ГЕРБ ще върнат мандата, а Има такъв народ е в

...
ГЕРБ ще върнат мандата, а Има такъв народ е в
Коментари Харесай

Доц. Иво Инджов пред Dir.bg: Третият мандат става все по-вероятен

ГЕРБ ще върнат мандата, а " ИТН " е в доста сложна обстановка - 50% на 50% за сформиране на държавно управление. Това съобщи в изявление за Dir.bg доцент Иво Инджов, специалист по политически връзки след извършените съвещания при президента Румен Радев.

Според Инджов, в случай че се стигне до трети мандат, той ще бъде връчен на Българска социалистическа партия, макар че не е припозната като работеща опция. Експертът по политически връзки е на мнение, че няма нищо ужасно да се отиде и на предварителни избори.

- Г-н Инджов, ще предложат ли от ГЕРБ на Народното събрание да гласоподава плана им за държавно управление или ще върнат незабавно мандата на президента? Какво печелят или губят в двата случая?

- На този стадий са вероятни и двата разновидността, като съгласно мен, по-вероятно е да върнат мандата и единствено да оповестят състава на кабинета, който биха издигнали, в случай че имат опция. Но те нямат такава опция. Може би няма да внесат проекто-кабинета за гласоподаване в Народното събрание, с цел да си спестят унижението в границите на парламентарен спор и следващо гласоподаване.

Според мен няма и голямо значение дали ще го подложат на гласоподаване или не, тъй като това е идея пердута. ГЕРБ няма да получи поддръжка за четвърти мандат, с изключение на от депутатите от своята парламентарна група. И в случай че политиците от ГЕРБ осъзнават своята отговорност, те ще дадат късмет да се извърти цялата конституционна процедура, т.е. политическите сили, които имат по-голям капацитет да сформират държавно управление на фона на цялата неопределеност, да се опитат да го създадат.

- След консултациите при президента стана ясно, че в случай че " ИТН " решат да вършат кабинет, той сигурно няма да бъде с представителите на статуквото. Ще образува ли държавно управление партията на Слави Трифонов?

- То стана доста комплицирано, единствено гадаене с тези хипотетични мандати. Ако си напомним какво тъкмо сподели Тошко Йорданов: " Ние в обединения с партиите от статуквото няма да влезем. Ако въобще може да се стигне до кабинет, това ще е партиите на митингите " (коалициите " Демократична България " и " Изправи се!Мутри вън " ). Всяка партия би трябвало да е наясно с отговорностите, които носи, обаче в същото време даде да се разбере, че ще изпълнят това, което са дали обещание преди изборите и няма да влизат в обединения с партиите на статуквото, само че ще си кажат, когато получат мандата. Т.е. и там има сякаш съмнение, по-висока степен на неопределеност и не е ясно въобще какво са подготвени да вършат " ИТН ". Те са в обстановка, в която всички политически и публични упования са фокусирани върху тях от една страна. От друга те може би се изкушават от желанието да натрият носовете на ръководещите и да поемат нещата в свои ръце. От трета страна си дават ясно сметка, че едно държавно управление, без значение какви ще са министрите в него, което е единствено от партиите на митинга, няма по какъв начин да оцелее, ще му би трябвало поддръжката и на Българска социалистическа партия най-малко. Само че нали не желаят да се коалират с партиите на статуквото, от една страна. От друга даже и това държавно управление да получи в парламентарната зала на прощапулника си поддръжка освен от Българска социалистическа партия, само че и от Движение за права и свободи, какво ще стане на 10-ия ден, на 20-ия ден, когато стартират да се обрисуват несъгласията и разломните линии? Видяхме, че болшинството анти ГЕРБ, което беше образувано първия ден, когато започнаха да се внасят първите законопроекти, когато се избра ръководителят на Народното събрание, е много нежно и се разпада още на втория ден при обособени оферти и планове за политики. Затова " ИТН " е в доста сложна обстановка и съгласно мен да одобряват и да върнат мандата е 50 на 50.

- За какви претенции продължава да упорства Корнелия Нинова в случай, че след консултациите с президента Тошко Йорданов акцентира, че " ИТН " няма да се преценява с партиите на статуквото, включително и Българска социалистическа партия?

- Тук би трябвало да внимаваме в терминологията на спестовното говорене на " ИТН ", което доста не оказва помощ. Те споделят обединения няма да вършим с партиите на статуквото. Коалиция допуска да се подписа съдружно съглашение, да има някакъв тип сделка. Коалиция не значи някой да поддържа пъкъл хок в Народното събрание обособени гласувания. Тук не е ясно те биха ли приели пъкъл хок поддръжка от Българска социалистическа партия, а за какво не и от Движение за права и свободи. Това не значи коалиция. Това е едната огромна въпросителна. Оттам насетне Българска социалистическа партия сложи някакви общи условия, които не е огромен проблем да бъдат изпълнени. Но въпросът е до каква степен Българска социалистическа партия е откровена в желанията си да способства за разграждане на сегашната система в случай, че тя не беше припозната като работеща опция на тези избори. И съществена виновност за това е и на водача на тази партия Корнелия Нинова и подчиненото й управление.

- Според вас, кой на какво съображение ще получи третия мандат, в случай че първите два се провалят?

- Според мен нещата за третия мандат са ясни. Конституционната и политическа логичност допуска, в случай че изобщо се стигне до изследователски трети мандат, което апропо става все по-вероятно, той да е на Българска социалистическа партия. Първо Българска социалистическа партия е третата политическа мощ. Второ президентът Радев е определен с решаващата роля на Българска социалистическа партия и той не би направил стратегическа неточност да връчи мандата на друга политическа мощ в случай, че преизбирането му зависи от електората на Българска социалистическа партия. И също така стана ясно, че Демократична България, най-малко аз оставам с такова усещане от изявлението на Христо Иванов при започване на консултациите, не желае третия мандат, тъй като не вижда логичност да се връчва на петата политическа мощ. Демократична България очерта две варианти за развиване на обстановката - или да се влага, нагледно казано, в държавно управление на " ИТН ", с цел да стартира решение на незабавните проблеми на България, или да се върви към предварителни избори, като в същото време Народното събрание работи на високи обороти, с цел да бъдат признати главните неща, които са нужни на момента за смяна на Изборния кодекс.

А няма по какъв начин мандатът да отиде в Движение за права и свободи заради ред аргументи. Те са четвърта политическа мощ. В най-новата политическа история те са и с неприятна популярност. Освен това партиите на митинга не ги припознават като действителна съпротива на статуквото. Движение за права и свободи търси своя нов образ, откакто ГЕРБ бяха победени на тези избори, имайки поради цялостния резултат. След като Делян Пеевски се дистанцира и от политиката, и от бизнес начинанията си, Движение за права и свободи търси някакво ново лице и място под слънцето.

- Обновиха партията си, имат доста младежи...

- Те би трябвало да го потвърдят и с действителни дейности, а освен с декларативна поддръжка.

- Според вас кое ще е по-добро за страната - да се образува кабинет с къс мандат или да се отиде към предварителни избори?

- В момента всички дейности на политическите сили в Народното събрание би трябвало да бъдат подчинени на политическия натурализъм, да не се гонят невъзможни неща. Да се направи оптималното Народното събрание да си свърши работата. Парламентът в един къс интервал от време може да свърши работа с държавно управление или без държавно управление. Така че е изцяло допустимо политиците, изключително партиите на митинга и опозицията, които декларират, че ще работят за сформиране на държавно управление, да изпълнят своите планове. Но няма и нищо ужасно, в случай че не могат да изпълнят това свое заричане и да се отиде към предварителни парламентарни избори, на които съгласно мен дефинитивно ще се развърже възелът на статуквото. Ако има такива, те ще са доста скоро след постоянните. Хората още ще са мобилизирани и ще видят, че от техния глас зависят доста неща. И в случай че го дадат още един път, може би ще зависи още повече. Ще има опция за още по-висока изборна интензивност, тъй като ще бъде изменен Изборният кодекс - ще се даде най-малко опция българите в чужбина да гласоподават по пощата или електронно. Слави Трифонов ще може да направи най-малко няколко концерта навън, тъй като лятото няма да е по този начин затегната епидемиологичната конюнктура. И в случай че партиите на смяната, които желаят да вършат държавно управление на смяната, в случай че имат вяра в способността си на готовност и създадат една съвременна, отворена към хората, политическа пропаганда, те ще съумеят да стимулират българите да гласоподават. В изискванията на пандемия и пророчества, че ще има ниска изборна интензивност, 50% от имащите право на глас отидоха до урните. Това са единствено 3-4% по-малко от естествената 2017 година Защо в средата на юли, да речем, да не гласоподават 60% и по този начин да се развърже този възел на политическата неопределеност в България?
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР