ГЕРБ подаде жалба до ОИК-Севлиево срещу внушения, които се разпространяват

...
ГЕРБ подаде жалба до ОИК-Севлиево срещу внушения, които се разпространяват
Коментари Харесай

ГЕРБ подаде жалба до ОИК-Севлиево срещу внушения за касиране на изборите в севлиевски села

ГЕРБ подаде тъжба до ОИК-Севлиево против внушения, които се популяризират от претендента за кмет от ПП-ДБ Богомил Петков въз основата на репортаж, излъчен по Българска национална телевизия, в който се твърди, че " 12 севлиевски села ще бъдат лишени от правото си на избор, поради неточност на Община Севлиево ".
 
В жалбата е посочено, че изказванията са изцяло погрешни и че не става въпрос за неточност, а за закон, който дефинира, че селата с население под 100 души нямат право на избор на кмет на село.
 
" Чл. 14 ЗТУРБ недвусмислено гласи: Чл. 14. (Изм. - Дъждовни води, бр. 107 от 2020 година, изм. - Дъждовни води, бр. 36 от 2021 година, в действие от 01.05.2021 г.) Кметство е обитаемо място с население над 100 души с непрекъснат адрес. Тези обитаеми места с население над 100 души с непрекъснат адрес получават статут на Кметство и право да бъде определен кмет на съответното обитаемо място, а останалите – губят статут на съставни обитаеми места на това Кметство  и правото да избират личен кмет. Разпоредбата на закона е императивна и не предстои на пояснява нито от съответната Община, нито от съответния ОИК, още по-малко от претендент за кмет ", се показва в жалбата от ГЕРБ.
 
В жалбата се упорства още да бъде направено опровергаване на изказванията за неточност и на изказванията за анулиране на вота в севлиевските села, тъй като това подвежда гласоподавателите и ги демотивира да упражнят своя избор.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР