ГЕРБ-СДС върна проучвателният мандат за съставяне на правителство на президента

...
ГЕРБ-СДС върна проучвателният мандат за съставяне на правителство на президента
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС върна мандата за съставяне на правителство на президента

ГЕРБ-СДС върна проучвателният мандат за сформиране на държавно управление на президента Румен Радев. 

" Коалиция ГЕРБ-СДС като политически индивид, който беше избран на последните избори от българските жители като най-голяма парламентарна група в Народното събрание направи почтено и открито изпитание да организира диалози с околните партии, с които смятахме, че бихме могли да водим диалози за сформиране на кабинет. Бяхме готови с екип, бяхме готови с диалози по политики. За страдание околните партии, с които смятахме, че можем да водим диалози, за мен надменно и безконтролно до някаква степен, демонстрираха политическа незрялост и отхвърлиха диалози с нас. Тъй като обещахме на вас да не бавим по никакъв метод мандата и да го върнем, в случай че нямаме опция за сформиране на държавно управление, ние сме тук, с цел да връчим назад дадения ни мандат ", съобщи пред президента номинираният за министърт-председател от коалиция ГЕРБ-СДС Даниел Митов.

" Искам да ви благодаря за напъните, които положихте. В околните дни ще оповестя по кое време ще връча маната на втората по бройка парламентарна група за сформиране на държавно управление. Надявам се останалото време да бъде вложено в разговор и създаване на доверие сред политическите сили. България има потребност от устойчиво държавно управление, излъчено от българския парламент на основата на споделени правила и цели, тъй като единствено законно държавно управление, което се употребява с доверие от обществото може да докара до изведе България от рецесията ", сподели президентът Румен Радев.

Припомняме, че откакто президентът Румен Радев връчи първия мандат за сформиране на държавно управление на ГЕРБ-СДС, от обединението оповестиха, че диалози за поддръжка ще водят единствено с " Демократична България " и " ИТН ", тъй като били идеологически най-близки до тях, само че и от двете места получиха отвод за съвещания. От " Демократична България " твърдо обявиха, че проектоправителството на най-голямата парламентарна група не може да разчита на техните гласове. А от " ИТН " обявиха, че няма да вземат участие в договаряния с партии от статуквото.

По Конституция мандатът се поставя на първата политическа мощ в новия парламент, в тази ситуация обединението ГЕРБ-СДС, която ще разполага със 7 дни, в които да предложи своя проектокабинет. Ако тя не успее да събере поддръжка в Народното събрание, следва втори опит със идната по бройка политическа мощ, която е партията " ИТН ". Ако се стигне до връчване на трети мандат, той се дава по преценка на президента. Ако и този опит не сполучи, следва назначението на служебно държавно управление и предварителни парламентарни избори. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР