ГЕРБ размисли и вече иска реформиране на антикорупционната комисия (КПКОНПИ)

...
ГЕРБ размисли и вече иска реформиране на антикорупционната комисия (КПКОНПИ)
Коментари Харесай

ГЕРБ размисли и вече иска разследващи инспектори в антикорупционната комисия

ГЕРБ размишления и към този момент желае реформиране на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) с въвеждане на проверяващи инспектори. Това се схваща от претекстовете на импортирания на 2 юни от парламентарната група. Промените в КПКОНПИ са измежду тези, които би трябвало да бъдат направени поради поетите задължения по проекта за възобновяване и резистентност.

Предложения за промени в закона за противопоставяне на корупцията внесе още в първите дни на Народното събрание и някогашният министър на правораздаването Крум Зарков. " Продължаваме промяната - Демократична България " също има обособени хрумвания. И трите плана са включени в дневния ред на съвещанието на комисията по правни въпроси на следващия ден (14 юни, сряда) от 14.30 ч.

Това е третият подред парламент, който. Досега ГЕРБ твърдеше, че не приема предложенията на Зарков и " Продължаваме промяната ", тъй като смяташе за противоконституционно да се вменят проверяващи функционалности на антикорупционната комисия.

ГЕРБ: седем членове, предлагани от Народното събрание и президента

Концепцията на ГЕРБ повтаря предложенията на Министерския съвет и на " Продължаваме промяната - Демократична България " за делене на антикорупционната комисия на две: комисия за противопоставяне на корупцията и комисия за нелегално добито имущество.

Предложението на ГЕРБ е комисията за противопоставяне на корупцията да има седем членове, един от които да е ръководител. Шестима да се оферират и избират от Народното събрание. Един да се предлага от президента, само че да се избира от Народното събрание. Ако номинацията от президента бъде отхвърлена, може да издигне нова.

Сред условията към членовете на КПКОНПИ е да имат магистърска степен на обучение, да имат най-малко 10 година юридически стаж, при назначението си да са под 60 годишни.

Комисията ще може да назначава проверяващи инспектори. " Дейността по следствие на корупционните закононарушения се реализира от проверяващи инспектори ", написа в претекстовете на законопроекта на ГЕРБ. Има и предложение ръководителят и членовете на комисията да бъдат задължени да регистрират активността си пред отрасловата комисия в Народното събрание.

" Продължаваме промяната - Демократична България ": петима членове, единствено от Народното събрание

Според предложенията на " Продължаваме промяната - Демократична България ", в Народното събрание на 26 април, антикорупционната комисия би трябвало да се състои от петима членове, един от които да е ръководител.

Като мотив за даването на проверяващи функционалности на инспекторите се показва, че до момента в КПКОНПИ " неналичието на резултати се дължи и до лимитираните пълномощия на комисията, включително и невъзможността на същите да правят истински действия по следствие ", без да се " накърнява управителната роля на прокуратурата в досъдебното произвеждане ".

Антикорупционният закон се трансформира в " ябълката на раздора " още в 47-ото Народно заседание, а съгласно " Продължаваме промяната " разликите във вижданията за това по какъв начин би трябвало да се случи промяната доведоха до отдръпването на " ИТН " от обединението и до рухване на кабинета " Петков ".

Крум Зарков: петима души, от Народното събрание, висшите съдилища и президента

Вече някогашният министър на правораздаването Крум Зарков разгласи концепцията си преди към година. органът да се състои от петима души: двама определени от Народното събрание, по един излъчен от общите събрания на висшия административен и висшия касационен съд и един назначен от президента.

Според Зарков това би трябвало да обезпечи равна раздалеченост на органа от институциите и да обезпечи присъединяване на експерти в него. Предложението му включва и петимата членове на новата антикорупционна комисия да се редуват на председателския пост за по една година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР