ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС решиха с две седмици да се

...
ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС решиха с две седмици да се
Коментари Харесай

Отлагат внасянето на бюджета заради местните избори

ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи взеха решение с две седмици да се отсрочи внасянето в Народното събрание на бюджета за следващата година. Причината - предизборната акция, поради която Народното събрание няма да заседава от края на идната седмица.

Опозицията видя в това отсрочване несъгласия сред ръководещите. Бойко Борисов и Делян Пеевски оповестиха, че са се разбрали с финансовия министър ставката за ресторантьорите и хотелиерите да остане 9%, Асен Василев обаче не беше толкоз безапелационен.

Според партиите, подкрепящи ръководството, забавянето няма да е проблем за страната. Напомниха, че към този момент имаме опит със закъснели бюджети. От ГЕРБ и Движение за права и свободи оповестиха, че към този момент са се разбрали с финансовия министър да отпадне концепцията за финансов тласъци при подадена информация за укриване на налози,както и ДДС-то за ресторантьорите и хотелиерите да остане 9%.

" Няма да приемем 20% Данък добавена стойност, бонус- донос - няма да приемем. Няма да позволяваме старите неточности, ще изговорим нещата авансово и когато се внесе бюджета, ще бъде гласуван ", сподели Бойко Борисов - ръководител на ГЕРБ.

" Да, министърът се съгласи. Единственото му искане е да направи среща с ресторантьорите за изсветляване на бизнеса, желае предложеиня от тях. Но ние бяхме ясни - няма да се случи 20% за ресторантьорите. ", разгласи Делян Пеевски от ПГ на Движение за права и свободи.

По-късно пред медиите обаче Асен Василев посочи.

" Данъчните закони няма да бъдат изтеглени, ставката няма да бъде изменена на 9%. Водим диалози с представители на сектора за изсветляване. Нека да забележим по какъв начин този пакет наподобява, ще го насмятаме, дано да забележим какви са преходите в бюджета от този пакет с изсветляващи ограничения и в случай че те са по-големи от възобновяване на ставката тогава може да имаме диалог, дали ставката да остане на 9% трайно с това изсветляване ", изясни финансовият министър.

Според опозицията повода за забавянето са различия сред ръководещите и това, че не излизат сметките в приходната част.

" Правителството не е устойчиво, тъй като виждате, че не могат да се схванат кой какви средства да усвоява, да кажем напряко да открадне, тъй като явно е, че се бият ръководещите вътре в по този начин наречената сглобка и заради тази причина ще има закъснение на бюджета ", разяснява Костадин Костадинов - ръководител на ПГ на " Възраждане ".

" Една от аргументите е, че вътре има извънредно огромни разлики сред ръководещите във връзка с бюджета. Става доста тягостно и нездравословно техните взаимоотношения и разпределянето на пари, на порции, на въздействие е разгром за страната във всяка сфера ", сподели Корнелия Нинова - ръководител на ПГ на " Българска социалистическа партия за България ".

" В Народното събрание те не се изявяват като претенденти за кметове, а се изявяват като депутати. Работата по бюджета си е работа на Народното събрание. Цялата страна ще се забави бюджета с най-малко един месец, което ще удари общините ", уточни Тошко Йорданов - ръководител на ПГ на Има Такъв Народ.

Венко Сабрутев от ПП- Демократична България изясни, че с отсъствието на депутатите се съкратява времето за приемане на данъчните закони, а точно те дефинират приходната част на бюджет. Затова няма по какъв начин да бъде направена план-сметката, в случай че няма ясна приходна част. Обвиненията на опозицята дефинира по този начин

" Класически опорки, преди правенето на бюджета. До момента всички бюджети, изготвяни от ПП-ДБ, са били реалистични и са се сбъдвали, както са били заложени ", сподели Сабрутев.

Премиерът Денков увери, че тези две седмици ще се употребяват пълноценно.

" Ще използваме това време, ще проведем диалозите с министерствата и ще създадем обзор на заплатите. Когато стартира работа Народното събрание, незабавно ще бъде импортиран и проектобюджетът за 2024 година ", съобщи министър-председателят.

Очаква се доникъде на декември бюджетът да бъде признат.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР