ГЕРБ-СДС ще настоява днес точката за предоставяне на военна помощ

...
ГЕРБ-СДС ще настоява днес точката за предоставяне на военна помощ
Коментари Харесай

ГЕРБ иска ново обсъждане на военна помощ за Украйна

ГЕРБ-СДС ще упорства през днешния ден точката за даване на военна помощ за Украйна да влезе в дневния ред на комисията по външна политика. Това оповестиха на брифинг в Народното събрание Даниел Митов и Екатерина Захариева.

Според Захариева няма нито правни, нито законови спънки двата плана за решение - на ГЕРБ-СДС и на "Демократична България ", да бъдат разисквани.
Преди три седмици и половина на общо съвещание на комисиите по външна политика и по защита точката още веднъж не бе включена в дневния ред, напомни тя. Днес, добави депутатът, една от партиите от ръководещата коалиция - "Демократична България ", прикани ръководителят на външната комисия да включи точката в днешното съвещание. Крайно време е това двуличие да спре, тъй като, в случай че в този момент българското държавно управление не вземе ясна позиция и не поддържа войната, която украинският народ води за свободата си - освен на личната си страна, само че и на цяла Европа, ще бъде късно, съобщи Захариева.



От ГЕРБ-СДС упорстват и да не бъде спирана филантропичната помощ за хотелиерите у нас, които приютяват бежанци от войната в Украйна.
"Омръзна ни на нас и на българските жители да разбираме извън - от други държавни управления, от Европейска комисия, какви тъкмо външнополитически диалози води българското държавно управление и какви задължения поема ", разяснява Даниел Митов след срещата през днешния ден в Народно събрание на комисията по външна политика с външния министър на Украйна Дмитро Кулеба.



От Скопие разбираме какво са дали обещание българските ръководещи за договарянията за еврочленство на Република Северна Македония, изясни той. "За Украйна - в прессъобщението на Министерския съвет не се загатва, че въпросът за военнотехническа помощ е подложен, от изявлението на министър Кулеба разбрахме, че е по този начин, а министър председателят Кирил Петков на два пъти отклонява въпроса и отхвърля да заеме каквато и да било позиция ", посочи Митов.

Той означи, че в продължение на 20 дни проекторешения за оказване на военнотехническа помощ на Украйна не могат да бъдат прегледани в комисията по външна политика. Управляващото болшинство съзнателно саботира вкарването на текстовете в комисията, да не приказваме въобще дали ще стигнат до пленарната зала, разяснява депутатът.



Питаме това ли е солидарността, с която се хвали българското държавно управление, време е да се уплътни декларацията на Народно събрание, призната при започване на съветската експанзия в Украйна, тя да одобри някаква компактност, всичко другояче остава празни приказки, добави Даниел Митов.

А по отношение на реакциите в Скопие след визитата на премиера в Битоля, Екатерина Захариева сподели: "Кирил Петков да ги чуе и да мисли, когато дава обещание България да вдигне ветото си, без да се изпълнят рамковата позиция и двете мнения на КСНС ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР