ГЕРБ очаква от ПП-ДБ имена за състав на правителство и

...
ГЕРБ очаква от ПП-ДБ имена за състав на правителство и
Коментари Харесай

Борисов може да предложи кабинет на малцинството, ако ПП-ДБ не му дадат имена за министри


ГЕРБ чака от ПП-ДБ имена за състав на държавно управление и в случай че не ги получи преди президентът Румен Радев да връчи първия мандат, партията може да предложи кабинет на малцинството. Това се разбра от думите на някогашния министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов. Той приказва пред депутатите от парламентарната група на партията. Заявката идва часове, откакто той и екипът му организираха " лидерска среща " с втората политическа мощ - ПП-ДБ, в която участваха водачите на обединението Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев.

Още по време на тази среща Борисов изиска да разбере (ако мандат за сформиране на кабинет стигне до коалицията), на което Василев реагира, че това е " ексцентричен " метод. Тогава водачът на ГЕРБ сподели, че обстановката е " ексцентрична ", а в срещата с депутатите си добави, че може малко да е прибързал с слагането на тематиката, тъй като " те още не са подготвени да отговорят на нашата диалогичност ". Но по-късно добави, че диалозите вървят добре във връзка с управническа стратегия и цели и повтори, че най-логично за него е първите две политически сили да сформират кабинет.

" Преди връчването на мандата или в деня на връчването на мандата, ние би трябвало да сме наясно или с наш състав на кабинет, или с техен състав на кабинет. Ако го нямаме до тогава, ние ще предложим наш състав на държавно управление на малцинството. Затова толкоз настоятелно, не от голо любознание, или нездравословен интерес... да забележим какво може да се сглоби, нещо положително, когато към този момент имаме и управническа стратегия ", сподели пред парламентарната група Борисов.

Репликата пристигна не в " доклада " на Борисов пред депутатите му за извършените денем договаряния, а откакто председателката на ПГ Десислава Атанасова повдигна тематиката от името на " сътрудници ", които са задавали тези въпроси по-рано. Самата зала не даде признаци, че желае да пита водача си нещо, когато той я подкани.

До момента от ПП-ДБ споделят, че няма да поддържат държавно управление с мандат и присъединяване на ГЕРБ и дават поръчка тези диалози да се водят в границите на втория мандат, който ще отиде при тях, в случай че първият не бъде осъществен.

Според водача на ГЕРБ държавното управление би трябвало да е от специалисти политици. И очерта следните сюжети.

Програма най-малко - приемане на бюджет и признати закони и нови избори. Програма най-много - сформиране на постоянно държавно управление с разсъдък и формирано от специалисти политици. " Те специалистите са политици, в случай че е доста добър специалист, той си седи във компанията и си изкарва парите, едва ли му се занимава с такава работа. Няма прогрес по държавно управление, има прогрес по управническа стратегия за държавно управление ", сподели още Борисов пред народните представители от партията му след " лидерската среща ".

По думите му това е бил диалог с " нашите съперници на изборите ". " Може да се откри едно обикновено ръководство, даже за малко ", сподели още той и добави, че няма човек, който да каже, че през последните 2 години нещо е по-добре.

Въпреки гневната предизборна акция и това, че първата и втората политическа мощ в новия парламент остават съперници, Борисов съобщи, че от диалозите за законодателна стратегия и бюджет оставал с усещане, че " сме една и съща партия ". Имаше поради поръчките от ПП-ДБ през днешния ден и през последните дни за бюджет с до 3% недостиг в границите на критериите за Еврозоната, изтегляне на по-малко държавен дълг и неповишаване на налози.

Лидерът на ГЕРБ чака единодушие и в секторите земеделие и обучение, просвета, спорт. " Освен рестриктивните ограничения, които би трябвало да се вземат, има неща, които сме задължени пред гласоподавателите - в образованието освен заплати да се усилват, а да се отделят повече пари за просвета и нововъведения ", сподели Борисов. Според него работата по бюджета и управническата стратегия ще даде повече сигурност да се откри обикновено ръководство " дали за малко, дали на ротационен принцип както ръководителя ". И добави, че след последните две години на ръководство " единствено ексцентрично решение може да ни извади от тоталната рецесия ".

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР