ГЕРБ няма да се откаже от хартиената бюлетина, но е

...
ГЕРБ няма да се откаже от хартиената бюлетина, но е
Коментари Харесай

ГЕРБ, ДПС и БСП не се отказват от хартиените бюлетини. ПП и ДБ искат оттегляне на целия проект

ГЕРБ няма да се откаже от хартиената бюлетина, само че е подготвена на отстъпки по свои оферти за промени в изборното законодателство.

“Демократична България ” (ДБ) и “Продължаваме смяната ” (ПП) желаят отдръпване на целия законопроект за промени в Изборния кодекс. Те оферират да бъде основана краткотрайна парламентарна комисия, която да се занимае с измененията и да ги подложи на публично разискване.

Българска социалистическа партия обаче няма да отдръпна законопроекта си. " Не одобряваме разговор с ултиматуми ", сподели водачът на партията Корнелия Нинова.

Измененията следва да бъдат гласувани дефинитивно в Народното събрание, откакто в четвъртък правната парламентарна комисия Поправките, измежду които връщането на хартиената бюлетина, бяха признати с гласовете на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

В четвъртък парламентарните групи на Демократична България и Политическа партия отхвърлиха да вземат участие в парламентарни съвещание до гласоподаване на законопроекта за измененията в изборното законодателство. В петък и депутатите от парламентарната група на ГЕРБ взеха решение да бойкотират Народното събрание, само че след това влязоха в пленарната зала при третата регистрация.

Така, близо три часа след началото на работата на Народното събрание, съвещанието стартира с кворум от 155 депутати.
ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия не се отхвърлят от хартиените бюлетини
ГЕРБ няма да се откаже от хартиената бюлетина, само че и от машинното гласоподаване. Това сподели водачът на партията Бойко Борисов , който за втори следващ ден се включва с изказване от партийната централа, предавано онлайн във фейсбук страницата му.
Ние от хартията няма да се откажем, тъй като сме го поели като ангажимент пред нашите гласоподаватели.Бойко Борисов
" Ние от хартията няма да се откажем, тъй като сме го поели като ангажимент пред нашите гласоподаватели. Ние не се отхвърляме и от машинното гласоподаване, само че не и от машините на Мадуро със софтуера на Мадуро, който обезпечено го прави президент всякога ”, сподели Борисов.

По време на неговото ръководство бяха купени първите сходни устройства.

“Искаме същите машини като в щатите. Да гласоподават днеска, да дадем пари и да ги купим. Това желаеме, щом ще е за машинно гласоподаване ”, добави Борисов.

Той повтори, че ГЕРБ ще отдръпна предложенията си за закриване на регион “Чужбина ” и на Обществения съвет към Централната изборна комисия (ЦИК). Те бяха импортирани сред двете четения на законопроекта в правната комисия.

Борисов още веднъж прикани депутатите на ГЕРБ “да създадат изпитание и да се опитат да беседват с другите партии ”.

Същевременно зам.-председателят на парламентарната група на Движение за права и свободи Йордан Цонев сподели, че Политическа партия е желала от партията му да отдръпна поддръжката си за законопроекта на Българска социалистическа партия за промени в Изборния кодекс и е “отправила предложения ”.
Политическа партия и Демократична България желаят отдръпване на целия план
Парламентарните групи на " Продължаваме смяна " и на " Демократична България " настояха противоречивите промени в Изборния кодекс да бъдат оттеглени. При това изискване ще се върнат в пленарната зала, споделиха в взаимно изказване в Народното събрание водачите на двете обединения.

Партия " Български напредък " (БВ) също взе отношение по тематиката, като сподели, че не в този момент е времето за промени в изборното законодателство.

„ Държим да забележим отдръпването на целия законопроект. Ако хартиената коалиция отдръпна среднощните си безумия, още през днешния ден ще влезем в зала “, сподели съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков на брифинг в Народното събрание.
Ако задачата е да има параванче, димна завеса, зад което отново да прави това, което е решено някъде, няма да участваме в това нещо.Христо Иванов
“Ако задачата е да беседваме и да търсим решение, това е формат. Ако задачата е да има параванче, димна завеса, зад което отново да прави това, което е решено някъде, няма да участваме в това нещо ”, сподели съпредседателят на Демократична България Христо Иванов .

Политическа партия и Демократична България желаят да бъде основана краткотрайна комисия със период на деяние за един месец, която да работи по Изборния кодекс.

Двете партии споделиха, че няма да вземат участие в среща с ГЕРБ, на каквато председателката на парламентарната група на партията Десислава Атанасова предложения другите обединения.

" Ние сме за опазване на машинното гласоподаване, не поддържаме връщането към смесеното гласоподаване посредством хартиената бюлетина ", се споделя в прочетена от Александър Николов декларация от името на парламентарната група " Български напредък " . " Не поддържаме закриването на Обществения съвет, не поддържаме отхвърли от регион " Чужбина ", написа още в текста.

Поправките в Изборния кодекс, признати след 18-часово съвещание на правната комисия с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия и провокираха напрежение в Народното събрание.

Демократична България и и Политическа партия отхвърлиха да вземат участие в съвещанията на Народното събрание, до момента в който не стартира окончателното гласоподаване на измененията в Изборния кодекс. Те проведоха и митинг против връщането на хартиената бюлетина - в петък от 18:30 часа пред постройката на Народното събрание.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР