ГЕРБ-СДС няма да участват в преговори за втория мандат От

...
ГЕРБ-СДС няма да участват в преговори за втория мандат От
Коментари Харесай

Мария Габриел оттегля кандидатурата си за премиер

ГЕРБ-СДС няма да вземат участие в договаряния за втория мандат От ГЕРБ-СДС споделят " не " на поставените условия за ново държавно управление от страна на ПП-ДБ.
Това стана ясно на ексклузивен брифинг на Мария Габриел с присъединяване на другите членове на договарящия екип Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова.

" Оценявам, че диалозите продължиха и последните дни. Бих желала да благодаря на всички и най-много на моя преговорен екип за търпението, за причините, за разискванията. Бих желала да благодаря и на акад. Николай Денков, с който не прекрачихме граници, оттатък които диалогът посред ни да е неосъществим. През миналите 9 месеца показахме, че значими промени за България се случват с присъединяване на ГЕРБ, показахме, че можем да отстъпим в интерес на националния интерес. Имаше диалози последните 3 дни. ГЕРБ още веднъж направи жест и отстъпи. Вместо това да бъде оценено, постъпи ново искане. Затова споделяме " не ". " Не " на непрекъснатите нови условия ", стартира Мария Габриел.

На поисканата от присъстващите публицисти конкретика за новите претенции от ПП-ДБ, тя отговори:  " В момента, в който дадохме поръчка, че можем да отстъпим за Министерство на защитата и енергетиката, беше поискана смяна и в Министерство на вътрешните работи ".

Тя подчертава, че това изпълва групата на ГЕРБ и партията с непоносимост.

" Искам да изразя страдание от създалата се обстановка, от която е видно, че бяха направени доста отстъпки, само че и имаме солидна основа ", сподели още Габриел и добави, че  " за жалост се очертава да се върнем към тях след избори, които се надявам да са миг на мисъл за страната, повече примирение и бистрота за носене на отговорност ".

Вицепремиерът уточни, че ще извършва отговорностите си като вицепремиер и министър на външните работи до последния ден на настоящето държавно управление.

" В опцията за избори желая да кажа какъв брой е значимо това, че акцията ще зависи от нас - дали ще бъде употребена за нахъсване на хора един против различен, дали ще се играе със страховете на хората, дали ще се манипулира мнение, или ще си дадем време ясно да откроим какво желаеме за страната и ще се отиде на договаряния след изговори с почитание към другия и с явен ангажимент за метода, по който да се случват нещата ", сподели също Габриел.

" Утре ще внеса писмо в Народното събрание, че отдръпвам кандидатурата си за претендент за министър-председател ", приключи изрично тя, като посочи, че от ГЕРБ няма да вземат участие в договаряния в границите на втория мандат.

На въпрос дали това е краят на сагата към съставянето на нов кабинет в границите на този парламент, Мария Габриел отговори:  " Казваме " не " на нови условия, " не " за втори мандат и с евакуиране на кандидатурата ми даваме доста огромна изясненост във връзка с моята позиция ".

" Позицията на госпожа Габриел е 100% позицията на изпълнителната комисия на ГЕРБ и цялата парламентарна група. Много ясно декларирахме, че ние повече в такива игри не желаем да участваме, не желаем да способстваме повече за политическото разлагане в България. Не желаеме по никакъв метод повече да се злоупотребява най-много с търпението, с желанието българските жители да виждат проблемите си решавани, а не непрестанно в сходен вид игри и разногласия. Г-жа Габриел имаше извънредно почтено европейско държание, даде максимума от себе си. Успехите на това държавно управление се дължат в забележителна степен на нейния труд, на нейните старания, на всичко, което тя направи, тя отбрани почтено парламентарната група, направи всичко допустимо, с цел да имаме държавно управление, ние също, доброжелателно и добросъвестно, и повече няма да допуснем да бъдем употребявани, притискани, непрестанно да се сменят изискванията и разпоредбите ", разяснява различен представител на договарящия екип - Деница Сачева.

" Това, което споделяме през днешния ден, е доста ясно, всичко свърши. След избори ще рестартираме, ще приказваме, ще забележим, желаеме българските жители да решат кой има тяхното доверие да ръководи и да прави тези промени, за които непрестанно се приказва ", добави Сачева.



Друга договаряща от името на ГЕРБ-СДС - Рая Назарян, подчертава върху изречените прилагателни от страна на ПП-ДБ по време на преговорния развой:

" Те доста ясно демонстрираха, че не успяхме да надскочим фразата " некоалиция, непартньори и неприятели ". Много ясно отразяват и какво в действителност е мнението на договарящия екип с нас за самите нас. И че с това съмнение, което беше демонстрирано не можем да спечелим доверието нито на българските жители, нито на задграничните ни сътрудници ".

Според Теменужка Петкова, също член на преговорния екип, причина за несполучливата ротация е " битката на ПП-ДБ за власт и за постове ":

" Благодарим на Мария Габриел за всички старания, които тя постави. Тя беше един извънреден вицепремиер и външен министър, стоим твърдо зад нея и ПГ на ГЕРБ смята, че този политически рекет, който беше извършен по отношение на нашата партия, нашите членове, симпатизанти, парламентарна група, е извънредно време да бъде прекратен ".

На 5 март министър-председателят Николай Денков подаде оставка и съобщи, че по този метод извършва уговорката, който е поел със взаимната декларация от 6 юни 2023 година за ротация във властта сред ръководещите обединения " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС, според която вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел трябваше да оглави държавното управление за идващите 9 месеца, напомня Българска телеграфна агенция. На 6 март парламентът гласоподава оставката на Николай Денков като министър-председател. Последваха договаряния сред двете обединения - ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната - Демократична България ". На 17 март на ексклузивен брифинг от ГЕРБ желаеха равнопоставеност в ръководството, а по-късно същата вечер от " Продължаваме промяната - Демократична България " ги приканиха за още диалози.

На 18 март президентът Румен Радев връчи мандат за сформиране на държавно управление на претендент за министър-председател, посочен от най-голямата по бройка парламентарната група ГЕРБ-СДС - Мария Габриел. На 19 март Габриел върна изпълнен мандата на президента Румен Радев със състав на проектокабинет. В следобедните часове президентът подписа декрет, с който предложи на 49-ото Народно заседание да избере за министър-председател претендента, препоръчан от първата по бройка парламентарна група. По-късно от ПП-ДБ оповестиха, че проектокабинетът не е координиран с тях и приканиха президента да отдръпна указа си.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР