ГЕРБ промени предложенията си за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и

...
ГЕРБ промени предложенията си за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и
Коментари Харесай

Разследващият главния прокурор да разследва и заместниците му, предлагат от ГЕРБ

ГЕРБ промени предложенията си за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и, отнасящи се до прокурора, който ще проверява основния, оповестява.
Една от измененията е, че този прокурор ще проверява освен обвинител №1, само че и заместниците му. Освен това той ще бъде номиниран от най-малко шестима членове на целия Висш съдебен съвет, т.е. и от съдиите. Първоначалният вид бе номинации да вършат шестима членове на Прокурорската гилдия на кадровия орган. Магистратите могат и сами да се оферират за тази служба. Друга смяна е обвързвана с болшинството, с което ще се избира прокурорът, проверяващ основния.
 На първо четене: Само прокурори влизат в Европрокуратурата На първо четене: Само прокурори влизат в Европрокуратурата
Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) ще бъде способният орган, който ще прави подбора на претендентите за европейски...
Въвежда се условие за най-малко 15 гласа от общо 25 членове на съвета. Когато при първото гласоподаване никой не получи най-малко 15 гласа, изборът ще продължава с балотаж сред двамата претенденти с най-вече гласове. Освен това ГЕРБ оферират и по-кратък мандат на прокурора, проверяващ основния. Първоначалната концепция беше той да е 7 години, колкото е на основния, в този момент е за 5 години.
Друго изменение е, че за проверяващия основния прокурор се вкарва правосъден надзор над отводите за формиране на досъдебно произвеждане. Предвижда постановлението за отвод да се апелира пред Специализирания углавен съд в седемдневен период от приемането на преписа. Съдът би трябвало да прегледа делото в закрито съвещание не по-късно от месец от постъпването на материалите по преписката, като се произнася с определение. При анулация на постановлението съдът може да дава единствено стимулирани инструкции за използването на закона, без да се визира вътрешното разбиране на прокурора. Това определение може да се стачкува от прокурора и да се апелира от потърпевшия или неговите наследници, ощетеното юридическо лице и лицето, направило известието, пред Апелативния профилиран углавен съд. Той се произнася в закрито съвещание с определение, което е дефинитивно.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР