ГЕРБ-СДС и Продължаваме промяната-Демократична България“ /ПП-ДБ/ имат нужда от още

...
ГЕРБ-СДС и Продължаваме промяната-Демократична България“ /ПП-ДБ/ имат нужда от още
Коментари Харесай

След консултациите при Радев: Умерен оптимизъм в сглобката, преговарящите искат още време

ГЕРБ-СДС и „ Продължаваме промяната-Демократична България “ /ПП-ДБ/ имат потребност от още време за договаряния за сформиране на държавно управление , стана ясно от днешния кръг съвещания при президента Румен Радев. Участниците в сглобката дефинираха диалозите като градивни. В момента се работи върху текст на съглашение , който да обгръща всички аспекти на ръководството – законодателна и управническа стратегия , както и механизъм за взимане на решения.

След оставката на кабинета „ Денков “ президентът организира през днешния ден първата серия политически съвещания с трите най-големи парламентарно показани обединения – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи . От ГЕРБ не престават да държат на споделената отговорност и явен механизъм за взимане на решения в възможната бъдеща коалиция като се придържат прецизно към препоръчаното от тях в плана на съдружно съглашение , стана ясно след консултациите.

„ Преговорите не престават, имаме общи точки. Разговорите са градивни. Разбира се, имаме и разлики и тъкмо по тази причина ни трябват договарянията, с цел да може превъзмогването на разликите и възможностите, които си даваме, с цел да преодолеем тези разлики, да са на доста постоянна основа. За нас тази основа са правилата за бистрота, да има споделена отговорност, да има доста явен механизъм за взимане на решения. Имаме потребност от още малко време. Благодарна съм за градивния звук, в който през последните два дни договарянията протекоха “, съобщи претендентът за министър председател на групировката Мария Габриел.

Водещо за ПП-ДБ остава продължението на плануваните промени , измененията в правосъдната система и битката с корупцията. Премиерът в оставка Николай Денков съобщи, че е сдържан оптимист след диалозите в събота и неделя. Уточни обаче, че в случай че с първия мандат не се сформира държавно управление, ще има нови предварителни избори . Той уточни:

„ Разговорите бяха градивни. Разбира се, би трябвало да продължат със същата активност. Трябва оптимално бързо да приключат договарянията и да се премине към решение. Уверихме президента, че желаеме да се реализира ротацията. Също по този начин му казахме, че в случай че няма единодушие, сме подготвени да отидем на избори. Това не е добър вид, само че може да се окаже единственият вероятен, в случай че не можем да се разберем, че промените, правосъдната система, битката с корупцията би трябвало да продължат. “

От Движение за права и свободи приканиха договарящите да намерят формулата , тъй като намирането на друга настройка би било изключително мъчно. От придвижването считат, че с изключение на на евроатлантическата ориентировка на страната и присъединението към Шенген и еврозоната, би трябвало да се обърне внимание и на стандарта на живот у нас.

Утре следва и втория кръг съвещания с „ Възраждане “, Българска социалистическа партия и „ ИТН “ /ИТН/.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР