ГЕРБ ще внесат още тази седмица проекторешение в парламента, с

...
ГЕРБ ще внесат още тази седмица проекторешение в парламента, с
Коментари Харесай

ГЕРБ иска спешно отваряне на Плана, Асен Василев еднолично договорил затварянето на Мариците

ГЕРБ ще внесат още тази седмица проекторешение в Народното събрание, с което да бъде задължено служебното държавно управление незабавно да отвори Плана за възобновяване и резистентност. Няма различен метод без предоговаряне да се спасят въглищните централи и 4% от Брутният вътрешен продукт, които ще загубим със прекъсването на 55% от мощностите им, обявиха от партията на брифинг в централата.

Това изиска Бойко Борисов от депутатите си, като настоя планът да бъде импортиран в Народно събрание до края на седмицата.

" Аз предлагам - свържете се още един път със синдикатите. Сега е момента синдикатите да изявят ясно позицията си и да поддържат това решение до края на седмицата за затваряне на Плана за възобновяване. Това е последният късмет да се избави над 4% от Брутният вътрешен продукт на страната ", обърна се Борисов към депутатите от ГЕРБ.

До това незабавно деяние на партията се стигна, откакто някогашната енергийна министърка Теменужка Петкова изясни какъв отговор е получила от сегашния длъжностен министър Росен Христов по тематиката кой е договарял затварянето на на мощностите на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн до 2026 година.

" Нито един специалист на Министерство на енергетиката не е взел участие в този развой, няма нито един разбор до какво би довело това, излиза наяве, че поемането на задължения е станало персонално от Асен Василев ", сподели Петкова на брифинг в партийната централа.

" Този ангажимент е стихотворец от Асен Василев - какъв е бил той, министър на финансите или енергетиката? ", попита Петкова. Тя заключи, че това негово решение слага националната енергийна сигурност на страната, десетки хиляди работни места, загуба на доходи и загуба на 4% от Брутният вътрешен продукт. " Това се назовава занемареност, рано или късно на тези хора ще им се потърси сметка ", добави Петкова.

" Това е последният късмет да се избави 4% от Брутният вътрешен продукт ", заключи и Бойко Борисов.  " Бизнесът и работодателите да знаят, че когато тези 4% паднат, не могат да желаят никакви обезщетения за ток по-късно, тъй като той ще е импорт. Държавата няма по какъв начин да купува ток, с цел да подарява за тях. Едно е да го произвеждаш и да компенсираш, друго е да внасяш и да компенсираш. Не може да стане. Много са забавни нещата, които излизат. Никак не са за подценяване ", сподели Борисов.

" Асен Василев в действителност е бил министър председател, те по тази причина желаят да се скрият зад Денков, еднолично Асен Василев да ръководи ", заключи той. По думите му ГЕРБ подозират, че затварянето на въглищните мощности е " спазарено против нелогичния план за батериите ".

" Има нарушавания на законодателството. Аз си припомням, че нашият парламент одобри решение за задължаване на Министерски съвет за предприемане на всички нужни ограничения за недопускане в дълготраен проект прекратяването на действието на централите в Маришкия басейн. Кой си разреши да наруши решение на Народното събрание? Конституцията нарушават непрестанно, но в този момент нарушават решение на Народното събрание. Този, който нарушава този закон и си го разреши, се споделя Асен Василев ", сподели още Борисов.

 

" Това са корупционни схеми. Кирил Петков единствено ги е парафирал, действително Асен Василев е договарял всичко, което се е случвало. За страдание, нищо хубаво, загуба на 20 000 работни места. За това време, до момента в който Асен Василев е бил отговарящ за енергетиката, до момента в който е бил началник на енергетиката, са нанесли вреди, които в този момент няма по какъв начин да бъдат обезщетени, с изключение на с бързо решение на Народното събрание и задължаване на държавното управление да отвори Плана ", разяснява водачът на ГЕРБ. Борисов направи съпоставяне какъв брой ще загубим, в случай че бъдат затворени централи.

" Щетите от гръцката финансова рецесия беше 4% от Брутният вътрешен продукт, от ковид бяха 4 %, вредите от Кирил и Асен в енергетиката са 4 % от Брутният вътрешен продукт единствено за шест месеца ", заключи Борисов. " Много ми е забавно сътрудниците от " Да, България по какъв начин гледат на " Джемкорп " и всичките тези процеси, които са се случили в енергетиката ", добави още Борисов.

По мотив АЕЦ " Козлодуй " и проекторешението на ГЕРБ да се изградят още два блока, Борисов разяснява, че това, наред със спасяването на мощностите в Маришкия басейн, ще ни подсигуряват доходи и даже експорт на сила. " Иначе ние ще станем единствено един клиент, както в доста други сфери. Затова и ще излезем като съществени производители на пазара на ток като клиенти ", разяснява Борисов. Той изрази доволство от подписаните контракти с " Уестингхаус " и " Фраатом " за нуклеарното гориво и заключи, че в този момент към този момент имаме 100% диверсификация в това отношение.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР