ГЕРБ-СДС са първа политическа сила с 25,1%, следвани от ПП-ДБ

...
ГЕРБ-СДС са първа политическа сила с 25,1%, следвани от ПП-ДБ
Коментари Харесай

Паралелни преброявания: Тренд - 3% преднина за ГЕРБ-СДС, Маркет Линкс - под 1% разлика

ГЕРБ-СДС са първа политическа мощ с 25,1%, следвани от ПП-ДБ с 24,5% поддръжка. Следват ги:
ДПС: 13,9% Възраждане: 13,5% БСП: 9,4% ИТН: 3,9% " Български напредък ": 3,5% Левицата: 2%

Според  " Маркет Линкс " изборната интензивност е 39,3%.

Данните на социологическа организация " Тренд " от паралелното броене при 51% осъществяване на извадката демонстрират обаче огромен поврат - ГЕРБ-СДС печелят 27,3% от гласовете, а ПП-ДБ - 23,7 на 100.

Следващите партии, които вкарват свои депутати в Народното събрание са Движение за права и свободи (14,0%), " Възраждане " (13,7%), Българска социалистическа партия (9,2%) и Има Такъв Народ (4,4%). 

С " Не поддържам никого " са дали своят вот 4,3 от имащите право на глас. 

Избирателната интензивност у нас съгласно паралелното броене на " Тренд " е 35,3%.

В очакване на гласовете от чужбина

На тези парламентарни избори се стигна до още по-твърд паритет сред две водещи политически сили, които преструктурираха като цяло политическото пространство, изключително с образуването на обединението " Продължаваме промяната - Демократична България ". Това значи, че имаме два доста мощни политически полюса, които към момента наподобяват с изравнени резултати, сподели в изборното студио на бТВ социологът от " Маркет линкс " Добромир Живков.

" За първата позиция от днешните парламентарни избори ще би трябвало да чакаме формалните резултати от Централната изборна комисия (ЦИК), само че довечера ще имаме към момента стадии на развиване, свързани с паралелното броене. То доближава от ден на ден до крайния резултат, който ще разгласи ЦИК ", изясни социологът.

" Възраждане " съумя да завоюва протестен избор, който е антисистемен, в случай че би трябвало да сме правилни, само че, като цяло, немалка част от гласоподавателите на " ИТН " се преляха към " Възраждане " още през 2021 година Сега, чакайки и резултатите от чужбина, има възможност " Възраждане " и в чужбина да означи растеж, както и в България. Очакваме доста по-висок резултат и за Движение за права и свободи, разяснява Добромир Живков.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР