдивост в българското общество по отношение на процеса на приватизация, което е мощно накърнено.

Но от ГЕРБ споделиха, че няма да се скапват приватизационни покупко-продажби. След толкоз доста години надали ще се намерят отговорни. В този смисъл това не е ли едно безсмислено упражнение?

- Аз не бих го нарекъл безсмислено, в случай че имаме случаи на следствия, които не са приключени. Или правосъдни производства, които заради изтекла отминалост също не са завършили с краен правосъден акт. Никога задачата не е била да се скапват приватизационни покупко-продажби с такива промени. Идеята на процедура е там, където има почнали производства, те да бъдат приключени и истината да бъде разкрита до дъно. При едно неприключило следствие и неприключило произвеждане в правосъдна зала постоянно остава подозрението, че някой по някакви аргументи е направил всичко допустимо, тъй че процесът да бъде занимателен оптимално и тази отминалост да изтече.

В подобен случай не е ли прекомерно закъсняла тази самодейност?

- Може би е закъсняла в известна степен, само че по-добре късно, в сравнение с в никакъв случай. В края на краищата сходни начинания и законодателни промени се случват тогава, когато има политическа воля и болшинство. В противоположен случай остават единствено част от платформите на политическите сили. В този случай очевидно се събира и консолидира сходно болшинство за такава концепция.

Защо оставате с такова усещане? От Българска социалистическа партия сложиха условия. Корнелия Нинова желае проверка на целия преход - и на мутренските групировки, и на концесиите.

- Ами, това е доста добре, единствено че не съм видял и чул сътрудниците от Българска социалистическа партия да оферират съответни текстове. Това са по-скоро някакви заявления и изказвания. Аз се надявам все пак да се стигне до сходно болшинство. Обратното би означавало, че на процедура цялата реторика на Българска социалистическа партия е единствено и само за политическа приложимост и на ниска цена пиар, защото непрестанно слушаме за битка с паралелната страна, за това по какъв начин е била ограбена и ощетена българската стопанска система по време на приватизацията, главно направена при кабинета на Костов, по-късно и при държавното управление на Национална движение „Симеон Втори". Така че време е тези поръчки да бъдат подкрепени с действителни дейности. В противоположен случай остават единствено едни думи, които служат само за привличане на електорат по време на избори.

Това не е ли изключително законодателство?

- Не бих го възприел като изключително законодателство. Възприемам го като законодателство, което следва да внесе баланс в упованията на обществото във връзка с процеса на приватизация. И да внесе повече изясненост, несъмнено, във връзка с обстоятелствата и събитията, свързани с тези процеси, изключително тогава, когато става въпрос за осъществяване на незаконни действия.

А приватизацията, осъществена от кабинетите на ГЕРБ, ще бъде ли ревизирана?

- Да, доколкото знам, в текста, който ще бъде препоръчан за смяна в конституцията, се планува интервалът, за който няма да важи отминалостта във връзка с закононарушенията, свързани с приватизацията, да обгръща от 1992 до 2017-а. Ще изразя персонално мнение: може би би трябвало да няма такива времеви ограничавания предвид на обстоятелството, че към момента съществува някаква, въпреки и дребна част, по която още не е почнал развой на приватизация.

Тази самодейност на ГЕРБ не е ли реакция, тип възмездие поради готвения от опозицията избор на съмнение на държавното управление?

- Може би има и подобен миг, само че би трябвало да питате ГЕРБ. Това, което аз знам, е, че те неколкократно и в предходни години са правили такива поръчки. В стратегиите на партиите от "Обединени патриоти " също е залегнала сходна проверка на приватизационните покупко-продажби и ще подкрепим една такава самодейност.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР