ГЕРБ ще сезират Конституционния съд с искане да прецени дали

...
ГЕРБ ще сезират Конституционния съд с искане да прецени дали
Коментари Харесай

ГЕРБ пита Конституционния съд за Истанбулската конвенция

ГЕРБ ще сезират Конституционния съд с искане да реши дали Истанбулската спогодба подхожда на Конституцията. От Българска социалистическа партия пък оферират смяна на въпроса за привикване на референдум за ратификацията на конвенцията.


ГЕРБ ще потърсят мнението на Конституционния съд по най-крайните въпроси, поставяни към Истанбулската спогодба.
Данаил Кирилов - ГЕРБ: В никакъв случай това не е оттегляне от нашата позиция. Ние не прехвърляме публичния или политическия спор на Конституционен съд, ние желаеме правното мнение на Конституционен съд.
Един от значимите въпроси е дали конвенцията подхожда на текста от Конституцията за брака като непринуден съюз сред мъж и жена.
Тома Биков - ГЕРБ: Това е за утешение на тези, които ни упрекват, че желаеме да вкарваме гей бракове, трети полове, четвърти и пети полове. Нямаме никакви сходни планове, нито скрити, нито открити.
Ако Конституционният съд откри, че конвенцията опонира на текстове от главния закон, пред Народното събрание има два разновидността.
Данаил Кирилов - ГЕРБ: Да се резервира Конституцията и да не я ратифицира конвенцията или назад - да предприеме процедура за смяна в Конституцията и респективно да ратифицира конвенцията.
От ляво пък обясниха, че оферират смяна на въпроса за референдума - Против ли сте Народното събрание да ратифицира Истанбулската спогодба. Оцениха като неверен предходния вид, в който питаха подкрепяте ли ратификацията на конвенцията.
Корнелия Нинова - ръководител на Българска социалистическа партия: Грешка е някаква. Тъй като се получиха всевъзможни спекулации, че надали не сме задали по този начин въпроса, с цел да не бъде годен референдумът, желая да разсея всевъзможни подозрения. Никакво оттегляне от референдума. Редакция на въпроса. Изискването на закона е да има 50+1 отговор Да, а по този начин, както беше заложен, чакаме и от социологическите изследвания, че множеството българи ще кажат не на конвенцията.
От ГЕРБ пък поздравиха Българска социалистическа партия, че са се вслушали в гласа на разсъдъка и са решили да трансформират въпроса за референдума.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР