ГЕРБ-СДС държат да управляват с подкрепата на втората по големина

...
ГЕРБ-СДС държат да управляват с подкрепата на втората по големина
Коментари Харесай

Гледайте на живо в Dir.bg лидерската среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

ГЕРБ-СДС държат да ръководят с поддръжката на втората по величина политическа мощ ПП-ДБ с държавно управление още с първия мандат.

" Най-доброто за България е коалиция сред двете най-големи политически сили - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ", съобщи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов на консултациите при президента. Той уточни, че ГЕРБ-СДС има вид и за експертен, и за партиен кабинет. Борисов успокои, че няма да бъде претендент за министър председател този път. И подсети - без ГЕРБ не може.

Ако не получат поддръжката на ПП-ДБ, от ГЕРБ са подготвени да предложат държавно управление на малцинството и даже чакат то да мине в пленарната зала с поддръжката на останалите, прозвуча от изявления на представители на групировката през последните дни, както и от самия Борисов.

От партията са твърдо решени да излъчат държавно управление със своя мандат и не намират логичност да поддържат подобен, препоръчан от вторите на вота. Единственият, който позволи сходна догадка, беше ръководителят на Народно събрание Росен Желязков от ГЕРБ.

От ПП-ДБ пък са непреклонни, че няма да поддържат държавно управление, препоръчано от ГЕРБ в първия мандат, само че в това време приканват за поддръжка от всички и от ГЕРБ за втория мандат, който те се надяват да получат.

" Слагаме явен стандарт в българската политика - това, което обещаваме преди изборите, да бъдат нашите дейности и след изборите, разяснява той. При състояние, че първият мандат не събере болшинство, ние сме подготвени да предложим ясна опция българският парламент да избере държавно управление с втория ", съобщи Кирил Петков на консултациите при президента Румен Радев. От ПП-ДБ, също като ГЕРБ-СДС, са подготвени за поддръжка от всички в пленарната зала, както и да предложат вид държавно управление на малцинството.

В отговор Бойко Борисов прикани ПП-ДБ тогава да кажат на чия поддръжка разчитат за втория мандат. " Партията на смяната и " Демократична България " споделят, че желаят да създадат държавно управление с втория мандат, само че с поддръжката на кого, попита водачът на ГЕРБ, тъй като формулировката " с всички ", които желаят да ги поддържат, значи " с никого ".

На този декор единствено преди ден президентът Румен Радев сподели ясно, че след консултациите с политическите сили е решил да даде малко повече време на партиите в Народното събрание, с цел да се схванат за властта и за бюджета, и затова няма да бърза с връчването на първия мандат.

След срещата на ГЕРБ с ПП-ДБ партията на Борисов ще организира диалози и с всички останали парламентарни групи. И в случай че не е постигнал съгласие с ПП-ДБ, евентуално ще очертае последващи варианти за кабинет с първия мандат.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР