ГЕРБ праща казуса Морфов-Будинов на Комисията за защита от дискриминацията

...
ГЕРБ праща казуса Морфов-Будинов на Комисията за защита от дискриминацията
Коментари Харесай

Политическа дискриминация или политически линч?

ГЕРБ праща проблема " Морфов-Будинов " на Комисията за отбрана от дискриминирането (КЗД).

Това оповестиха през днешния ден от пресцентъра на партията. КЗД е сезирана от някогашната председателка на парламентарната група на партията Десислава Атанасова. Причината - фактът, че артистът Евгени Будинов, някогашен народен представител от ГЕРБ, не взе участие в представлението " Хъшове " в Народния спектакъл, режисирано от Александър Морфов. Като преди ден от ГЕРБ разпространиха фрагмент от запис, оповестен в уеб страницата " Пик ", в който пред артисти Морфов дефинира Будинов като " гербаджийски поклук, който го изхвърлихме от представлението... ".

Както Клуб Z писа, действието се е развило през август, когато Будинов открил, че не е включен в разпределението на функциите за " Хъшове " и се обадил на режисора, с цел да попита за какво. В публикуваните фрагменти от подготовката Морфов споделя за този диалог.

Според Десислава Атанасова изявлението съставлява монолог на режисьора, което е самобитно слово на ненавист, с което той освен подбужда, само че и популяризира и оправдава думите си по отношение на Будинов на основата на политическата му принадлежност. 

" С изявлението си Александър Морфов е осъществил дискриминация по отношение на Евгени Будинов на основата на признаците " политическа принадлежност " и " убеждения " спрямо останалите артисти, участващи в постановката " Хъшове ", които не принадлежат към политическа партия ГЕРБ и не споделят концепциите и задачите й ", написа Десислава Атанасова и моли да се образува произвеждане и да се откри налице ли е дискриминация във връзка с Евгени Будинов по признаци " политическа принадлежност "  и " убеждения ", както и да се наложат плануваните в закона наказания и насилствени административни ограничения.

Видимо от записа, популяризиран от ГЕРБ посредством " Пик ", той не е в своята целокупност и това провокира някои " питанки " в гилдията. Така да вземем за пример артистът Валери Йорданов, който играе Бръчков в " Хъшове " и е участвал на срещата с режисьора, уточни във фейсбук профила си, че видеото е съзнателно орязано и че Морфов въпреки всичко се обадил на Будинов да го предложения за постановката, само че вторият бил декларирал:

" Ти си огромен създател и си свободен човек, а аз съм привързан и материално подвластен ".

" На два метра зад Морфов, отвън кадър е шефът... който щастливо и възторжено го слуша, (има много очевидци и можем да потвърдим). Тази първа подготовка (и записът към нея) са правени в края на август. Когато шефът беше почнал " завръщането на Александър Морфов ", което беше сложил като съществена точка и креатив, в неговата " стратегия за кандидатстване "  - споделя още Йорданов, като тук се засяга шефът Васил Василев, който не е реагирал към оня миг на изказването на режисьора (според Йорданов).

Василев и Морфов към днешна дата са в открит спор поради назначението на някогашната пиарка на Движение за права и свободи Велислава Кръстева за пиар на Народния спектакъл " Иван Вазов ". Режисьорът показва несъгласието си и като драска вратите на кабинетите на шефа и на Кръстева. 

Тук обаче Валери Йорданов пита:

" 1. Манипулиран ли е записът (след като е отсечен финала на разказа)?

2. Как, от кое място и от кой е изпратен, на избрани политически-обвързани медии?

3 (в едно). Цели ли се " политически линч ", комплициране и пренасочване от действителния проблем, употребяват ли се " изучени остарели похвати " и... (най-важното за мен) - мога ли да отида до тоалетната на същия спектакъл, без да се тормозя, че там ще стана " звезда "??? "  



Иначе съгласно закона е неразрешена " всяка директна или непряка дискриминация, учредена на пол, раса, националност, етническа принадлежност, човешки геном, поданство, генезис, вяра или религия, обучение, убеждения, политическа принадлежност, персонално или публично състояние, увреждане, възраст, полова ориентировка, фамилно състояние, имуществено положение или на всевъзможни други признаци, открити в закон или в интернационален контракт, по който Република България е страна ".

Като под директна дискриминация се схваща " всяко по-неблагоприятно отнасяне на разположение, в сравнение с се третира, било е третирано или би било третирано друго лице при сравними сходни условия ", а под непряка " слагането на разположение или лица, носители на симптом по член 4, алинея 1 (гореизброените), или на лица, които, без да са носители на подобен симптом, взаимно с първите търпят по-малко удобно отнасяне или са сложени в изключително неподходящо състояние, произлизащо от видимо неутрални наредба, аршин или процедура, в случай че наредбата, критерият или практиката са обективно оправдани предвид на законова цел и средствата за реализиране на задачата са подобаващи и нужни ".

В общия случай наказването е санкция, само че може да се стигне и до съд.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР