ГЕРБ-СДС и Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) започват преговорите

...
ГЕРБ-СДС и Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) започват преговорите
Коментари Харесай

Решаващи дебати за властта: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ сядат на масата за преговори

ГЕРБ-СДС и „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ) стартират договарянията по плана на съглашение за съдружно ръководство. Те ще започват в събота от 18:00 часа, разгласи Бойко Борисов в петък, в Народното събрание.

През седмицата Борисов изиска и получи мандат от делегатите на Националното заседание да показа плана на съглашение за съдружно ръководство. Той разгласи и преговорния екип на ГЕРБ-СДС, който ще бъде воден от вицепремиера и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, заместник-председателя на ГЕРБ Теменужка Петкова, както и Деница Сачева и Рая Назарян. 

От страна на ПП-ДБ в диалозите ще вземат участие водачите на обединенията Кирил Петков, Асен Василев, Атанас Атанасов, Христо Иванов.

Борисов сподели, че денем ще се състои Националната конференция на „ Да, България “ и по тази причина договарянията сред обединенията ще стартират в 18:00 часа, вместо избрания преди този момент в поканата на ГЕРБ-СДС по-ранен час. 

Изчакване на договарянията се наложи, с цел да се събере цялостният състав на преговорния екип от страна на ГЕРБ-СДС поради присъединяване на Мария Габриел и Бойко Борисов във форума на Европейската национална партия в Букурещ. Теменужка Петкова разяснява, че те ще стартират, едвам когато преговорният екип в цялостен състав.

През седмицата от ПП-ДБ насочиха покана към ГЕРБ-СДС за начало на диалозите в комфортно за тях време. От договарянията за реализиране на съдружно ръководство зависи ротацията в кабинета, който през седмицата подаде оставка. Министър-председателят, излъчен от ПП-ДБ Николай Денков подаде оставка, която бе гласувана от Народното събрание с 216 гласа „ за “. От ПП-ДБ регистрираха, че по този начин са спазили обещанието си за рокадата на министър председателите на 6 март, контрактувана в взаимната декларация сред ръководещите обединения от лятото на 2023 г.  

Ако не бъде реализирано съглашение за съдружно ръководство и двете обединения декларират, че ще се пристъпи към избори „ две в едно “ с изборите за европейски парламент, които предстоят през юни т.г.

Първоначално от ПП-ДБ предложиха на ГЕРБ-СДС меморандум за ръководство. Мария Габриел отхвърли да постави подписа си под него, като уточни, че нито една европейска страна не се ръководи с меморандум.

Вместо меморандум от партията на Борисов желаеха и предложиха въз основа на меморандума план на съдружно съглашение за ръководство на страната до края на мандата на 49-ото Народно заседание, а след края на декември т.г. се предлага ротационните мандати да са два по 15 месеца. Сред главните цели, към които се чака да се обединят страните в договарянията, са: устойчиви обществени финанси с оглед реализиране на един от главните цели – участие в еврозоната; продължение на напъните и предприемане на ограничения за битка против корупцията; завършване приемането на България в Шенген по сухопътни граници.  

В петък Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов още веднъж подчертаха, че за тях е значимо да има държавно управление, което да продължи с промените в правосъдната система, службите за сигурност и регулаторите. Кирил Петков посъветва Борисов да спре с епитетите във връзка с министрите и настоя, че от ПП-ДБ имат огромно почитание към преговорния екип на ГЕРБ-СДС. Ние влизаме с градивен звук, само че и той би трябвало да има малко дисциплинираност, добави Петков и предложения Борисов на договарянията в събота. Моят другар Бойко Борисов очевидно се е заредил с доста адреналин в Букурещ, сподели Атанас Атанасов, който също предложения Борисов на договарянията. Българските жители чакат от нас непоклатимост, уточни Атанасов. 

По-късно денем вицепремиерът в оставка Мария Габриел съобщи, че е значимо единодушието върху правилата, механизма, целите и по-късно персоналния състав на държавното управление, по време на доклада на държавното управление за миналите девет месеца от неговото ръководство. 

Министър-председателят в оставка Николай Денков съобщи, че ще работи за това единодушие да бъде реализирано с първия мандат. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР