ГЕРБ няма да подкрепи свалянето на нито един депутатски имунитет,

...
ГЕРБ няма да подкрепи свалянето на нито един депутатски имунитет,
Коментари Харесай

Дани Митов: Не даваме ничий имунитет преди съдебната реформа

ГЕРБ няма да поддържа свалянето на нито един депутатски имунитет, в миг, в който се прави тежка правосъдна промяна. Това разгласи управлението на парламентарната група на партията на ексклузивен брифинг, откакто по-рано през днешния ден се разбра, че софийската градска прокуратура е изпратила предложение до основния прокурор да бъде продължено наказателното гонене против някогашния министър на стопанската система, енергетиката и туризма в първия кабинет на Бойко Борисов в интервала от 2012 до 2013 година Делян Добрев, което на процедура значи събаряне на депутатския му имунитет.

От групировката обявиха, че до момента в който не завърши правосъдната промяна, трансформирала се внезапно в приоритет за ГЕРБ, откакто в 48-я парламент блокира приемането на законите, въвеждащи механизъм за следствие на основния прокурор, няма да поддържа свалянето на имунитет на който и да е било в Народното събрание.

" Причината е, че от 30 години към този момент прокуратурата е упреквана, че държи избрани каузи на трупчета, казано на диалект, с цел да употребява въпросните каузи в миг, в който се взимат тежки политически решения, с цел да въздейства върху решенията на политици ", сподели Даниел Митов.

Според прокуратурата Добрев в качеството си на министър не е упражнил задоволителен надзор и по този начин са последвали обилни вреди за предприятието - " НЕК " ЕАД (дъщерно сдружение на " БЕХ " ЕАД), в размер общо на над четири и половина милиона евро. Разследването е от 2016 година, когато още веднъж градска прокуратура заяви, че е привлякла в качеството на обвинени за занемареност към плана " АЕЦ Белене " трима някогашни министри - Делян Добрев, Румен Овчаров и Петър Димитров, и двама някогашни изпълнителни шефове на НЕК - Мардик Папазян и Любомир Велков. През 2021 година стана известно, че обвинителният акт по случая е импортиран в профилирания съд, само че в него не участва Делян Добрев.

" Още през 2013 година по време на кабинета " Орешарски " ръководещите ни натискаха поред от опозицията - мен и мои сътрудници. Тези, които не се поддадохме, ни образуваха по едно дело. Ето това въпросното дело, което през днешния ден възобновяват. Това дело, което кабинетът " Орешарски " през прокуратурата, с цел да притиска и тормози опозицията, с цел да се меша в политическия развой в България, това дело заставам на трупчета девет години ", добави Добрев. След това съобщи, че прокуратурата се сеща за това дело дни откакто основния прокурор Иван Гешев, разгласи, че е време да бъде изметен " политическия отпадък от Народното събрание ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР