ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ подготвят обща законодателна програма, обвързана с избор

...
ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ подготвят обща законодателна програма, обвързана с избор
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ готвят обща законодателна програма, обвързана с избор на председател на НС

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приготвят обща законодателна стратегия, обвързана с избор на ръководител на Народното събрание. Това разгласи Десислава Атанасова от ГЕРБ на взаимен брифинг на двете политически обединения.

Сформирани са работни групи, които до вторник би трябвало да са подготвени с предпочитаните законопроекти по авансово направен лист. Сред тях са законопроектите, свързани с ПВУ, влизането в Шенген и еврозоната, правосъдната промяна в частта за КПКОНПИ, Наказателно-процесуален кодекс и домашното принуждение.

Започнат е диалог и за промени в конституцията, съобщи Атанасова като разяснява, че дълбока промяна на правосъдната система би могла само и единствено да се осъществя посредством конституционна промяна.

Законодателната стратегия, готова от двете обединения, ще бъде препоръчана за разискване и на другите парламентарни групи в 49-ото Народно събрание. Някои от законопроектите ще бъдат импортирани взаимно от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Номинацията на ГЕРБ-СДС за ръководител на 49-ото Народно заседание остава непроменена - Росен Желязков, съобщи Атанасова. Тя изрази вяра днешните диалози да бъдат първа стъпка в посока да бъде образувано болшинство, което да излъчи устойчиво държавно управление.

" Дали ще има държавно управление, с кой мандат ще бъде той, зависи от напъните на всички нас. ОТ ГЕРБ-СДС сме уверени, че единственият път да продължим евроатлантическото развиване, е да има болшинство ", сподели Атанасова.

" Опитваме се да използваме максимума от обстановката. Не обсъждаме държавно управление и всевъзможни такива подмятания са неоснователни ", сподели Николай Денков от " Продължаваме промяната ".

Съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов съобщи, че употребяват работните групи като основа за това да проработи Народното събрание - да бъде определен ръководител и да се излъчат правна и бюджетна комисии, както и комисия по конституционните въпроси.

Въпросът за избор на ръководител на 49-ото Народно заседание към момента е на масата, посочи той.

" Дали тези стъпки са първи стъпки, зависи от това дали ще може да създадем втори и трети стъпки, а това никой още не може да каже. Не може да се върнем към обикновено парламентарно ръководство без да има излъчено държавно управление. Дали ще може да намерим сечение и с каква формула, не е предмет на днешната стъпка, която вършим. Очевидно, че това е задача и цел, само че не е нещо, което може да разясняваме, бидейки виновни за това, което се случва. Всеки от нас, в границите на уговорките, които е поел пред гласоподавателите, търси опция за рестартиране на парламентарната република ", сподели Иванов.

Ръководители на работната група са Росен Желязков от страна на ГЕРБ-СДС и Николай Денков от страна на ПП-ДБ.




Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР