ГЕРБ са информирали главния прокурор Сотир Цацаров, Държавната агенция Национална

...
ГЕРБ са информирали главния прокурор Сотир Цацаров, Държавната агенция Национална
Коментари Харесай

ГЕРБ сезира Цацаров за теч на секретна информация в президентството

ГЕРБ са уведомили основния прокурор Сотир Цацаров, Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС) и Държавната комисия по сигурността на информацията за възможни нарушавания на Закона за класифицирана информация в президентството. Това разгласи в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров.

Поводът е секретна шифрограма от посолството на България във Вашингтон, чийто адресат е началникът на кабинета на президента Румен Радев - Иво Христов, който няма допуск до класифицирана информация.

" Това, че Иво Христов няма достъп до класифицирана информация, се удостоверява от отговор на мое запитване до комисията ДИКСИ ", изясни Тодоров.

" Това навежда на доста съществени терзания дали в администрацията на президента се съблюдава Законът за класифицирана информация ", сподели той. И попита дали човек като Иво Христов, който е отказвал да се подложи на процедура за допуск, е чел конфиденциален документ и дали може да се допусна, че е изтекла класифицирана информация.

" Вчера сме уведомили основния прокурор, ръководителя на ДАНС и ръководителя на ДИКСИ дали им нарушение на Закона за класифицираната информация ", уточни депутатът. И изясни, че секретната шифрограма е от 26 февруари 2017 година, когато страната към момента е ръководена от служебното държавно управление.

Народният представител от партията ан Бойко Борисов посочи, че се отнася за извършени диалози на посланика Тихомир Стойчев с представители на корпорацията-производител на изтребителите Ф16 ".

" Предвид на изключително сензитивната тематика и диалозите с корпорацията, дали човек, който е отказал да се подложи на процедура за допуск, е чел този конфиденциален документ и дали не можем да предположим, че в някаква посока е изтекла информация ", попита той.

" Или има пробив в сигурността на информацията в президентството, или имаме един неинформиран президент, т.е. документите не са стигнали до него и е вземал решения на база на непълна информация. Това са двете хипотези ", разяснява и депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев.

Според него индивидът, който дава отговор за сигурността на информацията в президентството, би трябвало незабавно да подаде оставка.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР