ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ готвят обща законодателна програма, обвързана с избор

...
ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ готвят обща законодателна програма, обвързана с избор
Коментари Харесай

ПП-ДБ и ГЕРБ ще работят заедно по законите срещу домашното насилие и антикорупционната комисия, искат конституционно мнозинство

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ готвят обща законодателна стратегия, обвързана с избор на ръководител на Народно събрание. Уточнен е състава на работните групи на ГЕРБ и ПП-ДБ. Това заяви Десислава Атанасова на брифинг в Народното събрание.

Тя включва най-важните за страната ни тематики в другите секторни политики и законопроекти, свързани с приемането на България в Шенген, еврозоната и Плана за възобновяване и резистентност, както и правосъдна промяна ".

" Започнахме диалог и за конституционна промяна ", посочи Атанасова след диалози сред двете обединения. Според нея дълбока промяна на правосъдната система би могла само и единствено да се осъществя посредством конституционна промяна.

Работните групи до  до вторник би трябвало да са подготвени с предпочитаните законопроекти по авансово направен лист. който е подготвен и който да е част от законодателната програва на 49-ото Народно събрание. Сред тях да законопроектите, свързани с ПВУ, влизането в Шенген и еврозоната, правосъдната промяна в частта за КПКОНПИ, Наказателно-процесуален кодекс и домашното принуждение. Тя заяви, че началник на работната група от страна на ГЕРБ-СДС е Росен Желязков, който е и номинацията на ГЕРБ за ръководител на Народното събрание, а от страна на обединението ПП-ДБ е Николай Денков.

" Това е първа стъпка за нормалност в разговора, за търсене на единодушие. Голяма стъпка е, че имаме общи цели. Да се надяваме, че това е стъпка към образуване на болшинство, което да излъчи държавно управление ", добави Атанасова.

Номинацията на ГЕРБ-СДС за ръководител на 49-ото Народно заседание остава непроменена, съобщи Атанасова и добави, че се надява това да бъде първа стъпка в посока да бъде образувано болшинство, което да излъчи устойчиво държавно управление.

" Дали ще има държавно управление, с кой мандат ще бъде той, зависи от напъните на всички нас. ОТ ГЕРБ-СДС сме уверени, че единственият път да продължим евроатлантическото развиване, е да има болшинство ", сподели Атанасова.

Съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов съобщи, че се пробват да употребяват работните групи като основа за това да проработи Народното събрание - да бъде определен ръководител и да се излъчат правна и конституционна комисии. Въпросът за избор на ръководител на 49-ото Народно заседание към момента е на масата, посочи той.

" Целта ни е да пристъпим към поетапно пускане на обособени детайли на парламентарната република. Започваме с уточняването на нужния най-малко, от огромни национални задания, за които всички сме съгласни. Това, че има съвпадане по тях, не е вест. Пет акции сте ни слушали да приказваме по тях. Използвали сме ги за основа, с цел да стартираме най-малко една сесия на Народното събрание ", съобщи Христо Иванов.

" Дали тези стъпки са първи стъпки, зависи от това дали ще може да създадем втори и трети стъпки, а това никой още не може да каже. Не може да се върнем към обикновено парламентарно ръководство без да има излъчено държавно управление. Дали ще може да намерим сечение и с каква формула, не е предмет на днешната стъпка, която вършим. Очевидно, че това е задача и цел, само че не е нещо, което може да разясняваме, бидейки виновни за това, което се случва. Всеки от нас, в границите на уговорките, които е поел пред гласоподавателите, търси опция за рестартиране на парламентарната република ", сподели Иванов.

" Опитваме се да използваме максимума от обстановката. Не обсъждаме държавно управление и всевъзможни такива подмятания са неоснователни ", сподели Николай Денков от " Продължаваме промяната ".

dnes.dir.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР