ГЕРБ-СДС настояваме правителството да вземе незабавни и компетентни решения, с

...
ГЕРБ-СДС настояваме правителството да вземе незабавни и компетентни решения, с
Коментари Харесай

Кметове от Северозапада описаха катастрофална ситуация със сметките за ток в общините

" ГЕРБ-СДС настояваме държавното управление да вземе незабавни и способени решения, с които да компенсира 100% увеличените сметки за ток на общините, общински предприятия и търговски сдружения, в това число детски градини и ясли, старешки домове и други общински обществени заведения. Да се компенсират 100% и молитвените домове, лечебни заведения и болнични заведения, учебни заведения, университети, музеи, библиотеки, читалища, театри и други културни обекти. Време е държавното управление да бъде съответно към тематиките на деня ", съобщи инж. Петя Аврамова, депутат от ГЕРБ/СДС.

Общините извършват главно обществени функционалности, а високите сметки за ток рефлектират върху всички общински предприятия, които извършват тези функционалности, напомнят кметове от област Враца. На нарочна конференция, в която с изключение на народните представители Петя Аврамова и Красен Кръстев, присъединяване взеха кметове на общини от област Враца – Росен Добрев – кмет на Оряхово, Иво Цветков – кмет на Бяла Слатина, Маринела Николова – кмет на Козлодуй, Валя Берчева – кмет на Мизия и Александър Владимиров – зам.-кмет на Враца, се показаха съответни данни за сметките за ел. сила и невъзможността общините да се оправят сами с това предизвикателство.

Росен Добрев посочи, че в Оряхово е налице режим на уличното осветяване от 24 януарит.г. " Причината за наложената мярка е нарастване на сметката за улично осветяване с 300 % при разходвани киловатчаса по-малко от предходната година. Сравнението на сметките за улично осветяване за декември 2020г. и декември 2021г. е 4551 лева към 13 098 лева Добрев разяснява, че общините заплащат индустриален ток, само че в действителност кое е промишленото в активността на общината, която има главно обществени функционалности. Казусът е в ръцете на страната, а кметовете обират калая на цялото неодобрение на популацията.

Инж. Иво Цветков разяснява, че в Бяла Слатина сметката за улично осветяване за декември 2020 година е 15 000 лева, а за декември 2021 година е над 36 000 лева Сметката за ток на общинската болница от 10 000 лева нараства на 28 000 лева, а за отопление на газ от 6000 лева на 18 000 лева Има възможност болничното заведение да изпадне в неприятно финансово положение, изрази безпокойство Цветков.

Всички кметове се сплотиха към обстоятелството, че с години поставят старания за рационализация на уличното осветяване и да създадат общините по-уютни и по-светли, а в този момент са принудени да пристъпят към орязване на тези придобивки, с цел да влязат в бюджетната рамка. Разчитат на разговор, схващане, консенсус, взимане на решения и действителни дейности от страна на държавното управление.

В същата обстановка е и община Козлодуй, която би трябвало да заплати 69 067 лева при 17 108 лева за същия интервал предходната година. Кметът Маринела Николова разяснява, че изпитва усложнения да изясни на жителите на атомната столица на България, че общината няма запас да покрие това нарастване на цената на тока.
В тази връзка националният представител от ГЕРБ/СДС Красен Кръстев съобщи, че общините са принудени да влязат в нарушаване на Закона на обществените финанси, който при липса на признат общински бюджет дава опция на общините да разходват средства единствено в размер на тези, които са били изхарчени за същия интервал на предходната година.

Заместник-кметът на община Враца Александър Владимиров разясни, че сметката за улично осветяване за декември 2020 година е 63 545 лева, през декември 2021 година почти 105 000 лева, а за януари 2022 година тя е достигнала 164 000 лева Сметката за ел. сила за градския превоз декември 2020 година е била 10 000 лева и макар пониженото ползване за ел. сила, през декември 2021 година тя възлиза на 35 000 лева Той разяснява, че и в просветителните, и културните институции също сметките за ток са тройно по-високи. " Положението е тежко. Полагаме огромни старания и все още режим на уличното осветяване във Враца не се планува. Това е въпрос на време, в случай че не се подхващат действителни дейности от страна на ръководещите ", безапелационен бе Владимиров.

Освен за общините ГЕРБ-СДС упорства да бъдат обезщетени от държавния бюджет и ВиК сдруженията. Аврамова разяснява, че те работят в псевдо-пазарни условия, като имат контролирана обществено търпима цена на услугата и в това време са на свободния пазар на ел. сила. Вече има ВиК сдружения в риск от прекъсване на електрическата сила от доставчика, което ще докара до неспособност да извършват услугата по доставка на питейна вода. Припомни, че държавното управление на ГЕРБ сътвори Българския ВиК холдинг, което се оказа положително и навременно решение, като холдингът може да бъде буфер и да подкрепя ВиК сдруженията със средства в сериозни моменти.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР