ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще проведат лидерска среща в търсене на

...
ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще проведат лидерска среща в търсене на
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС покани ПП-ДБ на лидерска среща

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще проведат лидерска среща в търсене на консенсус по тематиките, засягащи дневния ред на страната и обществото в подтекста на идното връчване на първия изследователски мандат.

Срещата е планувана за 25 април (вторник) от 10:30 ч. в зала „ Запад “ на Народното събрание.

В актуалната седмица ГЕРБ - Съюз на демократичните сили ще предложения на срещи и водачите на останалите парламентарно показани партии в 49-ото Народно събрание.

В края на предходната седмица консултациите на президента Румен Радев с парламентарните групи в 49-ото Народно заседание завършиха. Според Конституцията след тях президентът би трябвало да връчи първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление на най-голямата парламентарна група в Народното събрание – ГЕРБ-СДС. Основният закон обаче не планува експлицитен период, в който да стане това.

" България има потребност от работещ парламент и постоянно държавно управление с ясни цели, дълготрайни цели и ангажимент и отговорност към тяхното реализиране ", съобщи президентът Румен Радев. 

Според него основаването на постоянно държавно управление подсигурява устойчивостта и дълготрайната работа на Народното събрание. 

" Най-доброто за България е коалиция сред двете най-големи политически сили – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ", сподели водачът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той уточни, че ГЕРБ-СДС има вид и за експертен, и за партиен кабинет. " Няма да бъда претендент за министър председател ", добави Борисов.  

" Хората споделиха – без ГЕРБ не може, само че макар че са първи, не могат да ръководят сами. Затова и ние прилагаме доста самообладание ", увери той и призна, че ГЕРБ-СДС са поискали от Радев да забави връчването на първия мандат с няколко дни, с цел да може разсъдъкът да надделее и да има държавно управление. 

От своя страна съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков сподели, че ПП-ДБ не могат да дадат поддръжка за първия мандат на ГЕРБ-СДС.

" Слагаме явен стандарт в българската политика – това, което обещаваме преди изборите, да бъдат нашите дейности и след изборите, разяснява той. При състояние че първият мандат не събере болшинство, ние сме подготвени да предложим ясна опция българският парламент да избере държавно управление с втория ", съобщи Петков, представен от

" Разбираме какво споделя партията на Промяната, че няма да ръководят с ГЕРБ при първия мандат. Но защото противоположното преброяване стартира, аз желая посредством медиите да уточним отговорът на един въпрос. ПП-ДБ споделят, че с втория мандат желаят да създадат държавно управление, само че с поддръжката на... кого? Молбата ни е към медиите да ги питате поименно с кого, тъй като формулировката с всички значи с никой. Много е значимо за всички да знаем този отговор. Ако няма задкулисие, отговорът на този въпрос би бил доста забавен ", сподели Борисов предходната седмица.

А президентът Радев още един път акцентира: " Въпросът с първия мандат е значим, само че е по-важно държавническото отношение на партиите към политическите проблеми сега. Много е значимо накъде ще тръгнат тези дни. Това ще бъде знак. Това, което потеглиха да вършат – повече диалогичност и търсене на общите пресечни точки и цели в името на България. Така че да, значимо е времето на връчване на мандата, само че по-важна е тяхната зрялост и отговорност, която желая да проличи ”.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР