ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да извършат ротацията, както е била договорена

...
ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да извършат ротацията, както е била договорена
Коментари Харесай

Правосъдие за всеки настоява за незабавна ротация и съдебна реформа

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да извършат ротацията, както е била контрактувана преди 9 месеца, и да довършат промяната в правосъдната власт. За това приканиха от съдружие " Правосъдие за всеки " с декларация, адресирана до двете парламентарни групи и нейните народни представители.

От сдружението означават, че това, което се случва в последните дни, е грозно, неуместно и цинично по отношение на обществото, което  даде късмет на най-абсурдната НЕкоалиция от началото на прехода, само че с вяра да бъдат изпълнени предизборните обещания и стратегии и да се направи същинска правосъдна промяна, която най-сетне да върне доверието в правораздаването.

От " Правосъдие за всеки " напомнят, че сглобката въпреки всичко направи няколко положителни стъпки - вкара се правосъден надзор върху отводите на прокуратурата да образува досъдебни производства, закриха се изключителните прокурорски трибунали, наречени пристойно " профилирани съдилища ", одобри се дълго чаканият закон за противопоставяне на корупцията.

Изведнъж обаче се появи действителната заплаха с всичко, което бе уредено като рамка с тези конституционни промени, да спре и промяната на правосъдната власт, а Антикорупционната комисия изобщо да не получи късмет да проработи.

От " Правосъдие за всеки " считат, че това се прави съзнателно от политически водачи, които явно може да имат проблеми с една действително работеща правосъдна система и ефикасен антикорупционен орган с проверяващи функционалности. В този смисъл, разногласията за едно или друго име в списъчния състав на бъдещия Министерски съвет, детските закачки, тежките обиди и ядосаните пози на неколцина договарящи и водачи се употребяват единствено като предлог за взривяване на договарянията и опит да не се сформира новото " държавно управление на ротацията ".

Поради тази причина от сдружението настоятелно приканват управленията на ПГ на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, и всичките 132 народни представители от ръководещото болшинство да потвърдят на процедура, че работят за страната и обществото, а не персонално за себе си, като:
Подпишат неотложно Споразумението за взаимно ръководство , в което да си слагат обаче и съответни периоди за осъществяване на поетите в него задължения към правосъдната промяна, избора на новата антикорупционна комисия и регулаторните органи, при транспарантен и публично следен избор на самостоятелни експерти във всички тези органи; Извършат ротацията по метода, по който се схванаха преди девет месеца, с цел да няма повече безумни разногласия и циркови спектакли, а точно ротират се единствено министър председателите Николай Денков и Мария Габриел , като се избират нови министри единствено на местата на тези, които категорично изрекоха предпочитание да изоставен постовете си при ротацията. Кандидатът за министър председател Мария Габриел да внесе съгласувания вид за състав и конструкция на Министерски съвет и същият да бъде гласуван най-късно при започване на идната седмица; Да се пристъпи неотложно към номиниране на претендентите за Антикорупционната комисия и процедура по събеседването им в нарочната номинационна комисия при засилено и обезпечено наблюдаване от страна на гражданските организации; Да се възобнови работата на краткотрайната анкетна комисия в Народното събрание, като се призоват за чуване всички административни ръководители на съответните равнища в прокуратурата , чиито имена са упоменати в инспекциите и досъдебните производства по Петьо Петров - Еврото и " Осемте джуджета " и Мартин Божанов - Нотариуса, в това число и. ф. основен прокурор, а при отвод да се явят - да бъде сезиран Инспектората към Висш съдебен съвет за нарушение Етичния кодекс на магистрата.
Ако това не се случи, то " Правосъдие за всеки " ще одобри, че задачата на тези, които го провалят, е била прекъсване на правосъдната промяна посредством блокиране или преустановяване работата на Народното събрание, като тази цел е била водеща и от дълго време замислена от кукловодите на Прехода и техните марионетки в управленията на политическите партии и на управителни позиции в Народното събрание.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР