ГЕРБ посегна на млякото на децата. Това се казва в

...
ГЕРБ посегна на млякото на децата. Това се казва в
Коментари Харесай

БСП към управляващите: Посегнахте и на млякото за децата

ГЕРБ посегна на млякото на децата. Това се споделя в декларация на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България ”, прочетена от депутата Георги Стоилов.

„ На 23 май 2018 година с разпореждане 84 на Министерски съвет е признато допълнение и изменение и допълнение на Наредбата за изискванията и реда за използване на схеми за даване на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни артикули в образователните заведения “, сподели той и посочи, че става въпрос за схемите „ Училищен плод “ и „ Училищно мляко “.

Според него напук се приема нормативен акт, който основава съществено безпокойствие за това дали въпреки всичко българските деца ще имат достъп до плодове и млечни артикули. „ Кой носи отговорност за закъснението за неналичието на каквато и да е връзка с тези, които до момента са изпълнявали тези задължения и са потвърдили опцията да осъществят стратегиите “, добави Стоилов.

“Не сме нарушили, какъвто и да е интерес с измененията в Наредбата за схемите за хранителни артикули в образователните заведения”, съобщи в отговор министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

„ Въпросът за изменението на постановлението и респективно наредбата несъмнено целят предоставяне на опция на производителите да бъдат част от тази скица. Тази опция беше дадена още преди 2016 година, само че с назад изменение в наредбата по време на служебното държавно управление, тя беше отнета. Наредбата е пусната за координиране обществено при започване на месец април “, сподели Порожанов. Той разясни, че са направени няколко срещи при вицепремиера Валери Симеонов, който е имал бележки по нея и част от тях са отразени.

Пълният текст на декларацията на Българска социалистическа партия:

“На 23 май 2018 година с Постановление № 84 на Министерски съвет е променена  Наредбата за даване на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни артикули в учебните заведения, в отсъствието на премиера Борисов и е оповестена незабавно в Държавен вестник.

Цяла година не стигна на Министерството на земеделието да приготви измененията в наредбата, касаеща използването на европейските схеми за учебен плод и мляко. А в този момент тези, които до момента осъществяваха осъществяването на стратегиите, бяха мощно сюрпризирани от скоростните промени. Те не бяха нито осведомени, нито някой беше търсил тяхното мнение. Промените са плод на мощно лобистки ползи, които целяха да се предложи полемика в границите на месец и надлежно поради стартиралият банкет от месец май, да не съществува каквато и да е хипотетична опция за смяна на параметрите на изискванията  за оценка. Едва на извършеното чуване на Комисията по земеделие и храни, се разбра, че диалози не са водени със заинтригуваните страни, не са коментирани разпоредбите за реализация на програмата.
Въпросът е Защо?
Търсим отговори, само че такива няма и напук се приема нормативен акт, който основава съществено безпокойствие за това дали въпреки всичко българските деца ще имат достъп до плодове и млечни артикули.
Кой носи отговорност за закъснението, за липсата  на каквато и да е връзка с тези,  от които до момента са изпълнявали своите задължения и са потвърдили опцията да осъществят стратегиите?
В следствие, промените в Наредбата бяха подложени на сериозен публичен интерес, разисквания и извънреден доста тъжби от заинтригуваните страни, макар опитите на Министерството на земеделието, храните и горите да прикрие създалата се обстановка.
Проведоха се срещи с представители на всички заинтригувани страни, дебатира се и в Комисията по земеделие и храни. Стигна се и до покана от Министър Порожанов за настоятелен диалог в МЗГХ с представители на бизнеса и производителите. Тази среща, извършена на 22.05.2018 година директно след съвещание на Комисията по земеделие и храни още веднъж, не е довела до реализиране на съгласие сред заинтригуваните страни.
Независимо от това, измененията на идващия ден са признати.
Приети, макар предлагането на министър-председателя на България от 16.05.2018 година в Министерски съвет да се отдръпна точката от дневния ред до момента в който не се реализира среща сред министрите Валери Симеонов, Вълчев, Порожанов, Ананиев и Караниколов, на която да се детайлизират нещата, тъй като смисълът й е да имаме здрави деца.
Такава среща не е извършена, видно от изявленията на заместник  министър-председателя Валери Симеонов, който изрично съобщи, че това разпореждане е признато „ на сляпо ” и Наредбата е сведена до едно изречение, в което може да изброите печелившите компании.
Приета е Наредба, която опонира на решение на Комисия за защита на конкуренцията №482 от 04.05.2017 година, че и даже до момента настоящата разпоредба не дава достъп на всички за кандидатстване по схемите и нарушава съществени правила на разпоредбите за конкуренцията.
Приета е Наредба, която дава причина за банкрут на към 500 компании в България, които в продължение на няколко години сполучливо реализират дейностите по схемите и са постигнали близо 95% асимилиране на средствата по схемите.
Уважаеми господин Порожанов, един от претекстовете ви за приемане на тази противоречива разпоредба е да се ускори опцията производителите да вършат директни доставки, както е в цяла Европа посредством поощряване на късите вериги. Съгласно член 11, параграф 1 от Делегиран Регламент № 807 на Комисията е ясно конкретизирано, каква е тя. Оттук излиза наяве, че Вие много криворазбрано прилагате определението за „ къса верига на доставка “. Това не е опция производителите да вършат директни доставки до образователни заведения и посредством късата верига на доставка не се дава приоритет на производителите.
При използване на обединената скица „ Училищен плод “ и „ Училищно мляко “ от страна на страните членки за интервала от образователната 2017-2018 до образователната 2022-2023 година, Европейска комисия в редица работни групи дава насоки – по какъв начин съответната страна членка да залага ясни и справедливи критерии за недискриминационно отнасяне на всички евентуални претенденти и да не се вършат основни промени в критериите за асортимент, откакто бъдат заложени.
В нито една страна членка не се дава приоритет на една евентуална група снабдители пред друга. Това е цялостен абсурд! Това е основаване на монопол! Държавите членки залагат целта на продуктите! На продуктите, а не на производителите! Именно по този начин ще се подтиква българският производител- посредством предоставяне на приоритет на българската продукция!
Сега уважаеми господин министър, всъщност, тъй като с тази разпоредба ще царува цялостен монопол на избрани производители за преразпределяне на пазара в България!
С тази разпоредба се отваря още повече ножицата сред дребния и огромния бизнес.
С тази разпоредба се обслужват избрани ползи!
От общо 225 млекопреработватели в страната, 53 създават разнообразни артикули по БДС, а 20 създават и заветните три за кисело мляко, за кашкавал и сирене и 9 производителя са директни участници в скица „ Училищно мляко “ за образователната 2017/2018 година. Само тези 9 производители на мляко и млечни артикули ще могат да вземат участие по скица „ Училищно мляко “ за идната 2018/2019 образователна година ето за какво: Предполагаме, а както се сподели и на комисията по земеделие и храни, че България към този момент е разграничена сред двама аграрни стопанина, че аплайват двама производителя – единият е всред тези 9, които са взели участие по скица „ Училищно мляко “ за миналата образователната 2017/2018 година и другият производител за първи път ще взе участие. Ето образец
–           По програмата могат да се доставят единствено кисело мляко, кашкавал и сирене по БДС. Предполагаме, че и двамата производители ги имат.
–           И двамата имат еднакъв брой документи.
–           И ето най-интересния аршин, в който в действителност е „ ключът към палатката ” – „ по-голям опит по схемата въз основата на брой образователни заведения “, опит имат единствено упоменатите горе 9 производителя, това автоматизирано значи, че вечно по схемата ще вземат участие тези 9 производители, в случай че не стартират директно да се конкурират по броя на образователните заведения. А въпросните търговци въобще не са част от веригата!
Ето по какъв начин изчезва конкуренцията и по какъв начин ще се основава монопол на избрани производители в млечния отрасъл и на тяхно място идват корупционните практики.
Тук е мястото да попитаме министър Порожанов: продължавате ли да поддържате думите си от 16.05.2018 година на Министерски съвет, че това преразпределение на пазара „ няма да е толкоз трагично за въпросните търговци ”?
Посочените критерии не са справедливи по отношение на свободната търговия и нарушават конкуренцията сред производител и търговец!
Нека за финален път стане ясно, че схемите са предопределени за възстановяване на разпространяването на селскостопански артикули и за възстановяване на питателните привички на децата.
Схемите нямат за цел да подкрепят млечния бранш в общността.
Схемите нямат за цел монополизиране, картелизиране на тези браншове.
Схемите нямат за цел да обслужват избрани лица, близки до властта.
Уважаеми политици от ГЕРБ, Вие посегнахте и на млякото за децата, с цел да си напълните джобовете!”
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР